• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z dzemem i piana

Przepisy na temat: ucierane ciasto z dzemem i piana
  • Łatwe ciasta ucierane

    ...jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na końcu domieszaj mleko. Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej części wlej sok lub barwnik.  2. Piekarnik nagrzej do 180°C. 2 foremki wyłóż pergaminem. Wlej ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół.  3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe...

  • jej ha ha

  • Lekki tort

    Zrobisz go na wyjątkowe okazje. Lekki tort z kremem budyniowym smakuje wspaniale!

  • Ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie.

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito...

  • Zawsze się udaje.

  • Lekki tort z kremem budyniowym

    To idealna propozycja na deser. Lekki tort smakuje wspaniale!

  • Prosty przepis na smaczne ciasto z pianą oraz z powidłami. Zawsze się udaje. :)

  • Miodowniki pełne orzechów

    ...1. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i wyrób mikserem na gładką masę. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel je na 4 części. Rozwałkuj na jednakowe prostokąty i kolejno(...) utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do pierników. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę...

  • Szampita to jeden z najpopularniejszych ciast w Serbii- bardzo slodki, jeden kawalek jest w stanie zaslodzic awet najwiekszego lasucha :-) Nazwa ciasta: szam to po serbsku wlasnie piana bezowa z cukrem, a pita to ciasto.

Artykuły na temat: ucierane ciasto z dzemem i piana
  • Sernik. Ulubione ciasto Polaków

    .... Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna, połącz ją z masą twarogową. Dokładaj pianę małymi porcjami do masy twarogowej i delikatnie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Do formy przelej najpierw masę kakaową przygotowaną wcześniej. Na nią wyłóż masę twarogową. Ciasto piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Po upieczeniu odstaw do zupełnego...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Niezawodne ciasta

    ...galaretką. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny. 5. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi. Ciasto trzymaj w lodówce. Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 30 minut Porcja: 280(...) z cukrem pudrem. Dodaj zimne twarde masło i posiekaj wszystko szybko ostrym nożem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć spójne, ale nie gładkie ciasto (kruche ciasto powinno mieć grudki...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    .... Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby ostygł. 2. Przygotuj masę do przełożenia biszkoptu...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Tylko odrobina słodyczy

    .... 4. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy keksowej (wypełnij ją co najwyżej w 2/3). Piecz godzinę w 180° C. Pergamin usuń dopiero, gdy ciasto zupełnie ostygnie. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem(...) ciasto, łatwo odstające od ręki. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Ponownie przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30 min. 3. Następnie ciasto ponownie zagnieć i podziel na 6 porcji. Z każdej uformuj...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Lekki tort z kremem budyniowym

    Z kremem budyniowym Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 170 ml mleka, 9 dag masła lub margaryny. Ponadto: 4 łyżki dżemu truskawkowego, 50 dag truskawek, 2 łyżki posiekanych pistacji Obie...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...