• Informacje na temat:

    udka z jajkiem

Przepisy na temat: udka z jajkiem
  • Udka kurczaka duszone w sosie

    Po francusku z wonnymi ziołami Sposób przygotowania 1. Cytrynę sparz, wytrzyj, pokrój ją w plasterki. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek i szalotki obierz, pokrój w kostkę. Udka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną.  2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj składniki, którymi były obłożone. Mięso posyp ziołami. Podlej...

  • Faszerowane udka

    Składniki: 4 udka kurczaka  brokuł 4 garści liści z młodych pokrzyw cebula 1/2 bułki czerstwej jajko łyżeczka majeranku olej do smażenia 1/2 pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj i osusz. Natnij je wzdłuż, odetnij mięso od kości, tak by została kostka ze skórą. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz...

  • Udka smażone w piwnym cieście

    Najlepiej smakują z ziemniakami

  • 1 pierś z kurczaka; 2 jajka; 1/2 l mleka, 25 dag mąki; zioła (oregano, tymianek, majeranek); przyprawy (sól, pieprz).

  • Kurczak na letni obiad

    Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

  • Pomidorowa z naleśnikami

    Składniki na 4 porcje: Wywar: 1 udko kurze, 1 pęczek włoszczyzny, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 2 puszki pomidorów, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Naleśniki: po 1 szklance mąki pszennej, wody i mleka, 2 jajka. Nadzienie: 10-15 dag sera żółtego, 10 dag serka śmietankowego, 2 łyżki śmietany, po 3 łyżki siekanej natki, bazylii i szczypiorku, sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju do smażenia.

  • Składniki : w zależności od ilości jaką chcemy zrobić podane ilości można zwiększać - ok.0,5 kg ziemniaków, dwa udka wędzonego kurczaka to ok.0,5 kg, pęczek cebulki zielonej, 3 jajka, 3 ogórki konserwowe, 1 mały jogurt naturalny, majonez ok. 3 łyżki stołowe, musztarda ziarnista ok. 2 łyżeczki, ząbek czosnku lub dwa, oliwa - 3 łyżki stołowe, sól i pieprz do smaku.

  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    Tymiankowe udka Sposób przygotowania 1. Listki tymianku oderwij od łodyżek. Wsyp do miseczki. Wlej 2 łyżki oleju, wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Cebule obierz, grubo posiekaj.  2. Udka umyj, osusz. Natrzyj połową przypraw. Przykryj folią i schowaj do lodówki na 30 min. Jabłka umyj, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Piekarnik...

  • Obiady kryzysowe

    ...je w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, gotowe dekorujemy zieleniną.  Zupa z odzysku 1. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka razem(...) plasterki, liście kapusty szatkujemy. Dodajemy wszystko do ugotowanego wywaru razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wyjmujemy z zupy udka, obieramy mięso i wrzucamy do wywaru. Gotujemy całość jeszcze ok. 15

  • Kurczak faszerowany

    Sposób przygotowania Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij skrzydła i szyję tak, by otwory w skórze były jak najmniejsze. Udka natnij, usuń kości. Tuszkę ułóż na desce grzbietem do góry(...). Winogrona umyj, oderwij od gałązek. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Mięso kurczaka przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z jajkiem, natką pietruszki, winogronami oraz oliwkami. Farsz...

Artykuły na temat: udka z jajkiem
  • Kurczak w aromatycznym sosie

    Udka kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, zdjąć z patelni.  Paprykę i cebulę oczyścić, pokroić...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...

  • Ten Francuz z telewizji

    ...zdrowe mięso, bez stymulatorów wzrostu czy hormonów. Znajomi nie boją się dla ciebie gotować? - Coś ty!? Ja lubię proste rzeczy. Dobry schabowy z mizerią jest lepszy od żabiego udka. Lubisz...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    ...robię na bazie sosu rybnego. Kulinarni puryści zapewne by mnie wyklęli, ale wiesz, jak to jest. Cokolwiek smakuje dobrze...  Jak przygotować: Na patelnię wlej oliwę i olej sezamowy i obsmaż udka(...) podawaj z ugotowanym makaronem soba, ramen lub udon, z jajkiem ugotowanym na półtwardo, ze świeżym szczypiorkiem, z groszkiem cukrowym, który możesz wrzucić do zupy na minutę przed tym, jak podasz ją na...

  • Gotowane jajka to pożywne danie, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a w zależności od dodatków zyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalny charakter. Wzbogacone o łososia i kapary, stanowić mogą nawet wykwitną przekąskę na przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Fot. materiały prasowe Składniki (10 porcji): · 5 jajek · 50 g łososia wędzonego · 1 łyżka jogurtu greckiego · 1 łyżeczka majonezu ·...

  • Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

    Przygotowanie: Udka natrzyj solą z połową pęczka majeranku, pieprzem i czosnkiem. Przełóż mięso do metalowej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 5 godz. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, następnie dokładnie osusz i obsmaż z każdej strony na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełóż udka wraz z tłuszczem do głębokiej blaszki, dodaj masło...

  • Zobaczcie 5 sposobów na wielkanocne jajka! Panowie z "5 sposobów na" tym razem prezentują 5 ciekawych pomysłów na wielkanocne jaja: - jajka w paski - jajka z galaretek - pajęczynki na jajkach - jajeczną rodzinkę - marynowane jajka Zapraszamy na film: