• Informacje na temat:

    tradycyjne uszka

Przepisy na temat: tradycyjne uszka
  • Zielone uszka

    Świąteczne uszka to swoisty klasyk na wigilijnym stole. Jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Jeśli macie ochotę na ciekawą odmianę spróbujcie nietypowych, bo zielonych uszek.

  • Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

  • Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

    Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony.

  • tradycyjne uszka wigilijne w nowej odslonie

  • Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

    Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku warto dodać do niego suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu(...) i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor. Podawać można z krokietem albo uszkami.

  • Tradycyjne danie na stół Wigilijny.

  • Barszczyk z uszkami

    Składniki na 8 porcji: - 50 dag buraków, - włoszczyzna, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - liść laurowy, - ziarenka pieprzu, - 2 łyżki koncentratu buraczanego Uszka: - szklanka mąki, - sól(...) zeszklij na oleju, dodaj do posiekanych grzybów i natki, wbij jajko, wsyp orzechy, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. 3. Ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż nadzienie. Formuj uszka...

  • Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Żurek z twarogiem lub z uszkami, sałatka warstwowa lub ziemniaczana z sosem ranczerskim i smaczna babka z dodatkiem majonezu bez jajek – brzmi tradycyjnie a jednak nieco inaczej niż zwykle. Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie, odświętnie... a czasem nietuzinkowo.

  • SMACZNE

Artykuły na temat: tradycyjne uszka
  • Uszka na trzy sposoby

    Uszka to niewielkie pierogi, których różki zostały sklejone. Są wypełnione farszem np. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Zwykle używane są jako dodatek czystych zup, tj. takich, które nie(...). Odpowiednikiem polskich uszek są popularne włoskie tortellini, które zwykle jada się z sosem pomidorowym albo z oliwą i parmezanem. Jeśli zostaną wam uszka z Wigilii, na drugi dzień śmiało możecie...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Smaczne święta malucha

    Dziecko, które skończyło rok, może już świętować przy rodzinnym stole, ale tradycyjne dania, które mu podamy, powinny być lekkostrawne.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Jak świętowały gwiazdy?

    Karp smażony i w galarecie, barszcz, uszka, pierogi z kapustą, bigos, śledzie - te potrawy królowały na świątecznych stołach polskich gwiazd. Izabela Trojanowska, Marcin Daniec, Andrzej Krzywy i Radek Liszewski świętowali rodzinnie i tradycyjnie.

  • W każdym domu robi się je nieco inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, iż wielu Polaków nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnych uszek. Fot. 123RF/Picsel Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    W swojej najnowszej książce "Pyszne obiady" jurorka Masterchefa, Anna Starmach, dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na tradycyjne i nowoczesne dania obiadowe. O tym, dlaczego warto przykładać wagę do tego posiłku, jak wyglądały tradycyjne obiady w jej rodzinnym domu i co jadła w podróży poślubnej opowiada w rozmowie ze Styl.pl.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...okazji zdrowy napitek. Gdy dołożymy do niego uszka stanie się dość konkretnym daniem, dlatego lepiej nie przesadzać z ich ilością. Bigos  - można go skutecznie "odchudzić" wymieniając tradycyjną...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...