• Informacje na temat:

    torciki cytrynowe

Przepisy na temat: torciki cytrynowe
  • Torcik cytrynowy z kruchą bezą

    Sposób przygotowania: 1. Cytryny sparz, z 1/2 owocu zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Formę (śr. 30 cm) posmaruj masłem. 2. Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru, 4 żółtek  i skórki cytrynowej zagnieć ciasto. Wylep nim formę. Piecz 30 minut w temp. 180 st. 3. Proszek budyniowy połącz z sokiem, 5 łyżkami cukru i 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń. Gotuj do...

  • Szybki i orzeźwiający torcik na upalne dni

  • Bezowe torciki  z aksamitnymi kremami

    Beza z kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można ją przygotować na wiele sposobów. Oto trzy najsmaczniejsze propozycje!

  • Ciasteczka mojej mamy, tak ich nazywała. Są to ciasteczka, przełożone marmoladą. Ciasteczka polukrowane lukrem cytrynowym. Są to nasze ciasteczka nr.1, ulubione nie tylko na święta.

  • Waniliowy torcik Charlotte

    W sam raz do porannej kawy!

  • Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek, kolorowych posypek.

  • Bezowe torciki i torty

    Rozpływają się w ustach!

  • Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek

  • Malinowy torcik na biszkoptach

    Składniki na 8 porcji: 30 dag malin 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku) 75 dag mielonego tłustego twarogu 10 dag śmietany kremówki 10 dag cukru 1 torebka cukru wanilinowego 25 dag serka mascarpone 10 dag podłużnych biszkoptów 75 ml likieru migdałowego 1 płaska łyżeczka kakao kilka listków melisy cytrynowej do dekoracji Przygotowanie...

  • Sprawdzony przepis na "Torciki leśniczyny"

Artykuły na temat: torciki cytrynowe
  • Torcik z truskawkami

    Przygotowanie: Truskawki rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żółtka oddzielamy od białek...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Kruchy torcik serowy ze śliwkami

    ...cytrynowego, jajka i proszek budyniowy.  Tortownicę o śr. 26 cm wy- łożyć pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Spód i brzeg przygotowanej tortownicy wylepić ciastem. Nałożyć 1/3 masy serowej. Na...

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...

  • Najlepsze przepisy z angielskim kremem cytrynowym

    Domowy krem można przechowywać w lodówce nawet 5 dni - w tym czasie warto wypróbować różne przepisy. My podajemy dwa: na pyszne torciki limonkowe i ciasto imbirowe z bitą śmietaną. Klasyczna(...) i cukier i zagotować, cały czas mieszając. Dodać tłuszcz. Nałożyć do słoika i zakręcić. Można przechowywać w lodówce tydzień.   Torciki limonkowe Składniki na 6 sztuk: - 25 g masła...

  • W konkurencji technicznej uczestniczy musieli przygotować aż trzy rodzaje ciasteczek: ptysie, mini torciki i bezy. Ptyś Kruchy herbatnik (Croustillant)100g mąka T450100g cukier demerara80g masłoWszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania jednolitego ciasta.Rozwałkować do grubości 3-4mm. Schłodzić. Wyciąć dyski o śr. 4cm. Przechować w lodówce Ciasto Parzone75g woda75g mleko pełne75g masło3g sól6g cukier kryształ90g mąka T650150g jaja (3 średnie jaja)Zagotować 5 pierwszych składników....

  • Cytrynowy obiad

    ...smaku: sól i pieprz. Przygotowanie: Masło wymieszaj ze skórką cytrynową, 2 łyżeczkami soku cytrynowego i musztardą. Przypraw solą i pieprzem. l Z masła cytrynowego uformuj na papierze wałeczek długości ok. 10 cm. Papier zwiń mocno i włóż do lodówki. Dzwonka łososia skrop resztą soku cytrynowego. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu) i piecz po 5 minut z każdej...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Kraina przyjemności

    ...-cytrynowe ciasteczka w połowie zamoczone w czekoladzie czy też "oczy Linz" (Linzer Augen), kruche ciasteczka napełnione marmoladą porzeczkową, wyglądem przypominające właśnie oczy. Wielbicielom czekolady...

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...