• Informacje na temat:

    ubijanie jajek na parze

Przepisy na temat: ubijanie jajek na parze
  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    ...(najlepiej z koszyczkiem) – powinny stać, a ich główki wystawać poza wodę i gotować się w powstającej pod przykryciem parze. Sklarowane masło przelej do miski (na dnie powinna pozostać powstała woda).

  • Ciasta z kremem

    Tort pomarańczowy Sposób przygotowania 1. Do miski wbij jajka, wlej wodę i wsyp cukier. Ubijaj. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 160°C. Schłodź, przekrój na cztery blaty.  2. Białka z cukrem, sokiem i solą ubijaj w misce ustawionej na parze. Zdejmij z ognia, ubijaj, dodając kawałki masła. Część zabarw na pomarańczowo, a część na czekoladowo. Dekoruj tort...

  • Szwajcar z kawą

    ...utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także...

  • Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

    ..., gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. 2.  Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, żółtka, musztardę, dodać sól, pieprz(...). Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Sałatka  4.  Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1. 5.  Na pokrywę...

  • Ptysiowe ciastka bez glutenu

    ...mlekiem kokosowym. Przed ubijaniem mleko kokosowe schładzaj przez noc. Zbierz gęstą warstwę z powierzchni i ubij. Profiterole z budyniowym nadzieniem Sposób przygotowania: 1. Ciasto: wodę(...) blachę przykrytą pergaminem wyciśnij porcje ciasta. Posyp je kakao z brązowym cukrem. Piecz 30 minut w 200 st. 3. Nadzienie: mleko sojowe zagotuj. Żółtka ubij na parze z syropem z agawy. Zdejmij...

  • Menu na cały tydzień

    ....  2. Brokuł podziel na różyczki, marchewki obierz i pokrój. Warzywa ugotuj na parze. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Posmaruj je warstwą ketchupu(...) muszkatołową. Wymieszaj, wylej na ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C.  Sałatka z burakami Sposób przygotowania 1. Całe buraki w skórkach ugotuj na parze. Ostudź, pokrój na plasterki. Rukolę...

  • Smakowity obiad na każdy dzień tygodnia

    ...w temp. 180°C. Kiełbaski z ziemniakami i jabłkiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj na parze. Cebule pokrój w piórka, posyp cukrem, skrop jasnym sosem sojowym, smaż(...) parze, posyp solą i pieprzem, dodaj masło. Na talerzu układaj rybę, fasolkę, kalafior, plasterki cytryny i listki bazylii. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Papryka z serem Sposób...

  • Ciasto marchewkowe

    Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami.

  • Ciasto ze słodkich ziemniaków

    ...pieczenia, 20 g tartego imbiru. Ziemniaka myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Gotujemy na parze, miąższem do dołu, od 25 do 30 minut, aż będzie bardzo miękki. Kroimy migdały na dwie lub trzy części...

  • Ananasowo-kokosowy

    Skład na 12 porcji: 25 g masła 4 jajka 125 g mąki 160 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia puszka ananasów w plastrach 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru laska wanilii 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze, aż masa podwoi objętość...

Artykuły na temat: ubijanie jajek na parze
  • Jajka po benedyktyńsku

    ...białego wina Zobacz, jak przygotować sos holenderski: Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj...

  • ​Sos holenderski

    Klasyczny sos, idealny do jajek po benedyktyńsku.

  • Ciasto truskawkowe z muslinowym kremem pistacjowym od Ladurée

    ...    Idealna propozycje na wiosenna sobote... Biszkopt 50 g masla 20 g do formy 200 g maki 6 jajek 200...

  • Pączki serduszka

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do dużej miski. Masło roztopić, przestudzić. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijać na parze przez ok. 10 minut. Masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wymieszać, wlać roztopione masło...

  • Sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi

    ...i cynamon. 6. Dodać ubite na parze jajka z cukrem, skórkę i sok z cytryny, cały czas ubijać na niskich obrotach. 7. Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia i przykleić na...

  • Wielkanocne baby ponczowe

    .... Krem cytrynowy W misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem. Następnie miskę wkładamy do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas...

  • Tort ormiański

    Składniki: 450 g łuskanych orzechów włoskich 6 jajek 300 g cukru pudru opakowanie cukru waniliowego sok z cytryny 300 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50 ml rumu 100 g orzechów włoskich zmiel(...) minut w temperaturze 170°C. Następnie z upieczonych blatów usuń papier i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły. Czekoladę rozpuść na parze. Dodaj do niej pozostałe żółtka oraz pozo - stały cukier puder...

  • Bananowe ciasta

    ...kawałkami bananów. Warstwowe ciasto bananowe Składniki: Korpus: 6 jajek, 200 g cukru pudru, 100 g mąki gładkiej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1 mały proszek do pieczenia. Krem: 250 ml mleka, pół torebki(...) parze. Ostudzić. Orzechy zalać 1/2 szkl. wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zwinąć. Udekorować...

  • Najlepsze przepisy z angielskim kremem cytrynowym

    ...wersja bazuje na jajkach, cytrynach i maśle, ale dla osób cierpiących na alergie podajemy też wersją bez jajek Klasyczny krem cytrynowy (lemon curd) Składniki: - 4 żółtka - Pół szklanki cukru(...) wszystkie składniki oprócz masła i roztrzepać trzepaczką. Umieścić miskę na rondelku (dno miski nie powinno dotykać wody) i ubijać krem na parze przez 7-10 minut, aż zgęstnieje. Zdjąć z pary...

  • Włoskie desery

    W słodkim świecie włoskich deserów.