• Informacje na temat:

    tradycyjny piernik świąteczny

Przepisy na temat: tradycyjny piernik świąteczny
  • Jeśli nie piernik to co?

    Jak urozmaicić świąteczny stół.

  • Dzisiaj obiecany przepis na ciasto wigilijno – świąteczne. Piernik jest wegański, bezglutenowy, bez cukru, z dodatkiem przecieru pomidorowego (!). Ciasto jest pyszne, długo zachowuje świeżość, pachnie przyprawami korzennymi i na pewno jest dużo bardziej zdrowe niż tradycyjny odpowiednik. Zapewniam, że jest wystarczająco słodki (za sprawą bananów i ksylitolu) oraz że pomidory nie są w cieście wyczuwalne. Zachęcam do upieczenia go na nadchodzące Święta

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym...

  • Pyszne ciacho na święta.

  • Polewa idealna: nie kupuj gotowej, zrób ją sama!

    Powoli przygotowujesz się do pieczenia ciast na świąteczny stół? Wpisujesz w notatnik tradycyjny piernik, ciasteczka czekoladowe i specjalnie dla kuzynki, która lubi eksperymentować – czekoladowe brownie z fasoli. Wszystkie te wypieki mają jedną cechę, która je łączy. – idealnie smakują z polewą!

  • Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia

  • Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje. Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy...

  • Piernik o mocnym akcencie pomarańczy, naszpikowany orzechami włoskimi i rodzynkami

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego makowca własnego wypieku. Dzięki zastosowaniu gotowych składników, możemy przygotować go bardzo szybko.

  • piernik jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny

Artykuły na temat: tradycyjny piernik świąteczny
  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Sześć miejsc, w których poczujesz prawdziwie świąteczny klimat

    ...“Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta!" Nie trzeba wyruszać w podróż do Laponii, żeby poczuć prawdziwie świąteczny klimat. Zapach cynamonu, goździków i pomarańczy, kolędy i niespieszne, zimowe spacery - to nieodłączne atrybuty Bożego Narodzenia. Jakie miejsca warto odwiedzić, by poczuć trochę świątecznej magii?

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...się znacznie od wielkanocnego. Królował miodownik i pierniki. Te ostatnie masowo sprowadzano z Torunia. Wypiekano też słynne zawijane makowniki. W różnych dzielnicach Polski pojawiały się na(...), które niebawem zastąpiono suszonymi grzybami. Barszcz czerwony wyparł ze stołów polskich barszcz biały, który stał się skromnym, lecz nadal lubianym żurkiem. Tradycyjny barszcz wigilijny jest zupą postną...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Korzenne ciastka w lukrowych czapeczkach

    Prostsza alternatywa dla tradycyjnego polskiego piernika wigilijnego – ciasteczka, które mają ten sam świąteczny aromat goździków, cynamonu, anyżu. I wyglądają jak oprószone śniegiem.

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    Świąteczny przewodnik kulinarny.

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....