• Informacje na temat:

    udka z kurczaka w sosie z pora

Przepisy na temat: udka z kurczaka w sosie z pora
  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Fast food z różnych stron świata

    ...mięsa drobiowego po gotowaniu zupy. Tek powstałe kotleciki wspaniale smakują i interesująco wyglądają. Według tradycji formuje się je tak, by przypominały kurze udka. 1. Udka obieramy ze skóry i kości, mięso kroimy drobno.  2. Podgrzewamy bulion, dodajemy dwie łyżki masła, mieszamy, powoli dodajemy mąkę. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, studzimy. 3. Marchewkę ścieramy na tarce, pora, cebulę...

  • Świąteczne przysmaki

    ...obraną cebulę. Dodaj marchewki, por, seler i pietruszkę. Włóż umyte udka kurczaka, pokrojony boczek, zalej 2 litrami wody. Przypraw. Gotuj pod przykryciem 1,5 godziny.  2. Mięso wyjmij. Rosół przecedź przez gęste sitko. W wywarze namocz kajzerkę i odciśnij, a następnie dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotuj 20 minut. Mięso kurczaka obierz z kości. Dodaj boczek, odciśniętą bułkę, masło i ugotowaną...

  • Jak gotuje Murakami?

    ...4 porcje: 4 udka kurczaka Kawałek imbiru (ok. 1 cm) 4 łyżki sake 1 marchewka 1 pomidor ½ ogórka Kilka liści sałaty karbowanej Sos: 4 łyżki pasty sezamowej (tahina) 2 łyżki cukru 2 łyżki(...) zdecydowaliśmy się na tradycyjny zestaw machuno uchi, składający się z pieczonej ryby, tempury, kurczaka w sosie teriyaki, ryżu i pikli. Mimo pory obiadowej w restauracji nie było zbyt tłoczno." Natomiast...

Artykuły na temat: udka z kurczaka w sosie z pora
  • Obiady z kurczakiem

    Udka z porami Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy(...) z dekoracyjnie ułożonymi porami i pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 210 kalorii Rolada faszerowana tuńczykiem Składniki dla 4 porcji: .3 piersi z kurczaka lub 1 cały...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • ...gosciom tez smakowalo, wiec chyba warto sie pomeczyc :-) - 2 peczki warzyw na rosol (ja daje 3-4 marchewki, pol sredniego selera i biala czesc z jednego duzego pora) - 10 szalotek (jak duze, to(...)) - 4 liscie laurowe - 2 galazki rozmarynu - 6 udek z kurczaka - 1 lyzka koncentratu pomidorowego - 300 ml bulionu z kurczaka (moze byc z kostki) - oliwa - ewentualnie skorka otarta z jednej cytryny...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Lekkim krokiem w Nowy Rok

    ...dużych posiłków, zjedz pięć niewielkich porcji. Dzięki temu przyspieszysz przemianę materii. Między głównymi posiłkami zaplanuj zdrowe przekąski, np. jabłka. Udka z porami Składniki: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka natrzyj solą. Oprósz pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Na patelni...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Dania z drobiu

    Udka pieczone Składniki na 4 porcje: 12 udek kurczaka, sól, pieprz, 3 łyżki masła, 500 g pomidorków koktajlowych. Pesto: pieprz, sól, 250 g liści szpinaku, 3 ząbki czosnku, 50 g niesolonych(...) ząbki czosnku oraz migdały (można je zastąpić np. orzeszkami piniowymi). Składniki zmiksować na gładko. Miksując, stopniowo dolewać oliwę i dodawać tarty parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Udka...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Płaski brzuszek w 7 dni

    ...podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z drobiową wędliną kolacja: gotowane udko kurczaka, pomidor DZIEŃ 4 śniadanie: jogurt naturalny z kiwi II śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z cykorią i chudą szynką obiad: mała grillowana pierś kurczaka, sałata z pomidorami, ogórkiem i bazylią podwieczorek: 3 plastry świeżego ananasa kolacja: duszona cukinia z ziołami DZIEŃ...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...