• Informacje na temat:

    tradycyjny jadlospis na tydzien

Przepisy na temat: tradycyjny jadlospis na tydzien
  • Zdrowa kaszka w jadłospisie

    Skutecznie zaspokaja głód malca, a dodatkowo oswaja go z gęstą konsystencją, co jest wstępem do jedzenia łyżeczką. Sprawdź, jak wprowadzić kaszkę do menu smyka.

  • Hummus to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skąd pochodzi? Hummus pochodzi z Libanu i jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. A z czego powstaje? Jest to pasta powstała z ciecierzycy pospolitej oraz pasty sezamowej (tahini) z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i kuminu (kminu rzymskiego). Jest niezwykle pożywny,...

  • Na zimowe rozgrzanie pożywne kasze

    ..., co przy tradycyjnych dietach, opartych na zakwaszających organizm mięsie i nabiale, pozwala na zachowanie równowagi w organizmie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu...

  • Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek ;) Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy. Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie!

  • Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze

    ...tradycyjnych dietach, opartych na zakwaszających organizm mięsie i nabiale, pozwala na zachowanie równowagi w organizmie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu. Ma...

  • Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy...

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...przyrządzamy w okresie Bożego Narodzenia wymagają nieco wcześniejszego przygotowania. Na przykład, pieczenie pierniczków możemy zaplanować na kilka dni, a nawet tygodni wcześniej. Tradycyjny staropolski...

  • Sernik to ciasto przygotowywane na różne sposoby .Proponuję jego tradycyjną wersję na kruchym spodzie oraz ścieranym cieście na wierzchu.

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...możemy zaplanować na kilka dni, a nawet tygodni wcześniej. Tradycyjny staropolski przepis na ich przygotowanie opiera swój skład na mące pszennej i żytniej, które poddaje się procesowi dojrzewania. Mąka...

  • Tradycyjny bigos jest lekko kwaśny, ale i bardzo aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i wytrawnego czerwonego wina.

Artykuły na temat: tradycyjny jadlospis na tydzien
  • Dieta dla tych, którym potrzeba więcej żelaza

    Wystarczy kilka zmian w jadłospisie.

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Wiosenne porządki w menu

    ...kiełki. Świeże i wyrwane prosto z gruntu wcale nie są tak trudne do zdobycia. Oprócz tradycyjnych zakupów w warzywniaku, można by się pokusić także o... własną domową uprawę. Czy jest coś lepszego niż...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    Każda pani domu zastanawia się czasem, czym jeszcze może zaskoczyć swoich bliskich. Sprawdzone potrawy świetnie nadają się na co dzień, ale często chcemy przełamać rutynę tradycyjnego menu. Nie zawsze jednak wiemy jak to zrobić, a przecież pomysłów na odświeżenie naszego jadłospisu jest mnóstwo! Sezon na wycieczki w pełni, pozwól więc zabrać się w kulinarną podróż dookoła świata z nową linią zup Kuchnia Świata marki WINIARY! Zainspiruj się oryginalnymi smakami i zaskocz bliskich nową, pyszną...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ..., żeby powstało na jego podstawie doskonałe danie.  Podkreśla pani wagę tradycyjnych przepisów, a jak reaguje pani na mody kulinarne? Warto za nimi podążać? - Moda na jarmuż albo na dietę bezglutenową...

  • Nawet najtrudniejszy tydzień można przetrwać dzięki smacznemu jedzeniu. Dzisiaj prezentujemy wam menu na siedem najbliższych dni, które sprawi, że będzie wam się chciało wstawać rano. Fot. 123RF/Picsel Planowanie posiłków z wyprzedzeniem nie jest prostą sprawą. Dlatego właśnie postanowiliśmy zrobić to za was. Dzięki naszym propozycjom, będziecie mogli każdego dnia przygotować wyjątkowo smakowite danie. Poniedziałek: Grzanki z gorgonzolą Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis,...

  • W obronie słodyczy

    ...do bardziej tradycyjnych metod gotowania, choć nadal stosuje niektóre z technik molekularnych. Jego propozycje są ekstrawaganckie nie tylko pod względem liczby składników, lecz także samej ich ilości(...) z dyni oraz figi, karmelizowana cebula, sos maderowy W tym wytwornym i raczej tradycyjnym daniu dominuje słodycz, lecz ma solidne wsparcie smaków wytrawnych oraz sosu. Sos maderowy niemal zupełnie zniknął...

  • W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jak przygotować prawdziwy tradycyjny bigos. Czego nie może w nim zabraknąć? Sprawdźcie!       400 g boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 1 kg posiekanej, kiszonej kapusty 1 poszatkowana białej kapusty 40 g suszonych podgrzybków (wcześniej namoczonych) 80 g suszonych śliwek 10 ziarenek pieprzu liście laurowe sól 1 łyżka koncentratu pomidorowego   Przygotowanie Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1...