• Informacje na temat:

    tofu

Przepisy na temat: tofu
  • Zupa rybna z tofu

    Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić, posypać solą i pieprzem. Cebulę z czosnkiem usmażyć, dodać pokrojone warzywa, trawę, przyprawy, sosy, koncentrat. Zalać całość bulionem. Gotować do miękkości.  2. Dodać do zupy rybę i tofu, gotować 5 minut. Posypać szczypiorkiem, podawać. 

  • Wegańska lazania z tofu

    Sztandarowe danie włoskiej kuchni, lazanię możemy przyrządzić również w wersji wegańskiej. Mielone mięso zastępujemy tu tofu, dajemy sporo przypraw i pomidorów.

  • Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą

    Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sałatę myjemy i osuszamy. Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę owsianą, wsypujemy starty ser. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowujemy — powstanie gęsty sos. Makaron polewamy sosem i oprószamy tofu. Podajemy z sałatą. 1 porcja zawiera: ok. 530 kcal/2219 kJ...

  • Orkiszowe naleśniki z tofu i szpinakiem

    Pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Okazuje się, że odżywczy orkisz w połączeniu ze szpinakiem i tofu świetnie sprawdza się również w roli obiadu.

  • Wegański przysmak z tofu

    ...i podsmaż, aż zbrązowieją i puszczą sok. Odparuj go, wlej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż pieczarki (ok. 4 min). Pod koniec wlej sos sojowy. Zdejmij z patelni i ostudź grzyby.  3. Tofu i osączoną z zalewy...

  • Żytni wrap z pomidorowym tofu

    Przygotowanie Na oliwie podsmażamy z obu stron tofu - na złoty kolor. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Uważamy, aby go nie przypalić. Dodajemy płatki chili i wlewamy passatę. Zwiększamy ogień do maksimum. Dodajemy suszone oregano. Całość odparowujemy przez chwilę, tak aby sos się skarmelizował i obkleił plastry tofu. Dodajemy sól. Tortille lub podpieczone kromki pełnoziarnistego...

  • Sałatka z tofu i rukoli w sosie curry

    Szybka i łatwa w wykonaniu sałatka wegańska, którą można serwować na wiele sposobów. Dodatkowa zaleta - mnóstwo kolorów na talerzu, które przyciągną każdego niejadka. Za sprawą tofu dostarcza sporej ilości roślinnego białka.

  • Tofu - niby bez smaku, ale jakie uniwersalne

    ...- Tofu nie ma swojego smaku, więc chłonie to, co mu damy - mówi PAP Life Marta Dymek. Dzięki temu danie możemy serwować na wiele sposobów - w wersji wytrawnej, np. marynując w zakwasie buraczanym, czy na słodko, np. używając go, jako bazy do musu czekoladowego.

  • Piłeczki z sera tofu

    Tofu jest delikatnym serem sojowym. Zawiera sporo wapnia, witamin i soli mineralnych. W dzisiejszym przepisie zrobimy z niego dodatek do drugiego dania.

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    Przygotowanie Na oleju ryżowym podsmażamy imbir, czosnek i chilli na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić. Dodajemy tofu. Obsmażamy je ok. 2 minut na bardzo dużym ogniu. Dodajemy marchewkę i obsmażamy następne 2-3 minuty. Dodajemy pora i brokuła. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty, cały czas na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop, chrzan i ocet jabłkowy do smaku...

Artykuły na temat: tofu
  • Panierowane tofu

    Szukasz alternatywy do mięsnych dań? Przysmakiem, który idealnie sprawdza się na diecie wegetariańskiej, jest tofu. Polecamy w wersji panierowanej.

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...

  • Makaron ryżowy z tofu

    Masz ochotę na nutę orientu w kuchni? Wypróbuj prosty i smaczny przepis na makaron ryżowy z tofu i brokułami.

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...

  • Szaszłyki z miodowym tofu

    ...1. Kilka godzin lub dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksuj wszystkie składniki marynaty. Tofu pokrój w dużą kostkę, zalej marynatą i zostaw na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku.  2. W dniu grillowania warzywa pokrój w duże kawałki, delikatnie natrzyj olejem i oprósz solą, nabij na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu. Grilluj lub piecz z kilku...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Tofu a la śledź z musztardą

    Marynowane tofu à la śledź w musztardzie z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki. Doskonałe jako pikantna przystawka, zakąska albo danie wigilijne. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

  • Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca nie tylko bogactwem natury, ale i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów Fot. materiały prasowe Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie. Wszystko za sprawą ciepłego klimatu, ciągnących się po horyzont łagodnych wzgórz i żyznych lessowych gleb, stanowiących doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef...

  • Makaron soba z tofu i warzywami

    Jeśli chciałabyś jeść mniej mięsa, ale trudno Ci z niego zrezygnować, spróbuj je zastąpić. Idealnie nadaje się do tego tofu, czyli twarożek sojowy.

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

Zdjęcia na temat: tofu
Wideo na temat: tofu
  • Smażone tofu z pak choy

    Pak choy to pyszna kapusta chińska, która zachwyca nie tylko swoim nietypowym wyglądem, ale i ciekawym smakiem. Świetnie nadaje się do przyrządzenia pysznej przekąski - u nas ze smażonym tofu, czyli twarożkiem sojowym. To jedno z najpopularniejszych połączeń na Dalekim Wschodem, które zachwyci was bogactwem swojego smaku i aromatu!

  • Kuchnia fit: Duszone tofu

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy przygotowywali prowadzący nowych programów na kanale TVN Meteo Active - dziennikarka Beata Sadowska i trenerzy Joanna i Dariusz Brzezińscy. Jaki jest przepis na duszone tofu, a jak przygotować chipsy z pietruszki i pasternaku? W menu znalazła się też tortilla z humusem, świeżym ogórkiem i kiełkami lucerny. (Dzień Dobry TVN/x-news)