• Informacje na temat:

    tołpyga -przyrządzanie

Przepisy na temat: tołpyga -przyrządzanie
Artykuły na temat: tołpyga -przyrządzanie
  • Co zamiast karpia?

    Pstrąg - jego mięso jest delikatne w smaku, miękkie, mało ościste i średnio tłuste. Halibut - jest średnio tłusty i delikatny w smaku. Dodatkowo zawiera mało ości. Tołpyga - to ryba z rodziny karpiowatych. Jest jednak smaczniejsza od karpia, ponieważ posiada delikatne i kremowe w smaku mięso. Niestety, podobnie jak karp, ma dużo drobnych ości. Sandacz - posiada białe, chude mięso...

  • Kolagenowe domowe kuracje

    Zanim zaczniemy cieszyć się urokami wakacji, warto pomyśleć o uodpornieniu skóry na słońce oraz wysoką temperaturę. Pomogą nam w tym kosmetyki i zabiegi z kolagenem. Mają wszechstronną moc

  • Upiększające i pielęgnujące właściwości słonej wody

    Morze czy basen? Dla zdrowia i urody wybierz morską kąpiel. Słona woda upiększa, oczyszcza i odmładza skórę. Jako pamiątkę z wakacji przywieź sobie algi, sól, kawior, bursztyn albo chociażby… trochę błota. Najlepiej w kosmetykach.

  • Z czystym sumieniem

    Wybór kremu też może być kwestią ideologii. Coraz częściej udając się do perfumerii chcemy zaangażować się społecznie i pokazać, że leży nam na sercu na przykład ochrona zwierząt. Tak powstał trend w pielęgnacji: vege. Ani kropli mleka, ani grama miodu, ani ziarenka kawioru.

  • Pulpety na trzy sposoby

    ...z pulpecikami Składniki na 4 porcje: 1 kg mieszanych ryb (kergulena, tołpyga, miętus), 2 marchewki, 2 pietruszki, 4 cebule, 4 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego, 2,5

  • Najpierw smutek. Nie wiem skąd on jest ale jest. Dopadł był mnie. Od stóp do głów lub w przeciwnym kierunku. I na wskroś. I trzyma. A jesieni nie chcę. A jesieni nie lubię. Takiej deszczowej, zapłakanej, zachlipanej, mokrej, zimnej i bezsłonecznej. Wilgotnej i zakatarzonej. No nie lubię. Teraz ryby. Od kilku dni ryby, ryby i tylko ryby. Była tołpyga z warzywami, śledzie po kaszubsku i po...

  • Chorwacja to jedno z najpopularniejszych miejsc wybieranych na wakacyjny odpoczynek przez polskich turystów. Wielu z nich stołuje się w lokalnych restauracjach. Co więc jeść na wakacjach w Chorwacji? Fot.123RF/Picsel Kuchnia w tym bałkańskim kraju jest bardzo różnorodna. Wpływ na tradycje kulinarne miały bowiem aspekty historyczne Chorwacji; znajdziemy tam wyraźne wpływy kuchni włoskiej, austriackiej, węgierskiej czy tureckiej. Dość zauważalne są również różnice w kuchniach regionalnych:...

  • Lidl po raz trzeci wprowadza ofertę promocyjną, w ramach której klienci sieci będą mogli otrzymać książkę kulinarną. Tym razem jej tematem są ryby i owoce morza, a autorami – Karol Okrasa, szef kuchni, i Dorota Wellman, dziennikarka. Fot. Materiały prasowe Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada zaledwie ok. 13 kilogramów ryb w ciągu roku . Chętnie sięgamy po nie w okresie świątecznym, jednak na co dzień ryby i owoce morza rzadko...

  • Co dla Was jest superjedzeniem? My już wiemy! Zobaczcie, jak odpowiedzieli na to pytanie laureaci konkursu, do których powędruje najnowsza książka jamiego Olivera. Jak mawia Jamie, superjedzenie, to takie jedzenie, które nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest też bogate w ważne składniki odżywcze. Nie inaczej sądzą laureaci konkursu. Zobaczcie ich przepisy na sperfood! Pani Aleksandra "Jest wiele dań, które chętnie i często spożywam a przy okazji są zdrowe i niezwykle smaczne, ale moim...