• Informacje na temat:

    tom kha gai zupa

Przepisy na temat: tom kha gai zupa
  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    ...aksamitną konsystencję sosów. Bez mleka kokosowego nie ma kuchni azjatyckiej, a szczególnie aromatycznych azjatyckich zup. Przykład? Kojąca zupa Tom-Kha Gai z krewetkami.  Wiórki kokosowe - nie tylko(...), dostępnych na rynku. Możemy przygotować ją samodzielnie! Potrzebne będą nam wiórki kokosowe oraz woda - wrząca, a także przegotowana, ale ostudzona.  Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami Sposób...

  • Zupa tajska na mleku kokosowym moze byc w wersji z kurczakiem lub z tofu

  • Tom Yum Gai – bardzo popularne danie w Tajlandii. Proste, łatwe i smaczne. Jak to bywa w kuchni tajskiej, wskazane proporcje przypraw, są jedynie orientacyjne, możecie eksperymentować z ich ilością. Bez zbędnych słów, przechodzimy do przepisu.

  • Bazą tej zupy jest mieszanka imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir, chili oraz sosu rybnego – z gotowania których powstaje pyszny bulion, reszta zależy od Waszej fantazji.

  • To zupa dla spragnionych egzotycznych smaków, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i przyjemnie pikantna!

  • Będąc na urlopie w Tajlandii, zupę Tom Yum jadłem przynajmniej raz dziennie a byłem tam 30 dni. Połączenie dwóch smaków pikantnego i kwaśnego sprawiło, że po prostu zakochałem się w niej. Dodatkowo nuta trawy cytrynowej ale też nadanie takiego delikatnego smaku mlekiem kokosowym sprawia, że zupa jest nieziemska! Kto próbował ten wie o czym mówię a kto nie próbował niech żałuje i nadrabia stracone smaki :p Dziś postanowiłem zaprezentować Wam zupę Tom Yum z przepisu, z którego uczyłem się ją...

  • Smaczna i delikatna. Jeśli nie lubicie ostrości papryczki chili, tak często występującej w tajskiej kuchni, ten przepis jest dla Was. Przepis jest prosty, a efekt rewelacyjny, to jedno z moich ulubionych dań z Tajlandii.

  • To chyba najpopularniejsza tajska zupa, która w składnikach nie ma mleka kokosowego. Tom Yum oryginalnie podaje się z mięsem lub krewetkami. W moim przepisie zrezygnowałem z mięsa, ale można go dodać.

  • Aromatyczna, lekka zupa o delikatnie kwaskowatym smaku. Charakterystyczne dla tej zupy jest brak w składnikach typowego bulionu (warzywnego, mięsnego). Dzięki temu jeszcze lepiej czuć smak pozostałych składników.

  • To jedno z najchętniej jadanych dań w Tajlandii. Przybywając do Bangkoku, na Phuket czy do Krabi, nie sposób nie trafić na to danie.

Artykuły na temat: tom kha gai zupa
  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Fot. 123RF/Picsel Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykorzystując azjatyckie...

  • Tom kha gai - kokosowa zupa z kurczakiem

    Idealna zupa na chłodniejsze dni - wspaniale rozgrzewa i zapobiega przeziębieniom. Przepis Jacka Wana, znanego podróżnika, znawcy kuchni azjatyckiej, autora książki "Tao smaku". Dla 4 osób.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

Wideo na temat: tom kha gai zupa
  • Tom kha gai i białe gazpacho, czyli zupy Moniki Mrozowskiej

    Zupy to idealne dania na letnie obiady. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Monika Mrozowska przygotowała swoje ulubione wegetariańskie zupy. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: tajska zupa tom kha gai, białe gazpacho z migdałami, ukraińska solanka oraz białkowa zupa z soczewicą.