• Informacje na temat:

    ubijanie żółtek na parze

Przepisy na temat: ubijanie żółtek na parze
  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    ...się wodą i na parze ubijaj około 10 minut. Kiedy powstanie gęsta kremowa masa. dalej ubijając dolewaj małe porcje mleka. Wymieszaj z przetartymi malinami. Ostudź. Wstaw do lodówki przynajmniej na...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Szwajcar z kawą

    Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: mąkę wymieszaj  z makiem i proszkiem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na pianę. Wciąż ubijając, dodawaj po 1 żółtku i po 1 łyżce mąki(...) utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także...

  • Danie wykwintne a zarazem dietetyczne

  • Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

    ..., gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. 2.  Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, żółtka, musztardę, dodać sól, pieprz(...). Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Sałatka  4.  Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1. 5.  Na pokrywę...

  • Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy itd.co region to inna nazwa. U mnie w domu mówiło się buchetki i podawało z czarnymi jagodami.

  • Smakowity obiad na każdy dzień tygodnia

    ...w temp. 180°C. Kiełbaski z ziemniakami i jabłkiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj na parze. Cebule pokrój w piórka, posyp cukrem, skrop jasnym sosem sojowym, smaż(...) parze, posyp solą i pieprzem, dodaj masło. Na talerzu układaj rybę, fasolkę, kalafior, plasterki cytryny i listki bazylii. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Papryka z serem Sposób...

  • KREM DO CIASTA, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE :)

  • Ptysiowe ciastka bez glutenu

    ...mlekiem kokosowym. Przed ubijaniem mleko kokosowe schładzaj przez noc. Zbierz gęstą warstwę z powierzchni i ubij. Profiterole z budyniowym nadzieniem Sposób przygotowania: 1. Ciasto: wodę(...) blachę przykrytą pergaminem wyciśnij porcje ciasta. Posyp je kakao z brązowym cukrem. Piecz 30 minut w 200 st. 3. Nadzienie: mleko sojowe zagotuj. Żółtka ubij na parze z syropem z agawy. Zdejmij...

  • Panierowane żółtka to coś czym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Chrupiąca skorupka kryje w sobie delikatne lekko płynne żółtko. Żółtka podałam z kawiorem i gorącą sałatką z fasolki szparagowej, ale można je podać z zielonymi szparagami, na sałacie lub z czym macie ochotę.

Artykuły na temat: ubijanie żółtek na parze
  • ​Zupa "nic"

    Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: średni. Wykonanie Mleko zagotować z wanilią, po czym zmniejszyć ogień. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka odłożyć. Pod koniec ubijania piany z białek dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Łyżką kłaść na gotujące się mleko pojedyncze pianki z masy bezowej, zachowując między nimi odpowiednie...

  • Łosoś w sosie holenderskim

    ...i skórką cytrynową. Na patelni rozgrzej 50 g masła. Włóż łososia. Smaż po kilka minut z każdej strony. Zdejmij.  2. Żółtka ubij na parze z sokiem z cytryny. Pozostałe 100 g masła roztop. Gorące dodaj do żółtek, nie przerywając ubijania. Sos dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż łososia i szparagi. Polej je sosem holenderskim. Podawaj np. z młodymi ziemniakami z wody.   Zobacz także:

  • Pączki serduszka

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do dużej miski. Masło roztopić, przestudzić. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijać na parze przez ok. 10 minut. Masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wymieszać, wlać roztopione masło...

  • ​Sos holenderski

    Składniki: 3 żółtka Łyżka soku z cytryny 180 g masła Sól morska Czarny pieprz 2 łyżki białego wina Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj sok z cytryny.

  • Deser z wiśniami

    Przygotowanie: Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem...

  • Jajka po benedyktyńsku

    ...białego wina Zobacz, jak przygotować sos holenderski: Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj...

  • Tort ormiański

    ...minut w temperaturze 170°C. Następnie z upieczonych blatów usuń papier i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły. Czekoladę rozpuść na parze. Dodaj do niej pozostałe żółtka oraz pozo - stały cukier puder...

  • Bananowe ciasta

    ...: Ciasto: 8 jaj, szklanka cukru, 7 łyżek mąki pszennej, 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 4 łyżki mąki, 25 dag zmielonych orzechów, 20 dag masła, szklanka mleka, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 banany. Przyrządzanie: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka, mąkę...

  • ​Waniliowa cytryna

    Wyglądała jak mimoza, miała skórkę cienką jak mgła, zaś w środku ukryte było całe bogactwo słodkiego soku. To cytryna waniliowa. Używam jej namiętnie do mojego cytrynowego pie na kruchym spodzie. Jak go przyrządzić? To proste. Na początku ubijamy na parze kogel mogel z ośmiu żółtek. Osobno podgrzewamy sok z cytryny i zaciągamy go mąką ziemniaczaną jak kisiel. Dodajemy otartą skórkę, która jest...

  • Włoskie desery

    ...masę. Ser, 3 łyżki wina, 4 łyżki miodu, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pomarańczy wyrobić za pomocą robota kuchennego, zmieszać z masą z żółtek. Śmietanę mocno ubić, stopniowo dodawać cukier...