• Informacje na temat:

    twarde ciasteczko

Przepisy na temat: twarde ciasteczko
  • Ciasteczka na deszczowe dni

    ..., bo zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie twarde. Tak przygotowane ciasto trzeba podzielić na dwie części, uformować z nich kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, na co najmniej...

  • Pyszne ciasteczka w kształcie torebki herbacianej

    ...kształt torebki na twardej tekturze i przykładać ją do przygotowanego ciasta, a nożykiem wycinać kształt na około tektury. Da nam to gwarancję, że wszystkie ciasteczka będą podobnych rozmiarów...

  • Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

    ...i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde). 3. Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze...

  • Piernikowe figurki

    Sposób przygotowania 1. Obie mąki przesiej do miseczki. Miód lipowy i gryczany podgrzej, wlej do mąki. Dodaj cukier, sodę i przyprawę, przemieszaj. Kiedy masa przestygnie, dołóż masło i wbij jajko.  2. Ciasto zagniataj, powoli dolewając mleko. Wlej go tylko tyle, aby ciasto pozostało twarde i elastyczne. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj. Z placków wytnij ciastka. Rozłóż je na blachach...

  • Ciastka owsiane z żurawiną - przysmak dla każdego

    Nie bójmy się, że ciasteczka owsiane są bardziej wytrawne niż słodkie, a na dodatek czasem wychodzą zbyt twarde. Gosia Rogala z Owsianej Manufaktury sugeruje zrobienie łatwych i pysznych owsianych ciasteczek z żurawiną. "To są najbardziej popularne ciasteczka. Taka klasyka" - zachęca. W tym przepisie jest też dodatek mąki pszennej. I choć wiele osób preferuje dietę bezglutenową, to jednak te...

  • Cantuccini

    .... Piecz przez 30 minut w temperaturze 175°C. Wyjmij z piekarnika i pokrój ukośnie na równe plasterki. Obniż temperaturę do 150°C i piecz je przez kolejne 15-20 minut. Gotowe cantuccini są rumiane i twarde...

  • Dyniowe Trufle z Marcepanem

    ...się na tyle twarde by dało się kształtować. W tym czasie przygotuj dekorację. Delikatnie posyp powierzchnię roboczą cukrem pudrem. Odetnij 15 g kawałek marcepanu i owiń folią spożywczą. Odetnij...

  • Po co trzeba chłodzić kruche ciasto

    ...1. Lepiej go nie pomijać, bo dobrze schłodzone (minimum przez 30 minut, a najlepiej godzinę) ciasto nie klei się przy wałkowaniu, a gotowe ciasteczka i placki nie są twarde lub gumowate. 2. Aby nadmiernie nie ogrzewać surowego ciasta, wałek włóż wcześniej na ok. 30 minut do lodówki, a na stolnicę połóż na kilka minut woreczek z lodem albo mrożonką. 3. Proces schładzania możesz przyspieszyć...

  • Słodkości dla dbających o linię. Dozwolone nawet na diecie!

    Kiedy próbujesz zrzucić zbędne kilogramy, deser wydaje się być pierwszą pozycją w menu, z której lepiej zrezygnować. Wcale nie musi tak być. Oto słodkości, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Byle z umiarem!

  • Czym zastąpić cukier?

    Jednym z nich jest szarańczyn strąkowy, zwany popularnie karobem. Występuje dziko i w uprawie -  w rejonie Morza Śródziemnego. Jego owoce, twarde, brązowe, podłużne strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Ciekawym doświadczeniem jest posmakowanie ich w całości. Warto jednak kosztować strąki z dużą uwagą. W środku są sporej wielkości pestki, twarde niemal jak stal. Uzyskana z nasion mączka...

Artykuły na temat: twarde ciasteczko
  • Kruche ciasteczka

    ...1. Masło schłodzić, posiekać z przesianą mąką i cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz trzcinowym, dodać olej, sok, proszek do pieczenia, aromat. Zagnieść ciasto, na koniec dodać skórkę pomarańczową i jeszcze raz zagnieść. Ciasto zwinąć w kulkę (jeśli za bardzo się lepi do rąk, dosypać mąki, jeśli za twarde, dodać oleju). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. 2. Schłodzone...

  • Prosty przepis na wyjątkowo smaczne ciasteczka, które możecie przygotować razem z dziećmi. Składniki: 130 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić na ok. 60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką, na placek o...

  • Cantuccini

    Ciasteczka są twarde, jemy je zanurzając w herbacie, kawie lub słodkim winie.

  • Dieta bez wyrzeczeń? Oczywiście, że jest to możliwe! Czasami wystarczy tylko 15 minut i kilka składników, aby samodzielnie wyczarować słodkie ciasteczka, które na pewno nie odbiją się niekorzystnie na naszej sylwetce. Wystarczy skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Aby zachować piękną i szczupłą sylwetkę wcale nie trzeba katować się restrykcyjnymi dietami. Racjonalne żywienie to prawdziwy klucz do sukcesu. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie sięgaj po gotowe...

  • Blok czekoladowy

    Ten przepis rodem z PRL-u warto uszlachetnić... Margarynę zastąp masłem, a herbatniki wafelkami grylażowymi, batonami, ciasteczkami z bakaliami, siekanymi figami czy orzechami.

  • Święta Bożego Narodzenia to czas gotowania i przygotowywania słodkich wypieków. Oprócz tradycyjnego makowca, keksu i sernika, warto pamiętać o drobnych słodkościach, które pokochają nasze dzieci i wnuki. Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników na najlepsze świąteczne ciasteczka. Fot. 123RF/Picsel Małe ciasteczka dostarczają nam wiele przyjemności. Są nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądają. Co bardzo ważne ich przygotowanie możemy zamienić w wielką świąteczną zabawę, angażującą całą...

  • Piknikowy kosz pełen słodyczy

    ...marchewki, żółtko oraz gruby cukier trzcinowy 1. Mąkę, twarde masło, cukier puder oraz szczyptę soli posiekaj szybko nożem, dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć dość gładkie ciasto, owiń folią spożywczą(...), przyciśnij i wytnij z ciasta równe koło. Podziel je na 8 części jak pizzę, na każdy trójkąt nałóż pół łyżeczki twardego ścisłego nadzienia (dżemu, konfitury lub powideł). Zwijaj trójkąty począwszy od...

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    Propagatorka zdrowego odżywiania i kreatorka smaków, które niejednego mogą zaskoczyć. Twardo stąpa po ziemi, choć nie brak jej entuzjazmu i pasji, by spełniać się w roli kochającej mamy. O tym, jak spędzać więcej czasu z przyjaciółmi i sprawić, by w oczach ukochanego pojawił się żar namiętności, rozmawiam z Moniką Mrozowską, aktorką i autorką książek z bardzo smacznymi przepisami.

  • Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pierniczków - czy to zawieszonych na choince, czy posklejanych lukrem w formę chatek z piernika, czy też wypełniających wielką, ciasteczkową puszkę. Niektóre przepisy wymagają pieczenia nawet na cztery tygodnie przed świętami. Poniżej dowiesz się, jak upiec pierniczki teraz lub na ostatnią chwilę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Anna Starmach proponuje kilka pomysłów na przygotowania do wigilijnej kolacji (kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier waniliowy) oraz...

Zdjęcia na temat: twarde ciasteczko