• Informacje na temat:

    tilapia pieczona w soli

Przepisy na temat: tilapia pieczona w soli
  • Przysmaki z ryb

    ...dzieciom ryby dwa razy w tygodniu. Niemowlę, które nie ma alergii, może dostać pierwszą porcję łososia czy soli już w 7. miesiącu. Na początek powinna ona być niewielka - wystarczy 10-15 g, czyli(...) nałóż porcję farszu i udekoruj potrawę natką pietruszki. Dorsz w żurawinie (po 24. miesiącu) SKŁADNIKI: ● 250 g fileta z dorsza (lub np. z soli, morszczuka czy mintaja) ● suszone zioła...

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...z nadwagą i odchudzające się. Najlepsze są w tym wypadku sardynki i szprotki. Uwaga! Na ryby w puszkach powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Zawierają dużo soli (w tym sodu), co podwyższa ciśnienie(...) zawierać rtęć, dlatego trzeba ograniczać jego ilość w diecie kobiet w ciąży oraz dzieci. Panga i tilapia Dietetycy zalecają unikanie tych gatunków ryb. Zawierają one niewielkie ilości...

  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    ...niemowląt i małych dzieci. Ich mięso jest neutralne w smaku, odpowiednie dla maluszków. Najważniejszy jest sposób przyrządzenia dania – do potraw dla malucha poniżej roczku nie należy dodawać soli(...), posmakują niemowlęciu i starszakowi; ✔ zupa rybna – gotowana na wywarze z jarzyn, doprawiona koperkiem, delikatna i smaczna, w sam raz na chłodne dni; ✔ ryba pieczona w folii lub z rusztu – posypana...

  • Ryby w diecie brzdąca

    ...i małych dzieci. Ich mięso jest neutralne w smaku, odpowiednie dla maluszków. Najważniejszy jest sposób przyrządzenia dania - do potraw dla malucha poniżej roczku nie należy dodawać soli (można je(...), delikatna i smaczna, w sam raz na chłodne dni; ✔ ryba pieczona w folii lub z rusztu - posypana ziołami lub z sosem jogurtowym, idealna na obiad, np. do ziemniaków; ✔ pasta rybno-serowa...

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    ...pozbawić mięso witamin i innych składników, ale również smaku. Mrożone ryby najlepiej rozmrażać powoli, w zimnej wodzie z dodatkiem soli, dzięki której ryba zachowa składniki odżywcze. Można również(...) dużo soli, która przyczynia się do powstawania obrzęków i zwiększenia retencji wody w organizmie, a przy okazji podnosi ciśnienie. Kiepskim pomysłem są również "wynalazki", takie jak paluszki czy...

Artykuły na temat: tilapia pieczona w soli
  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...i odchudzające się. Najlepsze są w tym wypadku sardynki i szprotki. Uwaga! Na ryby w puszkach powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Zawierają dużo soli (w tym sodu), co podwyższa ciśnienie. Czy wędzone są(...) źródło kwasów omega-3. Zawiera ich aż 0,83 mg w 100 g. Uwaga! Tuńczyk z puszki może zawierać rtęć, dlatego trzeba ograniczać jego ilość w diecie kobiet w ciąży oraz dzieci. Panga i tilapia Dietetycy...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Dieta lekkostrawna

    Jak nie obciążać żołądka i wątroby?

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Ryby mają głos

    ...g), pstrąg i śledź, dużo mniej sola i karp, a najmniej tilapia, mintaj i panga (24,8 mg). Ogólnie można powiedzieć, że najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie. - Słodkowodne z reguły(...) dużo. - Tylko osoby z nadciśnieniem, które muszą unikać nadmiaru soli w diecie, powinny z nich zrezygnować (także z ryb w puszkach) - radzi specjalistka. Wędzenie jest jedną z najstarszych metod...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Dietetyczne dylematy ciężarnych

    ..., że dla ciężarnej sól nie jest dobra, bo wywołuje nadciśnienie... Dietetyk radzi: Nieprawda - tzw. nadciśnienie ciążowe nie zależy od ilości soli w diecie, jego przyczyną są zmiany hormonalne. Dlatego też w ciąży nie trzeba rezygnować z soli, ale nie należy przekraczać jej dziennej dawki (wynosi ona 1 łyżeczkę soli dziennie, łącznie z solą zawartą w produktach spożywczych). Nie wolno natomiast...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...w sosie własnym, bez dodatku cukru i soli ✣ Oliwa ✣ Produkty roślinne bogate w tłuszcze, np.: awokado, orzechy, migdały, nasiona sezamu ✣ Warzywne kostki rosołowe i sos sojowy, ale tylko z niską zawartością soli ✣ Gorzka czekolada, mała ilość (np. 2-3 kostki dziennie) ✣ Dżemy i marmolady bez cukru, syrop klonowy ✣ Czarna herbata Jedz od czasu do czasu GRUPA 3 ✣ Produkty zbożowe z białej mąki...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. W jaki sposób możemy ograniczyć ten składnik w naszej codziennej diecie? Fot. 123RF/Picsel Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak...