• Informacje na temat:

    truskawki mrozone ciasto

Przepisy na temat: truskawki mrozone ciasto
  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    Truskawki okazują się być niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o zamykanie wiosny w słoiku. Jednak nie tylko wekowanie, bo owoce te można też suszyć i mrozić. Co ciekawe, Malwina Bareła radzi, aby truskawki mrozić na dwa sposoby...

  • 3 przysmaki z truskawkami

    Oto 3 pomysły na dania z dodatkiem truskawek. Ciasto, koktajl czy sycący ryż, znakomicie sprawdzą się jako alternatywa dla słodyczy kupowanych w sklepie.

  • Knedle z truskawkami

    Składniki 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżki oleju lub masła mrożone truskawki Przygotowanie 1. Ziemniaki obierz, umyj(...) masło. Zagnieć gładkie ciasto. 2. Z ciasta formuj kuleczki, zrób dołek. Do dołka włóż owoc i zalep wokół. Uformuj kulkę. Jeśli ciasto się klei, obsyp ręce mąką. Wrzucaj knedle do wrzącej, osolonej...

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Jej wysokość truskawka w kilku odsłonach. Zobacz przepisy!

    Kuszą kolorem i zapachem, wabią dojrzałą słodyczą. Truskawki to owoce, z których można przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda. Na przykład włoską panna cottę, aromatyczną sałatkę, domowe lody z nutą wanilii. Oto kilka naszych propozycji!

  • Składniki : 1kg mąki, 5 jaj,kostka drożdży,1 szklanka cukru, 200g margaryny, olejek waniliowy lub cukier waniliowy, truskawki mrożone lub świeże, mleko.

  • Najwyższy czas na truskawki

    ...do gorącej galaretki owocowej. Uwaga! Trzeba ją przygotować z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Tężejącą masę można wyłożyć na ciasto, np. sernik na zimno. Przed zamrożeniem, truskawki należy(...) świeżo są truskawki deserowe - ananas, dukat i korona - słodkie, nawet gdy nie są idealnie dojrzałe. Z kolei na przetwory doskonale nadają się nieduże truskawki odmiany senga sengana. Choć w marcu...

  • Owoce, na które czekamy

    Sezon na truskawki i rabarbar coraz bliżej!

  • Jogurtowiec wiosenny bez cukru

    Sposób przygotowania 1. Masa: mrożone truskawki rozmroź i osącz dokładnie na sitku (świeże owoce umyj, odetnij szypułki, osusz, pokrój). Jogurt zmiksuj na gładką masę z truskawkami i stewią(...): galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Truskawki pokrój na plasterki. 3 łyżki galaretki wylej na dno i boki foremki. Gdy zastygnie, obłóż owocami. Wlej resztę tężejącej galaretki.  4. Masę przemieszaj, nałóż...

  • Czas na letni obiad

    Wykorzystaj moment, kiedy w Polsce jest sezon na owoce. Truskawki, poziomki, jagody czy maliny są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale też wspaniale smakują.

Artykuły na temat: truskawki mrozone ciasto
  • Nie bój się mrozić

    ...podarowało nam lato? Agrest przechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem powinien być dokładnie umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków. Truskawki przechowujemy max. 12 miesięcy; przed...

  • Ciasta z budyniem

    ...rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście). Formy z ciastem kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec po 20-25 minut(...) g tłustego twarogu. Wykończenie: 250 g truskawek, 1 przejrzysta galaretka. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło, cukier i jajko posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na...

  • Najwyższy czas na truskawki

    ...do gorącej galaretki owocowej. Uwaga! Trzeba ją przygotować z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Tężejącą masę można wyłożyć na ciasto, np. sernik na zimno. Przed zamrożeniem, truskawki należy(...) świeżo są truskawki deserowe - ananas, dukat i korona - słodkie, nawet gdy nie są idealnie dojrzałe. Z kolei na przetwory doskonale nadają się nieduże truskawki odmiany senga sengana. Choć w marcu...

  • Pankejki z sosem malinowym

    Pankejki możesz też podać z sosem truskawkowym: truskawki rozgnieć widelcem, dodaj do smaku odrobinę cukru pudru. Albo serwuj bez sosu – lekko poprószone cynamonem.

  • Mrożonki - tak czy nie?

    Mrożenie uchodzi za najlepszy sposób utrwalania żywności i pozwala na bardzo długie przechowywanie. Na pewno lepiej spożywać owoce, które zostały zamrożone w sezonie niż kupować zimą truskawki napakowane nieobojętnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi.

  • O tym musisz pamiętać robiąc sernik na zimno

    Truskawki zawsze myję z szypułkami. Ich usunięcie powoduje, że owoce tracą dużo soku, nieładnie wyglądają, a także szybciej się psują.

  • Słodycze dziecku nie pomogą

    Wielkanocne stoły często uginają się od tradycyjnych mazurków, bab wielkanocnych i czekoladowych jajek. Niestety, często przesadzamy z ilością słodkich wypieków. Jeżeli nasz maluch będzie się domagał słodkości, jedna niewielka porcja domowego ciasta drożdżowego w zupełności wystarczy. Możemy też przygotować ciasto marchewkowe, a do takiego deseru dodać mus z mrożonych owoców: wiśni lub...

  • Najlepsze smaki lata

    ...dzieła. Z pewnością zaciekawią was również ciasta "na zimno", które można przygotować bez pieczenia . Tutaj nie ma ryzyka, że ciasto nie wyrośnie. Takie desery można przyrządzić nawet będąc na(...), truskawki, owoce leśne morele, brzoskwinie i jabłka - wszystkie dary lata wprost zachęcają do tworzenia smakowitych ciast i deserów, ale osoby, które wolałyby przygotować coś pysznego z owoców...

  • Babeczki z kremem truskawkowym

    ...wypieczone), wystudzić na kratce.  Zagotować w rondlu mrożone truskawki z sokiem i 1/4 szklanki wody. Gdy woda wyparuje, przestudzić, zmiksować.  Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dosypując porcjami cukier. Masę nadal ubijać, dodając porcjami miękkie masło i zmiksowane truskawki. Krem przykryć folią spożywczą, schładzać 30 min.  Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.