• Informacje na temat:

    tureckie ciast

Przepisy na temat: tureckie ciast
  • Bazlama - turecki chlebek

    ...ciasto, wyrabiamy je ręcznie, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie "odchodzić od ręki". Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do 60 minut). 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Ręcznie lub przy pomocy wałka formujemy okrągłe placuszki. Każdy smażymy po kilka munut z obu stron na niewielkim ogniu na suchej patelni (najlepiej...

  • Wypróbowany przepis na "Tureckie ciasto (baklava)"

  • Pide - turecki fast food

    Pide uchodzi za turecką wersję pizzy. Łódeczki z ciasta mogą być wypełniane dowolnym farszem.

  • Propozycja na pachnące, smaczne oraz proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki tureckie. W czasach studenckich, królowały u nas na śniadanie, a piekła je moja koleżanka z Turcji :)

  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Smaczne, małe pączusie, który bardzo szybko znikają podane do kawki ;)

  • Kuchnia turecka

    Tureckie dania składają się przede wszystkim z mięsa i świeżych warzyw, takich jak bakłażan (patlcan), ogórek (salatlk), dynia (kabak), papryka (biber) i wreszcie pomidor (domates), ziemniak (patates(...), stanowią ciekawe urozmaicenie tureckiej kuchni. Popularną odmianą są Inegöl Köftesi oraz Izmir Köftesi przyrządzane wg. tamtejszych przepisów. Pide - słynna "turecka pizza". Płaski chleb jest przypiekany...

  • Sprawdzony przepis na "Chlebki tureckie"

  • Lahmacun, czyli turecka pizza

    Składniki: 20 g drożdży 1 łyżka cukru Sól 500 g mąki 3 średniej wielkości cebule 6 pomidorów 2 tureckie papryczki (Sivri Biber) 2 ząbki czosnku  Pęczek pietruszki 250 g mielonej(...) wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Cebule i 2 pomidory, zetrzeć, paprykę i pietruszkę i czosnek drobno pokroić. Przygotowane składniki...

  • Istiridye Tatlısı, czyli tureckie ciasteczka muszelki( właściwie ostrygi). Typowe orientalne ciastka, słodkie, aż ciężkie od syropu, bardzo smaczne. Z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów.

Artykuły na temat: tureckie ciast
  • Manti -   tureckie pierogi

    Przygotowanie: W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą...

  • Lahmacun - turecka pizza

    Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptę, soli, mąkę i drożdże umieścić w misce, stopniowo wlewać 350 ml wody wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe(...) tymiankiem, kminem, solą, pieprzem, papryką i chili. 4 pomidory, pół ogórka i czerwone cebule pokroić w cienkie plastry. Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm...

  • Riwiera Turecka

    ...niewiele ponad tysiąc złotych od osoby. Wspaniałe kurorty Najpopularniejszą miejscowością Riwiery Tureckiej jest Alanya. Czekają tam na turystów niezliczone hotele, a piękne plaże ciągną się wzdłuż(...) tylko pływać w masce i z fajką, obserwując podwodny świat. Trochę klimatu W każdym z tych nowoczesnych kurortów znajdziecie też lokalne klimaty. Jeżeli chcecie poznać smak kuchni tureckiej, warto...

  • Kuchnia turecka

    Proste potrawy i intensywne smaki - kuchnia turecka jest niezwykle bogata, łączy w sobie wpływy z ogromnego terytorium Imperium Osmańskiego. Ale wiele tureckich dań wygląda znajomo... Poznajmy tureckie mielone, pierogi, pizzę i turecką jajecznicę.

  • Lahmacun – pizza z mielonym mięsem

    Lahmacun to tradycyjna pizza turecka. W jej skład wchodzi bardzo cienkie ciasto oraz mięsne nadzienie.

  • Domowa baklawa

    Klasyczny deser popularny w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej. Jest bardzo słodki i bardzo wciągający!

  • Pizza po turecku

    ...1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miseczki wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać roztarte drożdże oraz około 350 ml ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto....

  • Lachmadżun

    ...wymieszaj dobrze jogurt z oliwą. Zrób wgłębienie w mące i wlej do niego jogurt z oliwą i spieniony rozczyn. Zagarniaj mąkę do płynu, a kiedy powstanie ciasto, wyrób je i uformuj z niego gładką kulę. Jeśli to konieczne, dodawaj po trochu mąki lub wody. Wyrabiaj ciasto 5 minut, odstaw je na 10 minut, żeby odpoczęło, a potem wyrabiaj je jeszcze minutę. Powtórz tę procedurę 3 razy. Następnie włóż ciasto...

  • Hitowe miejsca na wakacje

    ..., perła Adriatyku. Lokalny smakołyk - solone sardynki, dalmacka potrawa z wołowiny i ciasta z twarogiem i smażonymi okruchami chleba. Czarnogóra, to wakacyjna oaza z pięknym wybrzeżem, którego...

  • Turcja – herbaciane zagłębie świata

    ...pełne szklanki naparu, lecz również rozmowy oraz smaczne lokalne przekąski i desery. W szczególności warta spróbowania  jest  baklava - cieniutkie ciasto przekładane masą z orzechów, tureckie pączki(...) kosmetyki. To dzielnica wypełniona sklepikami, restauracjami i krawcami. Warto również wybrać się na targ Sułtana w Bodrum, gdzie poczujemy wyjątkowy smak orientu: kolorowe dzbanki, tureckie stroje oraz...