• Informacje na temat:

    tuszka królika

Przepisy na temat: tuszka królika
  • Rarytas z królikiem

    Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.

  • Pasztet z królika

    Mięso z królika jest jednym z najbardziej delikatnym mięs. Nie alergizuje i znakomicie sprawdza się w daniu takim, jak pasztet. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisu.

  • Domaradzki pasztet z królika

    Sposób przygotowania 1. Tuszkę królika umyj, pokrój na porcje. Włóż je do garnka. Zalej bulionem i duś ok. 2 godzin. Po tym czasie dodaj oczyszczoną i opłukaną wątróbkę. Gotuj razem 7-10 minut. Miękkie mięso wyjmij, wystudź, usuń kości.  2. Bułeczki namocz w bulionie pozostałym z gotowania mięsa. Mocno je odciśnij. Obrane cebule oraz boczek i słoninę pokrój w kosteczkę, wrzuć na mocno rozgrzaną...

  • Królik ze śliwkami

    Składniki na 4 porcje: - 1 tuszka królika, - 3 litry piwa, - zielona papryka, marchew, - cebula, - ząbek czosnku, - gałązka tymianku, - liść laurowy, - 200 g suszonych śliwek, - łyżeczka musztardy, - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, - 4 łyżki cukru, - sól oraz pieprz. Przygotowanie: Ze sprawionego królika oddzielić udka, schować je do lodówki. Tuszkę zanurzyć w piwie na 24 godziny...

  • Królik duszony w winie

    Składniki na 4 porcje: - 1 tuszka z królika, - 3 łyżki oliwy, - zioła prowansalskie, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki masła, szklanka wina, - sól, ziele angielskie, ziarna jałowca, - pół szklanki śmietany, suszone śliwki. Przygotowanie: Sprawioną tuszkę królika natrzeć oliwą, ziołami, czosnkiem, dodać jałowiec i ziele angielskie, posolić. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...i wędliny Staraj się wybierać dla malca chude odmiany mięsa (np. pierś kurczaka, indyka, chudy schab środkowy, tuszkę królika, polędwicę wołową). Jest ono potrzebne dziecku, gdyż dostarcza dobrze...

Artykuły na temat: tuszka królika
  • Niebo w gębie

    ...ziemniakami. Przygotowanie: 215 minut Porcja: 510 kalorii Potrawka z królika w piwie Składniki na 6 porcji: 1 tuszka królika, 2 litry piwa, zielona papryka, marchew, cebula, ząbek czosnku, gałązka świeżego(...) Pieczona gęś po niemiecku Składniki na 8 porcji: 1 sprawiona tuszka młodej gęsi, 4 ząbki czosnku, 50 dag jabłek, 25 dag suszonych śliwek bez pestek, najlepiej słodkich - kalifornijskich, 1/2 szklanki...

  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...

  • Dieta dla psa i kota. Czym najlepiej karmić?

    Jak powinna wyglądać zdrowa dieta twojego czworonoga? Czy koty i psy powinny jeść surowe mięso? Jaki wpływ na zdrowie twojego pupila może mieć niezdrowa dieta? Na te i inne pytania odpowie mgr Agnieszka Cholewiak-Góralczyk z Fundacji Barfne Korepetycje.

  • Żaroodporna brytfanna do pieczenia wykonana jest z opatentowanego szkła Termisil, które wykazuje się wysoką odpornością termiczną (od -50 do +500°C). Oznacza to, że naczynie możesz włożyć zarówno do zamrażalki, jak i piekarnika, czy mikrofali. Jest to duże udogodnienie, szczególnie w święta, w czasie, gdy najczęściej brakuje nam czasu. Jej forma znakomicie sprawdzi się do pieczenia smakowitych potraw, takich jak tarty, quiche, ciasta marchewkowe, wytrwane pasztety np. z królika, czy gęsi....

  • Licz z nami kalorie

    ...- 321 kcal; pieczeń wołowa - 117 kcal; szponder wołowy - 217 kcal; nogi wieprzowe - 274 kcal; wątroba wieprzowa - 130 kcal; wątroba wołowa - 125 kcal; tuszka z królika - 156 kcal Drób i podroby(...); tuszka z gęsi - 339 kcal; tuszka z indyka - 168 kcal; tuszka z kaczki - 308 kcal; tuszka z kurczaka - 158 kcal; wątróbka z kurczaka - 136 kcal; żołądek z kurczaka - 114 kcal Bez tego nie masz szans...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Policz swoje kalorie

    ...wołowa - 117 kcal; szponder wołowy - 217 kcal; nogi wieprzowe - 274 kcal; wątroba wieprzowa - 130 kcal; wątroba wołowa - 125 kcal; tuszka z królika - 156 kcal; Drób i podroby Wartości podane dla 100 g produktu Pierś z indyka - 84 kcal; pierś z kurczaka - 99 kcal; podudzie z indyka - 100 kcal; udo z kurczaka - 158 kcal; skrzydło indycze - 168 kcal; skrzydło kurze - 186 kcal; tuszka z gęsi - 339

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Pyszne mięso na słodko

    Królik w czekoladzie Składniki na 4 porcje: 4 porcje królika (wcześniej mrożone), kości od combra, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, po 5 dag marchewki oraz selera, 2 czerwone papryczki chili, 6 łyżek(...) i wywarem mięsnym. Duś jeszcze 90 min. 4. Na pozostałym oleju usmaż królika oprószonego solą i pieprzem. Dodaj pokrojone szalotki, smaż razem jeszcze 10 min. 5. Duszone w winie warzywa przecedź. Wywar...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...