• Informacje na temat:

    topinambur

Przepisy na temat: topinambur
  • Zapiekanka z topinamburu i ziemniaków z kozim serem

    Topinambur jeszcze dość rzadko gości na naszych stołach. A warzywo to ma cenne właściwości obniża poziom cukru we krwi czy złego cholesterolu. Na początek wiec coś prostego - zapiekanka.

  • Przepis zaczerpnięty z książki "Jeść zdrowiej warzywa i owoce" wydanej przez Kuchnie Lidla. W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek. Do zupy również wykorzystałam suszony, a nie świeży, majeranek. Smak zupy wyrazisty i bardzo smaczny :)

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    Jesień to fantastyczna pora roku na gotowanie, ponieważ pojawia się bardzo dużo sezonowych warzyw - dynia, niedoceniony topinambur czy zapomniana skorzonera. Warzywa korzeniowe nabierają jesienią pełnego smaku - przekonuje ekspert kulinarny Jakub Mikołajczak.

  • Musiałam do końca zużyć topinambur i tak powstał pomysł na pyszne smarowidełko do chleba.Serdecznie Wam polecam,zdrowe i smaczne:)

  • Sezonowy i zdrowy - grillowany topinambur na letni obiad

    ...-W sezonie warzywa i owoce są najbardziej wartościowe i odżywcze - przekonuje PAP Life dietetyk Magdalena Makarowska. Warto też wrócić do korzeni i sięgnąć po starodawne odmiany, takie jak np. topinambur. Latem można go nawet grillować.

  • Bardzo smaczne,syte i zdrowe połączenie topinambura z porem. Topinambur jest polecany osobom chorym na cukrzycę,jak również z chorobami serca czy innymi.Można go podawać w różnych formach,lecz po obraniu powinno zalać się go lekko zakwaszoną woda,gdyż szybko czernieje. Serdecznie polecam to zdrowe warzywo:)

  • Fit szaszłyk z kurczaka z jarmużem i topinamburem

    ...się chrupki.Topinambur kroimy na plasterki mniejsze niż 0,5 cm. Parujemy go przez 10 minut.Wykładamy na papier i opiekamy razem z jarmużem.

  • Dla nas najsmaczniejsza ryba ,otulona bazyliowym ciastem. Do tego topinambur z lazurem...mmm! Pycha!

  • Smaczne bulwy na naszym stole

    Coraz częściej widzimy je w supermarketach, ale nie bardzo je znamy. Tymczasem batat czy topinambur są zdrowe i łatwe w przygotowaniu.

  • Smaczny pomysł na "Zupa z pietruszki i topinamburu"

Artykuły na temat: topinambur
  • Krem z topinamburu

    Niezwykły smak, niestety niedoceniany na polskich stołach. Krem z topinamburu podaję z chipsami, które również przygotowuję z tego warzywa. To doskonałe połączenie jego dwóch konsystencji: kremowej i chrupkiej! Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

  • Topinambur wspiera jelita

    Ponad 3/4 węglowodanów w bulwie topinamburu stanowi inulina, pobudzająca rozwój prawidłowej flory jelitowej. Razem z błonnikiem i pektynami oczyszcza ona organizm z toksyn, wiążąc je i przyspieszając wydalenie. Soku z bulw topinamburu używa się do leczenia chorób jelita grubego. 

  • Jak przyrządzić topinambur

    Jeśli w ogrodzie masz dziko rosnące, wysokie (2 m) rośliny, które wyglądają jak słonecznik z małymi kwiatkami, to właśnie jest topinambur. Możesz go wykopać nawet wczesną wiosną. W warzywniaku kosztuje ok. 2 zł/100g. Przepis Dwie bulwy, łyżka masła, szalotka, trzy łyżki octu winnego, sól. Obrane bulwy pokrój i uduś z szalotką na maśle (15 min). Dopraw octem i solą. Podawaj do mięs i ryb.

  • Topinambur: Zdrowia szukajmy w kuchni

    Marudzenie i narzekanie zostawmy malkontentom. Dobrej jakości żywność jest w XXI wieku nie lada wyzwaniem. Lepiej jednak działać i szukać, niż marnować energię na utyskiwanie. Niecodzienny topinambur może nas wesprzeć w trosce o mądre odżywienie ciała, zwłaszcza w wymagającym zimowym czasie.

  • Topinambur dobry dla jelit

    ...​Najważniejszym składnikiem topinamburu jest inulina.

  • Jedz topinambur i chudnij

    Topinambur, zwany słonecznikiem bulwiastym, uprawia się dla jego ozdobnych kwiatów i pożywnych bulw przypominających imbir. Mają one lekko orzechowy, słodkawy smak. Jeśli włożysz je do lodówki(...) zupę krem. Topinambur obierasz, kroisz w plasterki i podsmażasz na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajesz do bulionu i gotujesz, aż bulwy będą miękkie. Wtedy miksujesz całość, dodajesz mleko...

  • Jedz topinambur i chudnij!

    Topinambur, zwany słonecznikiem bulwiastym, uprawia się dla jego ozdobnych kwiatów i pożywnych bulw przypominających imbir. Mają one lekko orzechowy, słodkawy smak. Jeśli włożysz je do lodówki(...) z niego zupę krem. Topinambur obierasz, kroisz w plasterki i podsmażasz na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajesz do bulionu i gotujesz, aż bulwy będą miękkie. Wtedy miksujesz całość, dodajesz mleko...

  • Topinambur - znany od wieków, modny dziś

    Topinambur to przede wszystkim wszechstronne właściwości zdrowotne i zaskakujący, niepowtarzalny smak - podkreśla technolog żywienia Monika Przyjemska. Przyznaje, że słonecznik bulwiasty daje również wiele kulinarnych możliwości.

  • Pięć powodów, dla których warto jeść topinambur

    Słonecznik bulwiasty (topinambur) rośnie na brzegach rzek i przy drogach. Jego grube korzenie zawierają witaminy A, C, E, K, z grupy B, oraz minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód i cynk. Dobrze znoszą mrozy. Warto je wykopywać wczesną wiosną, bo przemrożone jeszcze lepiej smakują. Nasza rada Topinambur ułatwia wchłanianie chlorofilu i żelaza, więc łącz go np. w surówkach...

  • Topinambur - zdrowa alternatywa ziemniaka

    Topinambur jest rośliną ozdobną o jadalnej bulwie, znany też jako słonecznik bulwiasty.

Wideo na temat: topinambur
  • Przepis na dorsza z topinamburem

    Topinambur powoli przestaje być postrzegany jako "hipsterski" dodatek w kuchni. Bulwy tego niepozornego słonecznika bulwiastego świetnie nadają się na zamiennik ziemniaków w klasycznych obiadowych daniach, a także wybornych w smaku sosów i dodatków. Przygotowaliśmy dla was przepis na delikatny filet z dorsza z sosem z topinamburu - to elegancka i wyjątkowa w smaku propozycja, która posmakuje

  • Piotr Kucharski prezentuje dania z mniej popularnymi warzywami

    Topinambur, skorzonera, salsefia, miechunka - takie warzywa wziął pod lupę Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN". Kucharski przygotował pieczony topinambur z wątróbką wołową, zapiekaną skorzonerę, salsefię z orzechami oraz pannacottę z miechunką.