• Informacje na temat:

    udka z indyka gotowane

Przepisy na temat: udka z indyka gotowane
  • Kurpiowskie udka z indyka

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka z indyka, sól, pieprz, łyżka oleju, łyżka masła Sos: 2 szklanki bulionu, - po łyżce mąki i masła, - 10 dag wędzonego boczku, - 2 cebule, - szczypta tymianku, po łyżeczce posiekanej natki i estragonu, - 10 dag pieczarek, - kieliszek białego wina, - łyżka koncentratu pomidorowego, - 2 łyżki marynowanych cebulek, - 2 pędy selera naciowego Przygotowanie: Udka...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Mięsko daje moc!

    ...- wyjaśnia specjalista. Można wybrać np. indyka, kurczaka oraz chude kawałki kaczki lub gęsi (drób podajemy bez skórki). Malec może też jeść cielęcinę, jagnięcinę i królika. Schemat żywienia nie określa, w jakiej kolejności podawać te gatunki. Istotne jest jedynie to, by pochodziły one ze sprawdzonego źródła. Początkowo smyk powinien otrzymywać ok. 10 g gotowanego chudego mięsa dziennie. - Porcję tę...

  • Pyszny, niedzielny obiad

    Pożywne i smaczne propozycje na sycący obiad dla całej rodziny!

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...zjeść porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka...

  • Przepisy na dania, które leczą

    C wspomaga wchłanianie żelaza. Składniki: 30 dag surowego fileta z piersi kurczaka lub indyka albo uda kurczaka, 2 dojrzałe morele, 3/4 szklanki wody, 3-4 łyżeczki kaszki ryżowej, 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Umyj dokładnie morele, sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki i przekrój na pół. Po wyjęciu pestek pokrój owoce na drobne kawałki. Wlej do garnka wodę, dodaj do niej przygotowane...

  • Zdrowa kaszka na miarę potrzeb

    ...gryczanej, która stanowi dobre źródło wzmacniającego żelaza. ● Najlepiej podawać ją z mięsem (np. pulpecikami z indyka czy kawałkami udka kurczaka), bo białko pochodzenia zwierzęcego zwiększy wchłanianie(...). po marchewkę ze słoiczka. Na mocny sen Zapiekanka na słodko z kaszy jaglanej to dobry pomysł na sycącą kolację dla dwulatka. ● Szklankę ugotowanej kaszy wymieszaj z koglem-moglem z dwóch żółtek...

  • Kaszka na miarę potrzeb

    ...1. urodzinach warto zachęcać je do jedzenia kaszy gryczanej, która stanowi dobre źródło wzmacniającego żelaza. ● Najlepiej podawać ją z mięsem (np. pulpecikami z indyka czy kawałkami udka kurczaka(...) hodowanych bez sztucznych nawozów, sięgnij np. po marchewkę ze słoiczka. Na mocny sen Zapiekanka na słodko z kaszy jaglanej to dobry pomysł na sycącą kolację dla dwulatka. ● Szklankę ugotowanej kaszy...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka...

  • Dania, które leczą

    ...wchłanianie żelaza. Składniki: 30 dag surowego fileta z piersi kurczaka lub indyka albo uda kurczaka, 2 dojrzałe morele, 3/4 szklanki wody, 3-4 łyżeczki kaszki ryżowej, 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Umyj dokładnie morele, sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki i przekrój na pół. Po wyjęciu pestek pokrój owoce na drobne kawałki. Wlej do garnka wodę, dodaj do niej przygotowane...

Artykuły na temat: udka z indyka gotowane
  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Obiad dobrze przemyślany

    Czysta zupa z twarogowymi kluseczkami, pieczona pierś indyka i małe przekąski. Po takim lekkim obiedzie powinno jeszcze zostać miejsce na deser.

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Co jeść po usunięciu woreczka żółciowego?

    ...oraz jogurty 0 proc. tłuszczu. Z mięs wybieraj białe i chude czerwone. Może to być np. pierś indyka i udka kurczaka bez skóry, cielęcina, wołowina, polędwiczki wieprzowe, schab. Dwa razy(...) biszkoptowe (przygotowane bez dodatku żółtka jajka) i jedna brzoskwinia obrana ze skórki. Herbata z cytryną. Obiad. Pierwsze danie: zupa jarzynowa, drugie danie: pulpety z indyka w sosie koperkowym...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Dieta śródziemnomorska wzmocni twoje serce

    ...chronią serce. Mają sporo witamin (np. E, która zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową). Ogranicz: Mięso. Czerwone i tłuste białe (nie jedz np. skórki z udka kurczaka), tłuste wędliny. Białe(...) serów. Przykładowe menu I śniadanie: 2 kromki razowca, cienko posmarowanego masłem, 2 plastry szynki z indyka (lub wędzonego łososia), 100 g sałatki z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku; albo...

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • ...zmielonym pieprzem.   Mięsne kluski z hiszpańskimi oliwkami Składniki na farsz: udko z indyka, włoszczyzna, zielone lub czarne hiszpańskie oliwki, łyżka gęstej śmietany, suszone pomidory, seler naciowy, gałka muszkatołowa, koper, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia salsy: Udko z indyka dusimy z włoszczyzną przez około 2 godziny. Po ostudzeniu wywaru, mięso...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...