• Informacje na temat:

    udka z kurczaka marynata sos sojowy

Przepisy na temat: udka z kurczaka marynata sos sojowy
  • Soczyste udka z kurczaka

    ...wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą oleju, piecz 20 minut w 180°C. Resztę coli dolej do keczupów z miodem, wymieszaj z cebulą, przyprawami, sosem sojowym i dużą szczyptą pieprzu. Zmiksuj, zalej mięso(...). Oczyść pałki z cebuli. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i posiekanym czosnkiem. Marynatą skrop pałki, przemieszaj, by zalewa pokryła mięso. Odłóż na noc.  2. Miękkie masło utrzyj z ziołami...

  • Zaczęło się lato, ale niestety pogoda za oknem raczej nie rozpieszcza, dlatego na rozgrzanie zapraszam na soczystego kurczaka w mocno aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Proste, a jakie smaczne :)

  • Orientalne udka na słodko-ostro

    Sposób przygotowania 1. Podudzia kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj na tarce. Cytrynę polej wrzątkiem. Dobrze osusz.  2. Sparzoną cytrynę przetnij na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Połącz go z miodem, sosem sojowym oraz olejem. Wsyp curry, pieprz, słodką paprykę, rozmaryn i kmin.  3. Marynatę dobrze wymieszaj...

  • KURCZAK WYCHODZI PYSZNY... A Z GRILLA SKRZYDEŁKA NA TEJ MARYNACIE... GOŚCIE ZAJADAJĄ SIĘ...

  • Udka duszone w ziołach

    ...2 łyżki masła klarowanego łyżeczka cukru i miodu odrobina sosu chili sól pieprz Przygotowanie: 1. Udka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej wódkę (niekoniecznie), sos sojowy, olej, cukier brązowy lub miód, sos chili, rozmaryn, sól, pieprz. Wymieszaj. Każdy kawałek mięsa natrzyj marynatą, ułóż je w garnku i odłóż w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możesz też odłożyć...

  • Pyszne, mięciutkie i aromatyczne udka z kurczaka duszone z cebulą i sosem sojowym.

  • ...6 udek kurczaka (udek, a nie nóg!!!); łyżeczka curry; pół łyżeczki imbiru; łyżeczka miodu; łyżeczka sosu sojowego; pół łyżeczki słodkiej papryki; szczypta pieprzu cayenne; pół kieliszka wódki (niekoniecznie); łyżka oleju.

  • W Nowy Rok wkroczyłam z postanowieniem przygladania się temu co jem Ma być bardziej zdrowo, mniej kalorycznie. I tak znalazłam w pewnej aplikacji przepis na tego pysznego kurczaka. Trochę go zmodyfikowałam chcąc trafić w gusta nie tylko moje, ale również mojej rodziny.

  • Złociste pałki w ziołach

    Sposób przygotowania 1. Czyste pałki z kurczaka natrzyj pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem oraz ziołami. Sos sojowy połącz  z sokiem z jednej cytryny i olejem.  Polej mięso, przykryj i odstaw  na godzinę do lodówki.  2. Po tym czasie udka przełóż na tacki grillowe i połóż na ruszcie, skrapiając sokiem z drugiej cytryny i resztą marynat. Piecz, obracając, ok. 40 min.   3. Jeśli chcesz upiec...

  • Troche orientalnie

Artykuły na temat: udka z kurczaka marynata sos sojowy
  • Miodowe udka z kurczaka

    Sposób przygotowania: 1. Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem.  2. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią i piecz w temperaturze 180° C przez 40 min.  Zobacz także:

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Udka na 7 sposobów

    Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Kruchy, pieczony, z chrupiącą skórką to polski przysmak. A jak kurczaka przyrządza się w innych częściach świata?

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • Osłódź sobie jesień

    ..., 3 łyżki wody, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą zalej udka(...) zazwyczaj są słodsze. Dlatego warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi i sosami. Nadają...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....