• Informacje na temat:

    tortilla meksykańska z szynką

Przepisy na temat: tortilla meksykańska z szynką
  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    Bułka z szynką, tost z dżemem czy kromka chleba z serem i pomidorem to proste sposoby na zaspokojenie głodu, ale niekoniecznie satysfakcjonujące rozwiązania dla naszych kubków smakowych. Oczywiście, wystarczy dodać odrobinę warzyw, kiełków czy sosu, a kanapka nabiera lepszego smaku. Co jednak zrobić, gdy znudziła nam się standardowa "baza", czyli pieczywo? Warto skorzystać z większej dostępności...

  • Wypróbowany przepis na "Meksykańska tortilla"

  • Szybkie , smaczne i zdrowe danie, zawierające warzywa. Ze smakiem zjadają je nawet dzieci a wiadomo, że one za warzywami nie przepadają.

  • Jest to hiszpańska klasyczna przekąska, a także główne danie na piknik. Przyrządza się ją przede wszystkim z ziemniaków, cebuli i jajek. Ja jednak wolę dorzucić do niej jeszcze kilka składników :). Do tej kombinacji podczas mieszania, można dorzucić sera feta w kostkach – pycha.

  • Dziś inna niż klasyczna lazania :) bo na tortillach i to własnej roboty:) u mnie bez sosu beszamelowego, ale też będzie świetnie tutaj pasował:) bardzo syta i wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu.

  • Sycąca i rozgrzewająca potrawka w stylu meksykańskim z fasolką czerwoną. Można ją podawać z plackami tortilla lub pieczywem. U mnie potrawka podana z kluseczkami gnocchi.

  • Świąteczne sprzątanie lodówki. Często zostają nam różne warzywa, wędliny czy też sery. Nie marnujmy jedzenia, można wykorzystać na różne sposoby. Proponuje tort, którym również możemy zaskoczyć gości.

  • Niespodziewani goście ? Nic nie przygotowane ? Nic prostszego. Przekąska na zimno, szybka, prosta i pyszna. PS. najlepsza sałata lodowa, ale ja takowej nie miałem w domu, wykorzystałem taką jaka była. I też się sprawdziła.

Artykuły na temat: tortilla meksykańska z szynką
  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    ...charakteryzuje się kuchnia meksykańska? W krainie Majów i Azteków niemal wszystko jest fascynujące i odkrywcze! Nawet znany niemal w każdej kuchni świata placek z pieczonym serem, czyli nasz polski sernik, jest tam przygotowywany z mleka koziego. Słynna tequila to odpowiednik naszej wódki, produkowana jest z sfermentowanych owoców agawy niebieskiej. Quesadillas z szynką i serem, czerwony ryż...

  • Jesienna aura za oknem zaostrza nasz apetyt na dania, które rozgrzeją nas po długim, chłodnym dniu. Kulinarnym strzałem w 10 dla wszystkich fanów wyrazistych smaków będą tacosy w meksykańskim stylu Fot. materiały prasowe Idealnie ciągnący, intensywny w smaku ser żółty Hochland Burger&Toast w grubych plastrach, nadaje smak wielu daniom, zwłaszcza tym przygotowywanym na ciepło! Ser jest idealny do śniadaniowych tostów, kultowych burgerów oraz kreatywnych przekąsek, na przykład do meksykańskich...

  • Złoto na talerzu

    ...posyp suszonym oregano. Sałatka najlepiej smakuje podana z gorącymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym. Przygotowanie: 25 minut Porcja: 325 kalorii Zupa meksykańska Składniki na(...): 8 placków tortilla, 2 piersi kurczaka, papryka żółta, papryka czerwona, papryka zielona, puszka kukurydzy (40 dag), puszka czerwonej fasoli (40 dag), cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta ostrej papryki...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Magda Gessler zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru. Tym razem z ekipą TVN Style w aż dwóch dokumentach odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa… Po prostu palce lizać! Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • IX Międzynarodowy Festiwal Kultury Hiszpańskojęzycznej - ŁÓDŹ 2010 Jak smakuje paella? Jak przyrządzić gaspachio? Z czego robi się Tinto de Verano? Odpowiedź na te oraz inne kulinarne pytania będzie można znaleźć podczas Dni Kuchni krajów hiszpańskojęzycznych i świata kultury flamenco w ramach IX Międzynarodowego Festiwalu Kultury Hiszpańskojęzycznej "Viva Flamenco". Przez dziesięć dni pomiędzy 16 a 25 lipca kucharze i barmani najlepszych łódzkich restauracji i pubów przygotowywać będą...