• Informacje na temat:

    twarde ciasto na knedle

Przepisy na temat: twarde ciasto na knedle
  • Austriacki przysmak: Knedle z morelami

    Knedle z morelami to nie tylko symbol Wachau, ale również przykład otwartości Austriaków wobec innych kultur.

  • Gruszkowe muffiny - łatwy sezonowy deser

    Jesienią powracają do nas ulubione smaki i potrawy: knedle ze śliwkami albo ciasta z jabłkami czy gruszkami. PAP Life poleca łatwe w przygotowaniu czekoladowe muffiny z gruszkami. Aromatyczne(...), ok. pół szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, 2 jajka, 3 twarde gruszki pokrojone w kostkę . Obrane i pokrojone w kostkę gruszki zasypujemy łyżeczką...

  • Owoce, na które czekamy

    ...z rabarbaru, pamiętaj, że zielone łodygi są twarde i kwaśne, różowe zaś nieco słodsze. Najlepiej więc kieruj się prostą zasadą: im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Kiedy myć truskawki...

Artykuły na temat: twarde ciasto na knedle
  • Austriackie knedle z morelami

    Knedle z morelami to nie tylko symbol Wachau, ale również przykład otwartości Austriaków wobec innych kultur. Ostatecznie przysmak ten łączy owoc rodem z Chin (morelę) z rośliną z Polinezji (cukier) i przepisem z Górnej Austrii (knedle).

  • Apetyt na ciepłe, słodkie kluseczki

    ...starannie wyrób gęste ciasto. 2. Jeśli ciasto okaże się zbyt miękkie, dodaj trochę mąki (może to być pół łyżeczki mąki ziemniaczanej). Gdy będzie za twarde, najlepiej jest dodać jeszcze trochę (1-2 łyżki(...)Knedle z jabłkami Składniki na 4 porcje: 30 dag jabłek, 4 dag masła, 50 dag ugotowanych ziemniaków, 5 dag cukru pudru, 20 dag mąk, sól, jajko, 2 dag bułki tartej, łyżeczka cynamonu 1. Jabłka umyj...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., ostre; jaja na twardo; jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach; mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem; potrawy z drobiu smażone lub pieczone; knedle; pierogi z mięsem; ryby smażone, solone, wędzone, marynowane; konserwy rybne; wędliny i wyroby wędliniarskie; pasztety; konserwy mięsne; łój; smalec; słonina; boczek; margaryny twarde; masło solone lub topione; placki...

  • Szpinak udomowiony!

    ...na 3-4 porcje: Ciasto:  1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 łyżka masła, sól. Nadzienie: 60 dag szpinaku świeżego, 2 łyżki oliwy, 2-3 ząbki czosnku, sól l pieprz, słodka papryka, 20 dag sera(...) zimnej wody, a potem masło i sól. Wyrobić ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto. Wykrawać krążki. Na każdy kłaść porcję farszu, sklejać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 5-10 minut...

  • Obiad u Czecha

    ...na 6 porcji: 500 ml mleka, 100 g masła, szczypta soli, 350 g mąki krupczatki, 4 jajka, 400 g moreli (mogą być z kompotu), 250 g twardego białego sera, 1-2 łyżki masła do sklarowania, cukier puder do(...) w kawałki, a te rozgnieść na placuszek. Na środku każdego placuszka ułożyć dwie połówki moreli, placek zwinąć w kulę. Knedle wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię...

  • Smakołyki z ziemniaka

    ...ziemniaki będziesz gotować ze skórką lub opiekać. Najmniej wartościowe są kartofle smażone i przetworzone na frytki i chipsy. Na sałatki, pieczone w łupince oraz na grilla, wybieraj kartofle twarde (tzw. typ A). Najlepsze placki i ziemniaki "z wody" zrobisz z gatunków średniotwardych, oznaczonych literą B. Natomiast na babki, farsze, knedle lub puree doskonałe są ziemniaki mączyste, łatwo...