• Informacje na temat:

    twarożek z miętą

Przepisy na temat: twarożek z miętą
  • Naleśniki z pysznym twarożkiem

    Dzieci je uwielbiają. Te z naszego przepisu smakują najlepiej!

  • Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami

    ..., dodać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem.Twarożek wymieszać z oregano i startym czosnkiem, doprawić solą. Grzanki posmarować delikatnie masłem z obu stron, zrumienić na patelni lub w piekarniku...

  • To zawsze warto mieć!

    Te produkty będą pomocne, gdy będziesz musiała szybko wykazać się w kuchni. Trzymaj więc pod ręką...

  • Chrupiące placuszki z cukinii

    Sposób przygotowania 1. Cukinie umyj (nie obieraj!) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, wymieszaj, dociśnij i odstaw na 5 minut, aby puściły wodę. Przełóż na sito i odciśnij płyn.  2. Przełóż cukinię do dużej miski. Dodaj kolejno mąkę, twarożek, czosnek i jajka. Wymieszaj wszystko mikserem na wolnych obrotach. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsyp koperek i wymieszaj...

  • Przekąska na bagietce

    Biały ser dokładnie rozdrobnij, np. widelcem (możesz go też zmielić, lub kupić od razu zmielony twaróg). Następnie wymieszaj go z taką ilością śmietany 30 proc., aby miał konsystencję wygodną do smarowania. Tak przygotowany twarożek dopraw następnie do smaku cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie owoce umyj starannie, osusz i przygotuj, zależnie od...

  • Biszkopt z bezową kruszonką

    ...ostygło.  2. Na krem ubij twarożek i cukier puder. Dodaj do kremówki i ubij na sztywno. Dodaj skórkę cytrynową. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Udekoruj dżemem cytrynowym, bezami, borówkami i miętą. 

  • Jak unikać błędów w diecie

    ...mu niewielkie ilości co kilka dni. Niewykluczone, że malec przekona się do odrzucanego dania. Może to jednak wymagać nawet 10 podejść! Dbaj o właściwe proporcje składników Sam twarożek czy mleko to...

  • Zielone kanapki

    .... 2. Zblanszuj groszek i szparagi (2-3 minuty). Następnie odcedź i zahartuj w zimnej wodzie. 3. Zmiksuj na gładką pastę twarożek, po połowie groszku i szparagów oraz skórkę cytrynową i sok z cytryny. 4. Resztę szparagów i groszku wymieszaj z oliwą i przypraw. 5. Posmaruj chleb pastą, dodaj warzywa. Posyp miętą i serem.

  • Zimny z morelami

    ...w szklance wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, aby nieco stężała. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku. 2. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Połowę drugiej(...) tężejącą galaretką. Schłodzić. Posypać bakaliami. Można dodatkowo udekorować miętą lub melisą.

  • Krucha tarta z brzoskwiniami

    ...ilością zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Twarożek utrzeć z jogurtem, 5 dag cukru, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszać ją z masą...

Artykuły na temat: twarożek z miętą
  • Naleśniki z twarożkiem cytrynowym

    ... Obierz cytryny ze skórki i wyciśnij sok. W misce umieść sok, skórki, cukier i śmietankę. Wymieszaj dokładnie. Ubijaj mieszankę, aż zgęstnieje, podgrzewając miskę na parze. Przeciśnij twarożek przez sitko i odstaw do ostygnięcia. Ułóż naleśniki na talerzu, dodaj twarożek. Posyp miętą i przybierz owocami.  

  • Brakuje ci sił, budzisz się już zmęczony, a wieczorem padasz na łóżko? Mimo pięknej pogody i słońca, bardzo wiele osób uskarża się na takie problemy. Zobacz, jak im zaradzić! Jak normalnie funkcjonować mimo obezwładniającego upału?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Woda, woda, woda Aby mieć siły na walkę z upałem, warto zawsze mieć przy sobie choćby niewielką butelkę wody. Odpowiednio nawodniony organizm to podstawa. Pijemy zawsze wtedy, kiedy czujemy pragnienie. Arbuz, grejpfrut i… Arbuzy i inne...

  • Maślane z twarożkiem waniliowym i owocami

    ...i mieszamy, by owoce połączyły się z serem. Wstawiamy do lodówki, żeby twarożek się schłodził. Roztapiamy 25 g masła, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy(...) i wstawiamy do nagrzanego do 100ºC piekarnika, aby za bardzo nie ostygły. Racuszki, po 3 na porcję, przekładamy na talerze, obok układamy twarożek z borówkami amerykańskimi i całość posypujemy cukrem...

  • Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową... I dać się zaskoczyć -...

  • Kolory wiosny – zapiekanka z fasolki szparagowej, dymek, ze świeżym kozim twarożkiem

      To z naszej niedzielnej kolacji. Kolejny pomysł na coś lekkiego, wiosennego i pysznego. Ze względu na  obecność świeżej fasolki można tę zapiekankę...

  • W weekend częściej sięgamy po alkohol. Niestety, równie często musimy borykać się z tzw. „syndromem dnia wczorajszego”. Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym poranek po imprezie przywitamy wypoczęci i bez kaca! Fot. 123RF/Picsel Pijąc alkohol w nierozsądnych dawkach, następnego dnia możemy borykać się z kacem. Boląca głowa, nadwrażliwość na światło oraz mdłości to tylko niektóre z jego najczęstszych objawów. Ale kac wcale nie musi być nieprzyjemnym dodatkiem do każdej imprezy,...

  • Wapń jest potrzebny

    Pierwiastek ten jest niezbędny, by mieć mocne kości oraz zdrowe zęby. Radzimy, jak ułożyć menu dziecka, aby dostarczyć mu tego ważnego składnika w odpowiedniej ilości.

  • Bez względu na to, czy jesteś doświadczoną kucharką, czy też początkującą amatorką gotowania, w twoich kuchennych szafkach powinno znaleźć się miejsce na kilka niezbędnych sprzętów. Dzięki nim przygotowanie ulubionych dań będzie nie tylko łatwiejsze i szybsze, ale także zdecydowanie bardziej przyjemne. Patelnia Komu choć raz w życiu zdarzyło się gotować w kuchni bez patelni, ten doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że trudno o bardziej praktyczne naczynie. Przywykliśmy do przygotowywania na...

  • Kwiaty, które urozmaicą jadłospis

    Sałatka przyprawiona płatkami stokrotek czy lemoniada z kwiatów czarnego bzu, to dopiero początek przygody ze wzbogacaniem jadłospisu pięknymi darami natury. Zanim jednoznacznie zawyrokujesz: „To nie dla mnie!” - spróbuj, przekonasz się, czy aby nie warto zmienić zdania.

  • Jesteś tym co jesz – to prawda stara jak świat. Chociażby z tego względu warto jest zaopatrywać się w naprawdę zdrowe i pełnowartościowe produkty, które swym składem wspierają funkcjonowanie organizmu. Czego nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni? Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale...