• Informacje na temat:

    udka z kaczki z morelami

Przepisy na temat: udka z kaczki z morelami
  • Kacze udka w pomarańczowym sosie

    Składniki: 4 udka z kaczki 4 pomarańcze cytryna 10 dag suszonych moreli olej z pestek winogron lub masło klarowane 4 dag rodzynek świeży rozmaryn sól, pieprz Przygotowanie: 1. Dwie pomarańcze i pół cytryny pokrój w plastry. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, kładź na niej uda skórą do dołu, smaż na mocnym ogniu...

  • Sprawdzony przepis na "Udka z kaczki"

  • Pyszności na obiad

    ...oleju. Oprósz solą, podaj z udźcem. Posyp odłożonymi ziołami.  Panierowane udka ze skórką cytrynową Sposób przygotowania 1. Udka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i włóż do miski.  Wlej(...) i zetrzyj skórkę na tarce o małych otworkach (tylko żółtą część,  bo biała błonka jest gorzka i może  zepsuć smak potrawy).    3. Udka wyjmij z marynaty i delikatnie wytrzyj je ręcznikiem papierowym. Do...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczone udka kaczki"

  • Smaczne, proste danie.

  • Wypróbowany przepis na "Strucla z kaczki z morelami"

  • Ale sobie kolacje zaserwowalismy mmmmmmm.. To bylo po prostu pyszne. W dodatku nie musimy sie martwic o zbedne kilogramy :-))

  • Smaczny pomysł na "Udka z kaczki z suszonymi śliwkami"

  • Wypróbowany przepis na "Udka z kaczki w sosie kurkowym"

  • Wypróbowany przepis na "Udka kaczki z fasolką i bobem"

Artykuły na temat: udka z kaczki z morelami
  • Kaczka na trzy sposoby

    ...czerwonym winem. Możesz obok kaczki ustawić w piekarniku foremkę z wodą - mięso wtedy nie wyschnie. Aby skórka ładnie się przyrumieniła, tuszkę można posmarować miodem. Surówka z kapusty Świetnym dodatkiem do pieczonej kaczki jest czerwona kapusta - zasmażana lub w formie surówki (poszatkowana i zblanszowana kapusta, posiekana cebula, pokrojone w kostkę jabłko, nieco oleju, przyprawy). Rolada...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Udka kaczki w bakaliowym sosie 1. Suszone wiśnie, morele  i śliwki zalej wrzątkiem.  Po kwadransie odcedź. 2. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć do niego obrany i przepołowiony czosnek. Na udkach połóż po jednej gałązce rozmarynu. Przykryj i piecz przez  70 minut w 180 stopniach C. 3. Umyj i przekrój na pół...

  • Aromatyczne i soczyste morele aż proszą się, aby zamienić je w wyjątkowo smaczne dania. Jakie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Niestety, w naszym kraju świeże morele goszczą na stołach bardzo krótko - sezon na nie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej i to nie tylko ze względu na smak tych owoców. Znajdziemy w nich również mnóstwo składników odżywczych, które w...

  • O, pieczone kurczę!

    ...razy w tygodniu. Inaczej jest w przypadku gęsi i kaczki. To drób tłusty i dość ciężkostrawny, więc lepiej serwować go dzieciom dopiero po 2. urodzinach. Kurczak i indyk na co dzień...

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • O, pieczone kurczę!

    ...razy w tygodniu. Inaczej jest w przypadku gęsi i kaczki. To drób tłusty i dość ciężkostrawny, więc lepiej serwować go dzieciom dopiero po 2. urodzinach. Kurczak i indyk na co dzień...

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Niebo w gębie

    ..., tymianek, cukier, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść, osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzyj nimi udka kaczki. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 3 godziny. Jeśli masz świeże udka, obłóż je przyprawami, owiń folią i włóż do zamrażarki na 2 dni. 2. Po tym czasie rozmrażaj kaczkę powoli...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...