• Informacje na temat:

    tradycyjne bułki zwykłe

Przepisy na temat: tradycyjne bułki zwykłe
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ..., opisywał z kolei tradycyjny żur jadany na Kujawach:  - Na śniadanie: żur z kartoflami. Jest to śniadanie zwykłe. (...) Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką żytnią, czyli pytlową. Jaką kiełbasę wybrać do żurku? W tradycyjnej wersji żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Zamienie można też użyć kiełbasy wiejskiej, śląskiej, myśliwskiej lub jałowcowej...

  • Panierka inna niż zwykle

    Zazwyczaj mięso panierujemy wykorzystując roztrzepane jajko i bułkę tartą. Ten tradycyjny wariant można urozmaicić wybierając oryginalne dodatki. Będą pasowały m.in. do kurzych pałek czy filetów.

  • Ulubiony obiad Polaków?

    Kotlety schabowe od lat królują na polskich stołach i stanowią stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić, by smakowały jeszcze lepiej niż zwykle?

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Żurek z twarogiem lub z uszkami, sałatka warstwowa lub ziemniaczana z sosem ranczerskim i smaczna babka z dodatkiem majonezu bez jajek – brzmi tradycyjnie a jednak nieco inaczej niż zwykle. Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie, odświętnie... a czasem nietuzinkowo.

  • Piknik na balkonie, czyli sposób na udaną majówkę

    ...częściowo. Najlepszą konsystencję zapewnia zmrożenie mięsa przez 30-60 min. ·    Tradycyjne, pszenne bułki do hamburgerów z sezamem można zastąpić dowolnym pieczywem np. bułkami pełnoziarnistymi, żytnimi(...) burgerów 9.  Bułki opiec na grillu, na patelni grillowej lub w tosterze. Na spodzie każdej bułki rozsmarować 1-2 łyżki sosu paprykowego, ułożyć ugotowany na parze burger, 1-2 liście sałaty rzymskiej...

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    Sięgasz po nie rzadko – zwykle, gdy rano masz ochotę na tradycyjną owsiankę. A przecież zdrowe płatki możesz wykorzystać do przygotowania innych dań.

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ...możemy je doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Usmażone mięso układamy na serze pleśniowym, a następnie przykrywamy je rukolą i drugą połówką bułki maślanej. Burgera możemy "ustabilizować(...) na naszych stołach. Tradycyjne, mięsne koreczki wypadną w tym wypadku najlepiej, szczególnie jeśli akurat brakuje nam czasu, aby spędzać w kuchni długie godziny. Warto postawić na sprawdzone...

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    ...doprawić na ostro i podać np. z pieczywem, z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika. 2. W wielu sałatkach. Groszek doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też(...) lub innymi przyprawami (np. posiekanym czosnkiem, świeżym tymiankiem, bazylią itp.) - może być wspaniałą pastą na zwykłe kanapki. Sprawdzi się także jako smarowidło do tostów (np. z bagietki...

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...i Górali Sądeckich, robiono tradycyjne tzw. kraszanki, czyli jajka malowane tylko na jeden kolor. Do barwienia używano naturalnych barwników. By uzyskać kolor żółty - stosowano łupiny cebuli, korę dzikiej...

  • Rozgrzej się jesienną przekąską!

    ...np. Tovago Składniki: 4 kromki żytnich chlebków 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pół czerwonej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ziemniak 2 łyżki posiekanej natki...

Artykuły na temat: tradycyjne bułki zwykłe
  • Tradycyjne brytyjskie słodkie bułeczki

    Idealne na śniadanie.

  • Kotlety pożarskie

    Tradycyjne, łatwe w przygotowaniu i niezwykle sycące- kotlety pożarskie.

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    W Wielką Sobotę wierni udają się do kościoła z koszyczkiem na tradycyjne święcenie pokarmów. Znany już od VIII wieku zwyczaj, w naszym kraju przyjął się około XIV stulecia. Według tradycji wszystko co zostało poświęcone powinno znaleźć się na świątecznym stole.

  • Czy warto jeść w przydrożnych barach?

    ...sieciowe, czy zwykłe "blaszaki". W nich karta dań nie zmieniła się od lat i nadal królują hot dogi, burgery lub kanapki. Część z nich jednak poszła z duchem czasu i zamiast spalonego kotleta mielonego...

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    Rodzina ma ochotę na parówki, ale te zwykłe – z wody – już jej się znudziły? Nie szkodzi! Pomysłów na pyszne dania mamy wiele!

  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Zbliżają się święta. Nadchodzi więc okres zakupów i przygotowań tradycyjnych potraw. Polskie dania świąteczne nie należą jednak do lekkich i niskokalorycznych – wręcz przeciwnie. Jak więc w tym czasie utrzymać dietę i nie przytyć? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    ...wzrost cholesterolu we krwi i przyrost tkanki tłuszczowej. Sukraloza, czyli pochodna sacharozy uważana jest za jeden z najgroźniejszych słodzików na rynku (o wiele słodsza od zwykłego cukru...

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    ..., które pojawiają się w tym okresie na świątecznym stole są tradycyjne jajka (48%) i wielkanocna babka (32%)*. W tym roku zaprośmy więc dzieci do kuchni i zaangażujmy je w przygotowanie tych potraw, które...

  • Uszka na trzy sposoby

    Minipierożki z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym, podawanym zwykle do barszczu. Ale to nie jedyny sposób na te małe pyszności.

Wideo na temat: tradycyjne bułki zwykłe
  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy będziecie mieli pewność, że jest świeża, a nie przyrządzona z mrożonego ciasta, które czasem...