• Informacje na temat:

    udka w mace

Przepisy na temat: udka w mace
  • Pomysły na obiad

    Pyszne i chrupiące Aby udka kurczaka były smaczne, soczyste i dopieczone w środku, a do tego chrupiące z wierzchu, musisz kolejno obtaczać je w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a następnie smażyć we frytownicy lub w dużym rondlu na głębokim oleju. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 180 st. Czas smażenia udek to około 15 minut. Skórkę cytrusów przed obraniem musisz wyszorować...

  • .... Całość przełożyć do wysokiej, wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku i kolejne 5 minut przy zwiększonej temperaturze. Podawać od razu. Żabie udka 20 żabich udek; 1/4 szklanki mleka; cytryna; 3/4 l wody; 30 g masła; 10 g mąki; 50 g małych cebulek; 75 g białego wytrawnego wina; żółtko; natka pietruszki; sól; pieprz; ocet. Udka obrać ze skórki, odciąć łapki. Moczyć...

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    ...pietruszki. Kacze udka pieczone po gorzowsku Składniki: 4 kacze udka; 4 jabłka; cytryna; 1/2 szkl. bulionu; kieliszek calvadosu; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki masła; majeranek, tymianek, cukier, sol, pieprz; • Udka natrzyj marynatą z soku z 1/2 cytryny oraz przypraw i czosnku. Odstaw przykryte do lodówki na 2 godziny. • Jabłka umyj, pokrój, skrop sokiem z cytryny...

Artykuły na temat: udka w mace
  • Chrupiące i soczyste udka pieczone

    Przyprawę do mięs połącz z płatkami, miodem oraz musztardą, dzięki temu stworzysz pyszną marynatę. Udka obtocz w mące i marynacie. Naczynie żaroodporne...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...jajkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Farszem nadziej umytego kurczaka. Zwiąż udka, otwór zepnij wykałaczkami. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką, skrop olejem. Ułóż w piekarniku (temp...

  • Mąka to jeden z najczęściej używanych przez nas produktów kuchennych, który wykorzystuje się niemal w każdym regionie świata. Co warto wiedzieć na jej temat? Fot. 123RF/Picsel Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Niestety, wiedza na temat mąki zazwyczaj bywa ograniczona, a wiele kwestii z nią związanych stanowi dla nas nie lada zagadkę. Jak je dzielimy? Co...

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Konkurs w zdrowym Ciele zdrowy duch zakończony. Miło nam przedstawić szczęśliwych laureatów, do których powędrują fantastyczne nagrody marki Fit&Easy. Za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia bardzo dziękujemy. Wybór zwycięzców nie był łatwy, po długich obradach udało się nam jednak wyłonić piątkę laureatów.   Pierwsze miejsce: Tribalde Kenwood oraz eco torbę otrzymuje Pani Beata. FIT & EASY FAMILY Lekka sałata idealna dla całej rodzinki. Dzięki niej wszyscy będą mieli uśmiechnięte minki....

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Wychowaliście się w Afryce, jednak waszym miejscem na ziemi stała się Polska. W jaki sposób się poznaliście i jak zaczęła się wasza kulinarna działalność? Iza Buassa: Kiedy przyjechaliśmy do Polski, jeszcze się nie znaliśmy. Ja zaczęłam studiować dziennikarstwo, a Yuga...