• Informacje na temat:

    tradycyjne ciasto z francji

Przepisy na temat: tradycyjne ciasto z francji
  • Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli

    ...z ciasta francuskiego - z Francji. We Francji do nadzienia wkłada się jeden cały migdał, a ten, kto go znajdzie, nosi koronę przygotowaną specjalnie na tę okazję. Wszystkie te ciasta są wysokokaloryczne(...), obniżające poziom cholesterolu. Hiszpańskie ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami Sposób przygotowania: Dzień wcześniej zrób zaczyn: rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj mąkę, wymieszaj i uformuj...

  • Dzisiaj coś w sam raz dla moich chłopaków zarówno dla tych Małych jak i tego Dużego. Może u siebie w domu też macie takich łasuchów. :) Zapraszam zatem na tradycyjne kopytka. Zazwyczaj kupowałam je już gotowe, ale jednego razu zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, więc postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjnie. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że robi się je dosyć szybko. Pewnie teraz będę je robić o wiele częściej. :)

  • Galette des rois, czyli ciasto na Trzech Króli

    Na święto Trzech Króli we Francji tradycyjnie wypieka się i zjada galette des rois. Jest to okrągły placek z ciasta francuskiego, przełożony masą migdałową. Zabawa tkwi w poszukiwaniu całego migdała, ukrytego w cieście.

  • Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem , innym razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis tradycyjny , nie wymaga smażenia na oleju. Więc są zdrowsze :)

  • Na święto Trzech Króli przygotuj galette des rois

    Tradycyjnie we Francji na święto Trzech Króli pieczone jest i podawane ciasto o nazwie galette des rois. To okrągły placek z ciasta francuskiego, najczęściej z masą migdałową. W środku ukryte jest ziarnko bobu lub figurka.

  • U nas karnawałowych słodkości ciąg dalszy;)....

  • Galette des rois - ciasto na święto Trzech Króli

    To ciasto z migdałowym nadzieniem jest we Francji tradycyjnie podawane w czasie święta Trzech Króli. Wewnątrz ciasta ukryta jest figurka "la feve" - kto trafi na kawałek z taką zawartością, zostaje królem lub królową wieczoru, a pomyślność ma zapewnioną na cały rok.

  • Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.

  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    Ciasto z ciągnącym serem, polane sosem pomidorowym – kto by pomyślał, że przepis na ponadczasowe i szalenie popularnie danie jest tak prosty? Pizza podbiła serca mieszkańców niemal wszystkich państw świata. Mimo drobnych regionalnych różnic w sposobie przyrządzenia i podania, jest chyba najbardziej uniwersalną potrawą. Z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy poznaj siedem...

  • Zamieszczam przepis na małą słodkość - drożdżowe rogaliki. Uwielbiane są przez większość osób. Nadzienie może być różnorodne - zaczynając od dżemów, kończąc na kremie czekoladowym. Ich największą zaletą jest banalna łatwość przygotowania. Jedyny minus - szybko znikają !

Artykuły na temat: tradycyjne ciasto z francji
  • Anna Kalczyńska: Z miłości do Francji...

    ...ocenia jako lekką i smaczną. I tak, jak wspomina, w jej domu rodzinnym królowały sałaty z sosem vinaigrette, które uważa za najprostsze i za najsmaczniejsze, ale też inne potrawy, jak np. tradycyjne ciasto(...) jest jednym z języków. I tak Brukselę odwiedzała z rodzicami, którzy następnie posłali ją do szkoły przy Ambasadzie Francji w Warszawie. - Wówczas to była fantastyczna przygoda - co prawda niedługa, bo...

  • Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu! Fot. materiały prasowe Chinkali, od polskich pierogów różnią się nie tylko kształtem, ale też sposobem spożywania. Do skonsumowania tego gruzińskiego przysmaku nie będą nam potrzebne sztućce. Należy chwycić za wystającą...

  • Ciasto baskijskie

    Tradycyjne ciasto Baskow to dzisiaj przysmak znany w calej Francji. Posrodku kruchej, prawie piaskowej, maslanej konstrukcji delikatny krem, badz wisniowa...

  • Mazurek, babka wielkanocna lub aromatyczna pieczeń – świąteczne wypieki od lat podbijają polskie stoły. Poszukaj sprawdzonych przepisów Dziś prezentujemy kilka wskazówek, które sprawią, że przygotowywane przez ciebie w piekarniku ciasta i mięso będą smakować i prezentować się nienagannie. Sekret tkwi w idealnym połączeniu tradycji i nowoczesnej techniki! Najlepszy sprzęt i szczere chęci nie pomogą ci w przygotowaniu idealnych wypieków, jeśli nie zaczniesz od znalezienia sprawdzonego...

  • Pisankowo... to we Francji nie jest, ale...

    Na mojej palmie tez sa pisanki. Poczytalam o tym co i jak przygotowuje sie we Wloszech, u Luci... i hm... We Francji malo kto cokolwiek do swiat Wielkanocnych...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...kandyzowanych owocow... na poludniu Francji do dzis ta wlasnie odmiana jest najbardziej popularna... Od lat dolaczyly do niej inne. Ta na zdjeciu, jest mojej domowej produkcji... czesto nazywa sie ja(...) pralinkami, z kremem ptysiowym (pâtissière) itd... Kupuje sie lub robi ciasto na tyle uczestnikow ile zasiadzie przy stole. Najmlodszy biesiadnik wchodzi pod stol. Pani domu kroi ciasto na czesci i pyta...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...bułgarską pastę z bakłażana, popularny we Francji tabbouleh, turecki falafel, hiszpańskie sery i portugalskie wędliny. Lekkie potrawy podawane na zimno idealnie sprawdzą się na weselu organizowanym...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...