• Informacje na temat:

    tort z masa z ricotta

Przepisy na temat: tort z masa z ricotta
  • Tort naleśnikowy

    Przepis na oryginalny tort.

  • Ricotta Hotcakes - powiem tylko tyle...kto nie próbował niech szybko naprawi swój błąd :) Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach placki :)

  • Cassata Siciliana

    Słynny sycylijski tort.

  • Placki idealne na leniwy poranek. Puszyste i aromatyczne.

  • Cytrynowe "love"

    Babeczki z lemon curd Sposób przygotowania 1. W rondelku roztrzep jajka. Dodaj cukier i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Zacznij podgrzewać na małym ogniu lub na parze, cały czas mieszając(...). Można przygotować go wcześniej. Przechowywany w lodówce przetrwa nawet tydzień.  Tort cytrynowy Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę 22 cm i wyłóż ją...

  • Dziś proste danie z włoskim rodowodem – pieczona ricotta, czyli po ichniemu ricotta al forno (z pieca). Genialne w swojej prostocie, łatwo ulega modyfikacjom. Bowiem pieczona ricotta może być podana na słono i na słodko, na ciepło i na zimno, jako przystawka, dodatek do sałatki, lunch, deser czy kolacja. Tu panuje pełna swoboda. Ach, ci Włosi to mają jednak genialne pomysły! Proste i zawsze smaczne, skuteczne, trafiające w punkt. Wspominałam już, że uwielbiam kuchnię włoską? Dziś proponuję...

  • pracochlonne ale pyszne;) radosc solenizantki niezapomniana;)

  • swietnie wyglada, smakuje jeszcze lepiej

  • Podczas przygotowywania domowego sera zostaje dużo serwatki, można z niej przygotować serek ricotta, który potem można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

  • Pyszne, mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem serka ricotta. Rewelacyjny pomysł na obiad bądź też ciepłą kolację.

Artykuły na temat: tort z masa z ricotta
  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...ricotta 2 jajka 2 żółtka 200 g mąki 2 łyżki masła Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i połowę z nich zeszklić na oleju. Dodać koncentrat(...) 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Tort z nektarynkami Składniki: 225 g mąki Łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru Szczypta...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz. Biszkopt orzechowy100 g mielonych orzechów laskowych1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek Biszkopt waniliowy7 jajek230 g drobnego cukru180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem waniliowo-malinowy190 g mleka70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)350 g białej...

  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    .... - następnie wiosenne sery, micha sałaty – mieszanki sałat A desery? W tym roku: mazurka dwa tradycyjnie: czekoladowy i bakaliowy i tort Cassata Siciliana – tym razem z włoskiej kuchni, kuzyn naszego sernika bo z ricotta i z dużą ilością kandyzowanych owoców. I oczywiście cała masa czekoladowych jajek, zajączków, dzwonków…   Świąteczna kolacja: -          szparagi mimosa jak co roku...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara. Biszkopty12 jaj370 g cukru300 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej100 g mąki migdałowej skórka starta z 1 pomarańczykakao do smaku Kremy czekoladowe1 l śmietany 36%25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny400 g białej czekolady200 g mlecznej czekolady 200 gorzkiej czekolady200 g masła250 g serka mascarpone Krem waniliowy 540 ml mleka3 laski waniliiekstrakt waniliowy do smaku6 żółtek150 g...

  • Włoskie desery

    ...g owoców kandyzowanych 9 listków żelatyny 500 g śmietany 750 g sera ricotta 4 łyżki likieru Maraschino Na ciasto biszkoptowe: jajka rozdzielić. Białko ubić na sztywną pianę dodając 100 g cukru(...). Ciasto wyjąć, uwolnić z formy, pozostawić do ostudzenia. Ciasto przekroić. Górną część pokroić na 8 kawałków (jak tort). Głęboką kulistą miskę (średnica 26 cm - mierzona przy górnej krawędzi) wyłożyć folią...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Marcin. I piętro tortu (20 cm) Biszkopt malinowy30 g liofilizowanych, sproszkowanych malin 1½ jajka (rozmiar L)½ szklanki cukru80 g mąki42 ml wody½ łyżeczki cukry waniliowego Ciasto kruche100 g mąki pszennej63 g masła38 g cukru pudru¼ żółtka20 g liofilizowanych malin Masa żelatynowa20 g żelatyny100 g wody Masa serowa30 ml wody200 ml schłodzonej śmietanki 30%1½ żółtka1 laska wanilii40 g cukru1...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Julia Kucharzewska zdecydowała się na przygotowanie dwupiętrowego tortu, który udekorowała precelkami, czekoladą i paluszkami. Biszkopt5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao1 tabliczka gorzkiej czekolady Krem wiśniowy500 g wydrylowanych wiśni sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki żelatyny500 g serka mascarpone Masa czekoladowa400 ml śmietanki 30%400 g mlecznej czekolady Nasączka1 szklanka nalewki z wiśni½ szklanki...

  • Finałowy wypiek Juli to koksowy biszkopt przekładany masą mango, kremem kokosowym oraz masą maślaną, udekorowany bezikami. Biszkopt160 g wiórków kokosowych 320 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 jajek 340 g cukru pudru Masa mango300 g miąższu z mango1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1...