• Informacje na temat:

    tort a la jajo

Przepisy na temat: tort a la jajo
  • Tort cytrynowy

    Składniki na ok. 12 porcji: Kruche ciasto: - 200 g mąki, - 1 jajo, - 100 g masła, - 100 g cukru Krem: - 2 sparzone cytryny, - 7 płaskich łyżeczek żelatyny, - 3 żółtka, - 80 ml wytrawnego białego wina, - 40 ml cream sherry, - 80 g cukru, - 400 g śmietany kremówki Poza tym: - natłuszczona tortownica (26 cm), - pergamin, - suszony groch, - kandyzowane plastry cytryny, - wiórki czekoladowe...

  • B.łatwe w przygotowaniu,proste i mało przy tym klopotu.

  • Karnawałowa rozpusta!

    ...w temperaturze 190 stopni. Podawaj posypane cukrem pudrem. Tort lodowy ok. 2 godzin dla 8-10 osób cena ok . 15 zł Spód biszkoptowy: 100 g mąki  100 g drobnego cukru 100 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajo 3 żółtka 100 ml wina musującego  Na wierzch: 200 ml lodów np. czekoladowych 4 białka 70 g drobnego cukru Sposób...

  • Pomysł na nie powstał z braku farszy do pozostałych naleśników jakie miałam przygotowane na klasyczne krokiety z mięsem.Są odmianą i na pewna zasmakują nie jednemu głodomorkowi.

  • Ciacha przypominają yorkshire pudding lub popovers z tym, że w ich składzie przeważa mąka owsiana :)

  • Postne danie ale ryba w panierce nie ustępuje schabowym.

  • Sposób na śniadanko. Orginalne Jaja po benedyktyńsku podaje się z sosem holenderskim, ale jest on dość pracochłonny. Moja wersja jest dużo szybsza :).

  • Pyszne regionalne danie (pochodzi ze śląska)- zrobione domowym sposobem :)

  • Chyba nie tylko ja mam odwieczny problem co zrobić z kurczakiem z "niedzielnego rosołu" :)

  • Danie chińskie z kurczakiem, które zrobimy w kilka chwil. Bardzo smaczne podane z makaronem.

Artykuły na temat: tort a la jajo
  • ...jajo na twardo 1 pkt. kieliszek koniaku 10 pkt. Mozna sobie bylo zyc na kieliszku koniaku, sardynkach, jajkach na twardo. Jakos przezylam te 3 tygodnie bo tyle trwala ta dieta i rzeczywiscie laska sie(...) zjedzenia kazdej czekoladki czy tortu albo innych ukochanych smakolykow. Jak sa to trzeba jesc. Bo wloskie przyslowie mowi. : " Jak sie ma zeby, to nie  ma chleba a jak sie  nie ma zebow, to jest...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara. Biszkopty12 jaj370 g cukru300 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej100 g mąki migdałowej skórka starta z 1 pomarańczykakao do smaku Kremy czekoladowe1 l śmietany 36%25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny400 g białej czekolady200 g mlecznej czekolady 200 gorzkiej czekolady200 g masła250 g serka mascarpone Krem waniliowy 540 ml mleka3 laski waniliiekstrakt waniliowy do smaku6 żółtek150 g...

  • Ola Baran przygotowała tort na bazie brownie i dwóch biszkoptów (ciemnego oraz jasnego). Blaty ciasta przełożyła kremem z białej czekolady, z czekolady ciemniej i jeżynami oraz kremem z malin. Brownie90 g mąki 180 g cukru pudru 45 g kakaopłaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 ml jogurtu naturalnego 25 ml oleju rzepakowego 100 ml zimnego espresso 1 jajo Biszkopt (jasny i ciemny)6 jaj270 g cukru 100 g mąki pszennej100 g mąki...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Marcin. I piętro tortu (20 cm) Biszkopt malinowy30 g liofilizowanych, sproszkowanych malin 1½ jajka (rozmiar L)½ szklanki cukru80 g mąki42 ml wody½ łyżeczki cukry waniliowego Ciasto kruche100 g mąki pszennej63 g masła38 g cukru pudru¼ żółtka20 g liofilizowanych malin Masa żelatynowa20 g żelatyny100 g wody Masa serowa30 ml wody200 ml schłodzonej śmietanki 30%1½ żółtka1 laska wanilii40 g cukru1...

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak najpewniej wszystko to blednie w porównaniu do wyczynów uczestników L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, dedykowanego młodym talentom. Fot. materiały prasowe 5 marca 2016 roku XIV - wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących...

  • Już wkrótce odbędzie się wyjątkowe wydarzenie, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce - L'Art de la cuisine Martell 2016. Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 5 marca w hotelu Zamek Ryn. XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także...

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak prawdopodobnie wszystko to blednie w porównaniu do tego co zaprezentowali uczestnicy konkursu L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Mnóstwo kulinarnego talentu, wielkie ambicje, setki godzin przygotowań i lata doświadczenia zawodowego - wszystko to sprowadziło 16 dwuosobowych drużyn do mazurskiego Rynu, gdzie odbyła się już 13 edycja...

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...