• Informacje na temat:

    tradycyjny smalec z kielbasa

Przepisy na temat: tradycyjny smalec z kielbasa
  • Ziemniaki po cabańsku

    Potrawa ta znana jest również pod nazwą pieczone, pieczonki, prażone, duszonki. Początkowo przyrzą- dzana była przez pasterzy w żeliwnym kociołku ustawionym w palenisku, ale możesz ją przygotować także w piekarniku. W tradycyjnym przepisie oprócz ziemniaków pojawiają się: marchewka, cebula, czerwone buraki, liście kapusty. Rzadziej danie przyrządzane było z mięsem - początkowo ze słoniną, którą...

  • Tradycyjny bigos jest lekko kwaśny, ale i bardzo aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i wytrawnego czerwonego wina.

  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

  • Dawno temu, oglądając program kulinarny w TV, słyszałam jak kucharz, mówił na temat kotletów. Że tradycyjne schabowe, przyprawia się jedynie solą i pieprzem. Można przyprawy urozmaicić, wzbogacić smakowo, ale to nie będą już tradycyjne.

  • smalec zawsze najlepszy jest domowej roboty,idealny do smarowania chlebka

  • Przepis ten wyniosłam z domu rodzinnego. Podawany najczęściej z ziemniakami bądź kaszą. Idąc z biegiem czasu podaję go np. Z Rejbakiem i surówka z kiszonej kapusty

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjny żurek"

  • Zawsze gdy kupi się kaczkę zostaję sporo sadła i skóry, które niekoniecznie chce się dodawać do potrawy. Można przygotować przepyszny smalec ze skwarkami. Z jednej tuszki wychodzi jeden słoik około 330 ml, używam go do smażenia drobiu.

  • polecam swojski smalec, albo jak mówią moi znajomi swojską konserwę :))

  • W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.

Artykuły na temat: tradycyjny smalec z kielbasa
  • Wielkanocne potrawy ze Śląska

    Zasmakuj w tradycyjnych śląskich potrawach.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    .... Erdäpfelknöppalan   Składniki: 1 kg ziemniaków masło lub smalec 2 łyżeczki soli 3 jajka 1 szczypta drożdży 30 dag mąki Ugotowane ziemniaki obrać i rozdrobnić widelcem. Po ostygnięciu ziemniaki posolić. Dodać masło lub smalec. Następnie posypać masę drożdżami i wymieszać z 30 dag mąki i 3 jajkami. Przy pomocy łyżki formować na kształt bułeczek i układać rzędami na posmarowanej...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Węgierskie inspiracje

    ...smalec i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zestaw na minutę z ognia. Posyp chili i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i postaw na kuchence. l Łopatkę pokrój w kostkę (ok. 2 cm) i wymieszaj z mąką...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jak przygotować prawdziwy tradycyjny bigos. Czego nie może w nim zabraknąć? Sprawdźcie!       400 g boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 1 kg posiekanej, kiszonej kapusty 1 poszatkowana białej kapusty 40 g suszonych podgrzybków (wcześniej namoczonych) 80 g suszonych śliwek 10 ziarenek pieprzu liście laurowe sól 1 łyżka koncentratu pomidorowego   Przygotowanie Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1...