• Informacje na temat:

    tradycyjny żurek na domowym zakwasie

Przepisy na temat: tradycyjny żurek na domowym zakwasie
  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek ;) Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy. Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie!

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...wielkanocnej potrawy. Żur jak z Kujaw Choć żurek to staropolska zupa podawana na wielkanocne śniadanie w całym kraju (a także w wielu innych słowiańskich państwach), to przepis pochodzący z Kujaw został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Czym się wyróżnia? Koniecznie musi być przygotowany na własnoręcznie nastawionym żytnim zakwasie (sklepowe półprodukty odpadają). Obowiązkowo musi mieć dodatek...

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • Przysmaki z wielkanocnego stołu

    ...i składać sobie życzenia. W ten sposób maluch poznaje zwyczaje rodzinne i staje się ich uczestnikiem. Dobrze byłoby również, gdyby dziecko mogło posmakować tradycyjnych wielkanocnych potraw. Jednak faszerowane jajka, żurek czy pasztet, które w większości domów królują wtedy na świątecznych stołach, niespecjalnie nadają się dla małych dzieci. - Rzeczywiście, potrawy te, przygotowane w tradycyjny...

  • Żurek na własnym zakwasie jest najlepszy. Tę zupę zrobiłam nie na tradycyjnej białej kiełbasie - tylko na myśliwskiej. Wyszedł znakomity.

  • Wielkanocne przysmaki

    Nawet roczny brzdąc może cieszyć się rodzinną atmosferą przy świątecznym stole. Wśród tradycyjnych dań znajdą się takie, którymi można malca poczęstować bez obaw.

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjny żurek"

Artykuły na temat: tradycyjny żurek na domowym zakwasie
  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Wielkanocne przysmaki

    Nawet roczny brzdąc może cieszyć się rodzinną atmosferą przy świątecznym stole. Wśród tradycyjnych dań znajdą się takie, którymi można malca poczęstować bez obaw.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...wychowywałam, podawano w Popielec śledzia marynowanego z cebulką, a do tego ziemniaki. - Wracając do zwyczajów tradycyjnych, to warto przypomnieć, że dawniej w Popielec gospodynie szorowały wrzątkiem(...): pierogi (ruskie, z serem, z kapustą), wspomniany żurek, dania warzywne, np. z roślin strączkowych. Siostra Salomea: - Niektórzy stosują w tym okresie Post Daniela (owocowo-warzywny), ale trzeba...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...w Polsce, na Węgrzech - tak. A co, pani zdaniem, jest cechą charakterystyczną polskiej kuchni? - Dla mnie odkryciem była kwaśność. Kwaśny smak. My tego w Stanach nie mamy. Kwaśne zupy, jak żurek, albo(...) polskiego, wysyłam go na żurek. Na świecie nie ma niczego podobnego. Japończycy szaleją... - Kiedy byliśmy w Japonii, wszyscy napotkani Japończycy, którzy byli kiedyś w Polsce, mówili to samo...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...