• Informacje na temat:

    tort bezowy tradycyjny

Przepisy na temat: tort bezowy tradycyjny
  • Jaki tort na 1. urodziny dziecka?

    Pierwsze urodziny maluszka to okazja, którą warto uczcić wspaniałym ciastem. Choć dla malca najważniejsza będzie zapewne płonąca świeczka, warto, by mógł spróbować swojego tortu. Lepiej nie częstować dziecka tradycyjnym, kupnym ciastem z kremem. Zwykle jest ono zdecydowanie zbyt tłuste i ciężkostrawne, zawiera też niezdrowe dodatki. Postarajmy się więc przygotować smykowi domowy tort, np. na...

Artykuły na temat: tort bezowy tradycyjny
  • Tort na 1. urodziny

    Pierwsze urodziny maluszka to okazja, którą warto uczcić wspaniałym ciastem. Choć dla malca najważniejsza będzie zapewne płonąca świeczka, warto, by mógł spróbować swojego tortu.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    Tort zajmuje w weselnym menu miejsce szczególne - jego słodycz ma zapewnić przyszłym małżonkom dostatek i szczęście. Utarło się, że musi zachwycać, aby na zawsze zostać zapamiętanym przez gości. Jak zatem rozgryźć sprawę tortu?

  • Młodzi cukiernicy zmierzą się z niełatwym zadaniem. Jurorzy poproszą ich o przygotowanie zachwycających tortów bezowych. Kto sprosta temu wyzwaniu? Fot. materiały prasowe W ubiegłym tygodniu studio programu "Bake Off Junior" wypełniła radosna atmosfera meksykańskiej fiesty. Jak powszechnie wiadomo, tego typu przyjęcia nie mogą obyć się bez piniaty. Jej przygotowanie powierzono małym cukiernikom. Jednak nie miała być to zwykła kartonowa kukiełka, którą wypełni się słodyczami. Jurorzy...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    W ostatnich tygodniach przed ślubem narzeczonym towarzyszą ogromne nerwy. Jak mówi stare przysłowie, ukoić je można słodyczą. Dlatego też tak ważnym elementem przyjęcia weselnego jest tort. Tradycja powiada, że jest on symbolem przyszłego słodkiego życia małżonków.

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho" Krzysztof Ilnicki zaprezentował przepis na spektakularny tort komunijny. Efekt jest zachwycający. Biszkopt bezowy z limonką  135 g białek 90 g cukru kryształ 22 g mąki pszennej 110 g mielonych migdałów 110 g cukru pudru 1 szt. skórki z limonki Przygotować bezę francuską. Dodać sypkie składniki i skórkę. Wyszprycować 2 dyski o średnicy 16 cm i 20 cm - grubość według uznania. Upiec. UWAGA: Pieczemy blat jak roladę, w wysokiej temperaturze do...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...bezowy. To raczej nie wpłynie źle na moje zdrowie, a na pewno zadziała dobrze na psychikę, ponieważ sprawię sobie przyjemność. Nie można ciągle być w stresie i marzyć o kawałku tortu. Żyje się tylko(...) kawy lub herbaty i słodkości. Z tych tradycyjnych polecam kutię z pełnych ziaren pszenicy. To najzdrowszy i najbardziej wartościowy świąteczny deser. Jeśli piekę ciasto, to póki jest świeże, połową...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • ..., a w okresie chłodniejszym karczochami i truflami. Każdego dnia, bez względu na porę roku piecze się tu chleb i przygotowuje świeże ciasto na makaron, ravioli i tortellini. Do popisowych dań należą potrawy(...) określana jest nawet mianem dumy kuchni San Lorenzo. Spośród deserów koniecznie trzeba skosztować tortu bezowego ze świeżymi owocami, ciasta czekoladowego i oczywiście tradycyjnego tiramisu, a do tego...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...