• Informacje na temat:

    trufle z ciastkami

Przepisy na temat: trufle z ciastkami
  • Trufle-ciastka z płatków owsianych i rodzynek

    Te trufle to idealne upiększające rozwiązanie, gdy masz zachciankę na coś słodkiego. Są słodzone rodzynkami i pełne działających antyoksydacyjnie przypraw oraz upiększających minerałów.

  • Do obtoczenia trufli można użyć cukru pudru, kakao, a także wiórek kokosowych, orzechów. Z podanego przepisu wychodzi około 40 trufli.

  • ​Bajaderki

    Wykorzystuję nieskonsumowane babeczki, trufle, brownie itp. Mieszam z wiórkami kokosowymi, orzechami, kruchymi ciastkami - tu panuje pełna dowolność. Koniecznym dodatkiem jest coś o wyraźnym smaku: sok z cytryny, smakowy alkohol (w wersji dla dorosłych). W cukierniach można kupić te słodycze jako kwadraty na kruchym cieście lub spore kulki oblane czekoladą. Takie lubię najbardziej. Ilość: 25

  • Pyszne trufle orzechowo-kakaowe. Proste i niedrogie w wykonaniu.

  • Kuchnia chorwacka

    ...zazwyczaj skromny, ale zawsze stoją tam gabloty z kolorowymi gałkami lodów i ciastkami. Będąc w Dalmacji musimy skosztować tamtejszych deserów; barwnych, pięknie ułożonych owoców suszonych fig, jajek, ciastek...

  • Pyszne czekoladki, idealne do popołudniowej kawy...

  • Rozpływająca się w ustach czekoladowo-migdałowa rozpusta!

  • Wspaniały przysmak z nutką alkoholu i tym razem cynamonu.

  • Trufle czekoladowe

  • Pyszne trufle z daktyli bez mąki i cukru.

Artykuły na temat: trufle z ciastkami
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    Był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Wielka lokalność

    ...w najbardziej endemicznej odmianie - tylko miejscowi dostawcy, tylko zioła rosnące na halach nieco powyżej restauracji, tylko sery z mleka miejscowych krów itd. - A te trufle z Périgord w karcie? - pytam zaciekawiony, bo coś mi tu nie pasuje. I Rudi z rozbrajającą szczerością rozkłada ręce: - Goście uważają, że dobra restauracja to taka, w której są kawior i trufle - uśmiecha się. - Musimy im to dać...

  • Rewolucja na talerzu

    Okrzyknięta polską Julią Child. Obie panie miały podobny plan na życie - być dobrą żoną i matką. Przy okazji zaangażowały się mocno w gotowanie i dzięki niemu odniosły niebywały sukces. Oto fragment książki o Lucynie Ćwierczakowiczowej "Pani od obiadów" Marty Sztokfisz.

  • Słodycze Portugalii

    ...ta gorzka, ponad 70% kakao… Trufle z niej wyrabiane są dużo lepsze niż te robione przeze mnie na każde Boże Narodzenie w domu!   Co do tych radosnych świąt… Portugalczycy przyrządzają na nie...