• Informacje na temat:

    tradycyjny sernik pieczony na 1 kg sera

Przepisy na temat: tradycyjny sernik pieczony na 1 kg sera
  • Sernik nowojorski z truskawkami

    Sernik pieczony w kąpieli wodnej niemal rozpływa się w ustach. Masa jest wilgotna i wyjątkowo delikatna, a dodatek truskawek to gwarancja prawdziwej uczty dla podniebienia. Ciasto to szybko stanie się numerem jeden wśród twoich wypieków.

  • Tradycyjny sernik z morelami

    Składniki: Na spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g cukru 1 cukier waniliowy  1 jajko 125 g miękkiego masła Masa serowa: 1/2 kg wydrylowanych moreli 750 g kremowego sera (20 proc. tłuszczu) 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku  70 g cukru  4 jajka Przygotowanie: 1. Zagnieć kruche ciasto (połącz składniki i wyrabiaj...

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak przygotowany w urządzeniu Thermomix®, by podczas wielkanocnych świąt zachwycić gości pięknym wypiekiem.

  • Sernik z kakao i wiśniami

    Tradycyjne ciasto w nowej odsłonie.

  • Sernik na zimno

    Ten sernik jest szybszy i łatwiejszy do przygotowania niż jego tradycyjna, "pieczona" wersja. A smakuje równie świetnie!

Artykuły na temat: tradycyjny sernik pieczony na 1 kg sera
  • Zimny sernik na kruchym spodzie

    Ten pyszny sernik udekoruj świeżymi owocami i orzechami w karmelu albo tradycyjnie – tężejącą galaretką. Masę możesz też wyłożyć na kruchych ciastkach albo biszkoptach.

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    ...). Następnie dodaj obrane, pokrojone w grube plastry ziemniaki, ugotuj, po czym zapraw danie kwaśnym mlekiem ze śmietaną, rozrobionymi z łyżką mąki. Pieczony boczek Składniki: 1,3 kg surowego(...)°C. Boczek podawaj na zimno pokrojony w średniej grubości plastry. Możesz serwować go np. z chrzanem, ćwikłą oraz z marynowanymi grzybkami.  Sernik po góralsku Składniki: 3 szklanki mąki, 3 jajka...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany. Miłośnicy tego ciasta z pewnością nie raz delektowali się śląskim kołaczem serowym, dekadenckim sernikiem nowojorskim...

  • Serniczki podwójnie czekoladowe

    Na początku samodzielnego wypiekania bardzo bałam się serników. Z domu wyniosłam, że to ciasto wyjątkowe, wymagające długich przygotowań i celebrowania poszczególnych etapów jego powstawania.

  • Sernik to król ciast. Jednak latem mało kto ma ochotę uruchamiać piekarnik, aby przygotować taki deser. W takim wypadku z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy sztukę robienia ciast bez pieczenia opanowali do perfekcji. Fot. 123RF/Picsel Biorąc pod uwagę popularność tego przysmaku szacuje się, że jego odmian jest około 1000. Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany. Miłośnicy tego ciasta z...

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Chociaż coraz częściej chodzimy do restauracji, gdzie kosztujemy egzotycznych i wymyślnych potraw, w domowej kuchni raczej trzymamy się tego, co znamy z dzieciństwa, czyli tradycyjnych, polskich dań. Niestety większość z nich nie wpisuje się w zasady zdrowego żywienia…

  • Jeśli przygotowanie sernika kojarzy ci się z długimi godzinami spędzonymi przy rozgrzanym piekarniku, przedstawiamy garść przepisów, które skutecznie rozprawią się z tym mitem. Fot. 123RF/Pcisel Najprawdopodobniej obecność serników na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Pieróg biłgorajski, czyli krupniak dla 4-6 osób niedrogo i treściwie Na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej 5 ziemniaków 10 dag masła 30 dag dobrego białego tłustego sera(...) i zostawiamy w domowym ciepełku na kilka dni. Idealny czas zależy oczywiście od rodzaju sera i temperatury. Zazwyczaj 3-4 dni wystarczy, choć po pięciu dniach jest cudowny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy...

  • Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho „Bocianie gniazdo Kasi" Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciachoKRUCHE:2 szk. mąki (300 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki masła (100 g)1 łyżka smalcu1/3 szk. cukru (100 g)1 jajko2 żółtkacukier waniliowyPrzygotowanie ciasta kruchego:Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem....