• Informacje na temat:

    udka z kurczaka z kapustą

Przepisy na temat: udka z kurczaka z kapustą
  • Udka na miętowo

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka kurczaka, - 2 łyżki orzechów włoskich, - 1/ 2 szklanki białego wytrawnego wina, - 2 cebule, - masło, - łyżka soku z cytryny, - łyżka suszonej mięty, - sól, pieprz, - 2 łyżki świeżych listków mięty Przygotowanie: Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, suszoną miętą. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin...

  • Składniki: 10 dag chudego wędzonego boczku, 3 duże cebule, 2 czerwone papryki, 3 udka kurczaka, 1 duża pierś kurczaka, olej, 1/2 kg pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz(...) wodą paprykę kroimy w dużą kostkę i krótko obsmażamy, aby zachowała kruchość. Wszystkie te składniki mieszamy razem. W rondlu lub naczyniu żaroodpornym układamy cząstki kurczaka pozbawione skórki, na...

  • Obiad z dwóch dań

    ...szklanka wiórków kokosowych 3-4 łyżki tartej bułki sól i pieprz Przygotowanie: 1. Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus(...), a pieczone elementy kurczaka z kokosową nutą są pyszną i zdrową propozycją na drugie danie. Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje...

  • Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

    Rolanda z kurczaka czy pierś z bażanta? Proponujemy sprawdzone przepisy, które zachwycą twoich gości!

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Kuchnia na cały tydzień

    Kopytka z kapustą i mięsem Sposób przygotowania 1. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone mięso i smaż. Zalej wodą, dodaj połamane suszone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie(...) pomidorowy.  3. Ugotowane ziemniaki zagnieć z jajkiem i mąką. Uformuj kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku 5 minut. Podawaj z kapustą.  Pizza z jabłkiem Sposób przygotowania 1. Drożdże...

  • Fast food z różnych stron świata

    ...mięsa drobiowego po gotowaniu zupy. Tek powstałe kotleciki wspaniale smakują i interesująco wyglądają. Według tradycji formuje się je tak, by przypominały kurze udka. 1. Udka obieramy ze skóry i kości(...). ośmiu cm, faszerujemy je mięsko-warzywnym farszem i zamykamy tworząc stożki imitujące kurze udka.  5. Stożki panierujemy w rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i w bułce tartej, smażymy na złoty kolor...

  • Ziemniaczane przysmaki

    Placki z kapustą Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 min, a następnie delikatnie zlej płyn, pozostawiając skrobię.  Posiekaj obraną cebulę oraz kapustę(...) Udka opłucz, natrzyj solą oraz pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć mięso, zrumień. Podlej 2 szklankami wody. Duś pod przykryciem 30-40 minut.  Ziemniaki umyj, ugotuj z solą do...

  • Strączkowe zupy

    ...w garnku wrzątkiem. Gotuj 15 minut, często mieszając. Do drugiego garnka włóż udka kurczaka. Zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Obierz włoszczyznę...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    .... Wymieszaj składniki sosu. Polej nim sałatkę. Zapiekany z kurczakiem   Udka opłucz, osusz. Koper pokrój. Wymieszaj sól, pieprz, chili, lubczyk z oliwą. Posmaruj pastą mięso. Koper polej oliwą. Udka...

Artykuły na temat: udka z kurczaka z kapustą
  • Udka w glazurze

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym

    Sposób przygotowania: 1 Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka wyjmij z glazury i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    ...i ziemniaków. Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Ale nie tylko. Wiemy, że Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, ale czy(...) smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono najczęściej michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Cytrynowy obiad – cielęcina panierowana w cytrynach i menu na Wielki Tydzień

    ..., duża, płaska fasolka szparagowa. Do tego trochę makaronu, ziemniaków, quinoa i innych kasz. Z mięs zaledwie pieczone udka z kurczaka za to sporo pstrąga, śledzi i jajek też.(...) i piersi z kurczaka. Szkoda. Kiedyś cielęcina była obowiązkowym punktem Wielkanocnego obiadu w naszym kraju obok pieczonej szynki.   Cielęcina z dzisiejszego przepisu jest niezwykle prosta i szybka...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Dobre, bo polskie

    ..., 3 łyżki otartego suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder), 1 udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...