• Informacje na temat:

    udka duszone z ziołami

Przepisy na temat: udka duszone z ziołami
  • Udka kurczaka duszone w sosie

    Delikatne mięso i aromatyczny sos to wyjątkowo zgrany duet. Oto pomysły na podkreślenie smaku drobiu – duszonego, jak i przyrządzonego na grillu!

  • Drobiowe udka w wonnych ziołach

    Tymiankowe udka zapiekane w warzywach Sposób przygotowania: 1. Mięso opłucz, wytrzyj. Włóż do miseczki. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj je, wymieszaj oliwą, sokiem  cytrynowym i winem. Polej tym udka. Miseczkę przykryj folią. Włóż do lodówki. Mięso marynuj 2 godziny. 2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki. Gotuj...

  • Smakowity drób w warzywach i ziołach

    Delikatne białe mięso znakomicie nadaje się na wiosenną ucztę. Połącz je z aromatycznymi ziołami, a na twoim stole zagoszczą dania pyszne, lekkie i pełne świeżości.

  • Udka duszone w ziołach

    ...2 łyżki masła klarowanego łyżeczka cukru i miodu odrobina sosu chili sól pieprz Przygotowanie: 1. Udka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej wódkę (niekoniecznie), sos(...) na całą noc. 2. Na patelni rozgrzej olej i masło klarowane, podsmaż udka razem z marynatą. Dodaj obrane warzywa (nie krój ich), listek laurowy, ziele angielskie. Duś pod przykryciem 40 minut. Przed...

  • Udka na białym winie

    Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka...

  • Udka marynowane w oregano i natce

    Uwielbiasz udka? Przygotuj je z dodatkiem aromatycznych ziół. Będą jeszcze smaczniejsze!

  • Udka kurczaka w karmelu

    Chcesz zaprosić gości na obiad ale nie masz pomysłu na smaczny posiłek? Proponujemy udka z kurczaka w karmelu. Jeśli chcesz by danie zjadły dzieci, nie dodawaj ostrych przypraw i upiecz je w piekarniku.

  • Udka duszone w owocach

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka kurczaka, - po łyżce masła i oliwy, - 6 dag boczku wędzonego, - po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów, - 3 goździki, kawałek cynamonu, - 50 ml śliwowicy, sól, pieprz Przygotowanie: Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło...

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Składniki : 4 udka z kurczaka, 10 dag chudego pokrojonego boczku, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag czerwonej papryki, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 100 ml bulionu, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 50 ml oliwy z oliwek, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

Artykuły na temat: udka duszone z ziołami
  • Udka na 7 sposobów

    .... Na nich ułóż udka. Całość zalej sosem i zapiecz 5 minut. Duszone w owocach Przygotowanie: Udka opłucz i osusz. Rodzynki i śliwki wymocz (osobno) w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź. Migdały(...)Na ostro Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Niedzielne mięso duszone

    Miękkie, soczyste, z aromatycznym sosem - jednym słowem: mięso duszone! Nasze trzy oryginalne receptury na drób, mięso królicze i wieprzowe obiecują rozkosze podniebienia.

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...jajkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Farszem nadziej umytego kurczaka. Zwiąż udka, otwór zepnij wykałaczkami. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką, skrop olejem. Ułóż w piekarniku (temp(...) i dolewając w miarę potrzeby wodę. Zrób klopsy: mięso mielone wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz startym żółtym serem. Masę mięsną przypraw następnie ziołami, solą...

  • Czy zamierzacie zmienić sposób odżywiania? A może chcielibyście pozbyć się warstwy zimowego tłuszczyku lub wyeliminować niektóre zwyczaje żywieniowe? Natura ma sekretną broń przeciwdziałającą zbędnym kilogramom. To zioła, które są małe, zielone i wspaniale smakują. W połączeniu ze zrównoważoną dietą pomagają zgubić zbędne kilogramy, nie odbierając przy tym przyjemności z jedzenia, a wręcz przeciwnie dodają potrawom smaku. Kiedy odchudzanie staje się takie proste, to któż chciałby jeszcze...

  • Lekkie obiady z kurczakiem

    ...wykałaczkami lub owiązać nicią. Obsmażyć na oliwie. Wyjąć, trzymać w cieple. Na patelnię włożyć posiekaną cebulę z czosnkiem i paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażyć mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skóry). Na wierzchu ułożyć roladki i gałązki rozmarynu. Podlać wodą i dusić pod przykryciem 30 min. Udka duszone w owocach...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Pasztet z kurcząt

    Składniki 5 dag masła 6 sztuk udka z kurczaka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 15 dag słoniny 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta rozmarynu 2-3 jajka sól, pieprz 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 15 dag cielęciny 1 cebula szczypta szałwii 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół 1 szklanka bulionu 10 dag wątróbki drobiowej Kurze udka natrzeć sokiem z cytryny...

  • O leczniczych właściwościach ziół wiemy od wieków, a przepisy i informacje o nich przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Już najwyższa pora, aby wiedza naszych przodków pomogła nam w odchudzaniu. Stopniowo coraz bardziej przekonujemy się do ziół, a z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Niektóre znajdują już powszechne zastosowanie w naszej kuchni lub korzystamy z nich przy okazji domowego leczenia dolegliwości. Warto również odkryć te...