• Informacje na temat:

    udka na soli

Przepisy na temat: udka na soli
  • Drobiowe udka w wonnych ziołach

    ...masło z 2 łyżkami oleju. Włóż udka. Obsmaż je. Do mięsa dodaj cebule i czosnek. Smaż razem chwilę. Wino wymieszaj z 1 łyżeczką suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podlej tym(...)Tymiankowe udka zapiekane w warzywach Sposób przygotowania: 1. Mięso opłucz, wytrzyj. Włóż do miseczki. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj...

  • Aromatyczne udka drobiowe

    ...2-3 minuty. Dodaj do mięsa 5-7 minut przed końcem pieczenia.  Udka duszone w pomidorach Sposób przygotowania 1. Udka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. Por oczyść, natnij, dokładnie opłucz i pokrój w plasterki. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.  2. W garnku rozgrzej masło z 2-3 łyżkami oleju. Włóż udka. Szybko...

  • Soczyste udka z kurczaka

    ..., szczyptą soli i pieprzu. Uformuj z niego cienki wałeczek i owiń go folią. Mroź ok. 60 minut. Pokrój na 8 plasterków, każdy włóż pod skórkę pałki. Rozłóż je na blaszce. Piecz 40 minut w 180

  • Chrupiące udka kurczaka

    ...białego pieprzu łyżeczka soli 100 g masła Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 2 W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, czosnek, pieprz i sól. Posmaruj udka masłem i obtocz w bułce z przyprawami. Dociśnij dłonią panierkę. 3. Ułóż udka kurczaka na przygotowanej półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po...

  • Czosnkowe udka

    Miłośnicy czosnku będą zachwyceni. Aromatyczne i chrupiące udka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

  • Pikantne udka z kurczaka

    Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 4 łyżki masła po 2 łyżki papryki mielonej: słodkiej i słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki lub więcej pieprzu kajeńskiego łyżka ziół tajskich 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1 Wymieszaj wszystkie przyprawy. Udka umyj i osusz, odetnij widoczny tłuszcz. Natrzyj je mocno mieszanką przypraw - także pod skórą.2 Ułóż udka na blaszce wyłożonej folią. Na każdym połóż...

  • Udka z ziołami

    Składniki: ●2 duże udka z kurczaka ●duża szczypta soli, pieprzu, granulowanego czosnku, papryki słodkiej oraz ostrej ●1/2 łyżki pietruszki suszonej ●łyżka majeranku ●1/2 łyżki oleju ●1/3 szklanki chłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść i osusz. Do miseczki wsyp przyprawy, majeranek rozetrzyj i dosyp do reszty przypraw. Wymieszaj z 1/2 łyżki oleju. Natrzyj udka...

  • Udka smażone w piwnym cieście

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj jajka oraz piwo. Wsyp trochę soli oraz ostrej papryki. Miksuj, dolewając tyle wody mineralnej, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw je pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała.  2. W tym czasie podudzia opłucz, osusz. Posyp solą, pieprzem oraz ziołową przyprawą. Przyprawy wetrzyj w mięso. W szerokim garnku...

  • Udka marynowane w oregano i natce

    Uwielbiasz udka? Przygotuj je z dodatkiem aromatycznych ziół. Będą jeszcze smaczniejsze!

  • Pikantne udka

    .... Wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut. Pod koniec oprószyć pieprzem, solą i słodką papryką. Dołożyć pomidory, czosnek oraz posiekane oregano. Razem dusić 20 minut na średnim płomieniu. Udka...

Artykuły na temat: udka na soli
  • Udka faszerowane

    Przygotowanie: Brokuł umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wsyp ½ łyżeczki soli, zalej zimną wodą. Zagotuj, gdy zaczną wrzeć zmniejsz ogień i gotuj około 10 min. Dodaj brokułowe różyczki, gotuj 10-15 min aż warzywa zmiękną. Odcedź je, włóż do garnka. Dodaj masło oraz mleko. Wymieszaj i rozdrobnij blenderem na purée. Dopraw do smaku gałką...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka z cytryną

    Szukasz inspiracji obiadowej? Wypróbuj przepis na niezwykle aromatyczne i soczyste udka z kurczaka w kompozycji z czosnkiem i cytryną.

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Udka w glazurze

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Miodowe udka z kurczaka

    Sposób przygotowania: 1. Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem.  2. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią i piecz w temperaturze 180° C przez 40 min.  Zobacz także:

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Udka w sosie pomidorowo-oliwkowym

    Sposób przygotowania: 1. Udka umyj i osusz. Natrzyj olejem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką.  2. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju i obsmaż udka z dwóch stron, aż nabiorą złoto-brązowego(...) odłóż). Dodaj udka i kilka łyżek wody. Duś przez około 45 minut. Wyłóż mięso na półmisek, a sos zblenduj.  4. Podawaj udka z sosem, udekorowane oliwkami i listkami bazylii. Zobacz także:

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...