• Informacje na temat:

    twarde mieso

Przepisy na temat: twarde mieso
  • Jajka otoczone mięsem

    Bardzo efektowny przysmak, który bez wątpienia zaskoczy domowników. Jajka otulone mięsem mogą być serwowane na drugie danie, zamiast tradycyjnych kotletów mielonych.

  • Nieraz zdarzyło się wyjąć masło z lodówki za późno. Jest ono wtedy twarde i zimne. Rozrywa kromki chleba, robi w nich dziury. Jednak jest na to sposób!

  • Mozna serwowac na cieplo i na zimno

  • Rolady z mielonego mięsa

    Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Możesz je serwować na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek rolady – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

  • Tak przygotowane filety z kurczaka ladnie sie prezentuja,sa smaczne i bardzo pozywne.

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    ...i położenia posiada twarde włókna mięśniowe, dużą ilość kolagenu i jest poprzerastana tłuszczem. By mieć pewność, że mięso będzie idealne, należy  je odpowiednio przygotować, a wcześniej wybrać...

  • latwe w wykonaniu, smaczne i pozywne

  • Kabaczki faszerowane mięsem

    Czas na kabaczka - bardzo jesienne warzywo. Można przyrządzić go na różne sposoby. Dziś proponujemy faszerowanego pysznościami!

  • bez bułki tak szybko nie kwasnieje

Artykuły na temat: twarde mieso
  • Jak kupować świeże mięso?

    ...dorodnej sztuki! Takie mięso najprawdopodobniej pochodziło od zwierząt starych i będzie twarde, łykowate. Jakie sztuczki stosują sprzedawcy, by przedłużyć trwałość mięsa ewidentnie już nieświeżego...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Rolada z mięsem mielonym

    Przed pieczeniem albo duszeniem schab musi mieć temperaturę pokojową. Inaczej soki wypłyną zbyt szybko a mięso stanie się suche i twarde. Małe kawałki schabu wyjmij z lodówki 20-30 min wcześniej, a duże – ok. 1,5 godz. wcześniej.

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Okrucieństwo wpływa na smak mięsa

    Ciemne, twarde, suche Długotrwały stres przedubojowy może powodować powstawanie wady mięsa, określanej jako DFD (z ang. dark, firm, dry - ciemne, twarde, suche), pisze dr hab. Robert Kupczyński w artykule dla serwisu agrofakt.pl. Wołowina DFD charakteryzuje się wyższym pH, ciemniejszą barwą, zwartą strukturą i kleistą powierzchnią. Takie mięso jest nie tylko mniej smaczne, ale też znacznie...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Unikasz mięsa? Uważaj na zęby!

    Co ma wegetarianizm do zębów? Więcej, niż myślimy. Naukowcy twierdzą, że aminokwas występujący m.in. naturalnie w mięsie może zmniejszać odkładanie się płytki nazębnej i w ten sposób przeciwdziałać chorobom dziąseł.

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Mięso w otulinie z suszu

    Dzień wcześniej mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać winem z ziołami i roztartym czosnkiem. Z mąki, jajek i łyżeczki soli wyrobić twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych otworach, rozsypać na papierze pergaminowym, zostawić na noc do wyschnięcia. Nazajutrz smażyć partiami na maśle, następnie zdjąć z patelni do miski. Śliwki namoczyć na godzinę w szklance wody, aby zmiękły. Kotlety...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

Zdjęcia na temat: twarde mieso