• Informacje na temat:

    tradycyjna czerwona kapusta na ciepło

Przepisy na temat: tradycyjna czerwona kapusta na ciepło
  • Wigilia z twistem

    Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Kulinarne abc

    ...świeżej natki, bazylii, szczypiorku czy koperku szybsze psucie się zupy powoduje również cebula. Także śmietanę lepiej dodawać tuż przed podaniem. Czerwona kapusta Aby serwowana w surówce czerwona kapusta nie była twarda, warto ją poszatkować, a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero doprawiać. Ogranicz tłuszcz Domowe frytki będą chrupiące i mniej nasiąkną olejem, jeśli przed smażeniem oprószysz...

  • Sezon na kiełki

    ...tradycyjne specjały na wielkanocny stół. Faszerowane na ciepło i zimno jajka, pasztety, galarety oraz wędliny zyskują na smaku i cieszą wzrok biesiadników, gdy przybierzesz je wiosennymi dekoracjami. Warto...

  • Dzieci lubią zdrowo jeść

    ..., gotować rosół. Jednak z naszą wiedzą o jedzeniu i gotowaniu nie jest najlepiej. Czasu też mamy niewiele. A przecież ważne jest, aby nasze umiejętności przekazywać młodemu pokoleniu. Tradycyjna kuchnia(...), garść rukoli, mała czerwona cebula, 1/2 jabłka, po łyżce soku z jabłek i sosu sojowego, po szczypcie pieprzu i majeranku, łyżka oleju rydzowego, kilka kropli soku z cytryny. Pestki podpraż na...

Artykuły na temat: tradycyjna czerwona kapusta na ciepło
  • Święta muszą być pełne tradycji

    ..., że możemy cieszyć się swoją obecnością. Nie napinać się, że wszystko musi być idealnie, na czas. Za spotkanie rodzinne i za to ciepło domowego ogniska. Za kominek, skrzący się iskrami, za zapach(...) zabraknąć: zupy grzybowej, kaszy z grzybami i grochu ze śliwami - te dwa ostatnie to dania z moich stron, okolic Gorlic. Zawsze były też śledzie pod różną postacią, ryby i kapusta z grzybami. I moja...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sposoby na przejedzenie

    Jak się oprzeć jedzeniu, kiedy na stole czeka 12 pysznych, tradycyjnych dań? Karp, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, kutia, a potem uczucie pełności i ból brzucha...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • W życiowej roli

    ...czeszącego córki, robi mi się ciepło na sercu i odpuszczam złość - uśmiecha się Magda. Czasem przez okno obserwuje sąsiada spacerującego z wózkiem. - Wziął urlop ojcowski. Nie mam do końca zdania na...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Wybierz dietę dla siebie!

    ...? Dozwolone są: ryby, jajka, chude mięso, rośliny strączkowe, kakao, oliwa z oliwek oraz warzywa: seler, ogórek, cukinia, sałata, kapusta, brokuły, szpinak i pomidory. Zasad jest taka, że trzeba jeść 3 razy...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...