• Informacje na temat:

    temperatura pieczenia bigosu

Przepisy na temat: temperatura pieczenia bigosu
  • Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

    ...sos wlać do miski z grzybami i delikatnie wymieszać. Natarte grzyby wysypać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec przez 15 - 20 minut. Wrócić do przygotowywania bigosu. Czerwoną kapustę poszatkować na mandolinie, jabłka w skórkach zetrzeć na tarce. Namoczone grzyby wyjąć z wody (wody nie wylewać!) i posiekać na...

  • Regionalny bigos bieszczadzki.

  • Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

    Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu?

  • W kociołkach bigos grzano, w słowach wyrazić trudno, Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną, Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Tymi słowami Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” opisuje niepowtarzalny smak bigosu, który jest tradycyjną potrawą charakterystyczną dla polskiej i litewskiej kuchni, a jego historia sięga XVI wieku. Mówi się,że w każdym domu bigos smakuje inaczej. Faktycznie chyba nie ma jednego przepisu, bo każdy przyrządza i...

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...temperatura hamuje również procesy jełczenia tłuszczów. Większość mikroorganizmów jednak (poza pasożytami) potrafi przeżyć zamrażanie, dlatego ważne jest, by zachować szczególną ostrożność zarówno(...) i jogurt rozwarstwią się. Nie zaleca się też mrożenia sera żółtego w kawałku, bo niska temperatura sprawi, że będzie się kruszył. Co innego, gdy wcześniej drobno go zetrzemy.  Czy można zamknąć w zamrażarce...

  • Troszkę inna wersja bigosu:) Polecam. Porcje na bardzo duży gar;P

  • przydatne informacje...

  • U nas w domu bigos to takie świąteczne danie, ponieważ pojawia się na stole przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. To co mnie w nim kusi to niezdrowy, pieczony boczek i grzyby. Jeżeli Was też to pociąga, to koniecznie musicie sobie sprawić taki bigos.

  • Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami

  • Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

Artykuły na temat: temperatura pieczenia bigosu
  • Nasze czytelniczki przetestowały Multicookery

    ...stole. Zrobione z kilograma mąki i dodatkiem bakalii króluje przez cały tydzień, tak do śniadania, jak i popołudniowej kawy. Zamierzam podjąć próbę jego upieczenia z 0,5 kg mąki dla zaspokojenia(...) makaronu jak również pieczenia a nawet przygotowania domowego jogurtu oraz owocowych przetworów pozwala zaskakiwać rodzinę i przyjaciół różnorodnością i smakiem przygotowywanych przez Ciebie  potraw, za...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    ...jadłospis na drugi lub "trzeci" dzień świąt, w którym jest troszkę miejsca na pozostałości pieczeni lub bigosu, ale większa część posiłku różni się zdecydowanie od typowego dla tego okresu zestawu potraw(...) naszych zdecydowanie grubsze, więc mogą pełnić inne funkcje w ramach większego dania. Niech miłośnicy bigosu sprawdzą, czy zamiast chleba bądź ziemniaków z wody placki te dobrze się z nim komponują...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Sernik to król ciast. Jednak latem mało kto ma ochotę uruchamiać piekarnik, aby przygotować taki deser. W takim wypadku z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy sztukę robienia ciast bez pieczenia opanowali do perfekcji. Fot. 123RF/Picsel Biorąc pod uwagę popularność tego przysmaku szacuje się, że jego odmian jest około 1000. Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany. Miłośnicy tego ciasta z...

  • Jeśli przygotowanie sernika kojarzy ci się z długimi godzinami spędzonymi przy rozgrzanym piekarniku, przedstawiamy garść przepisów, które skutecznie rozprawią się z tym mitem. Fot. 123RF/Pcisel Najprawdopodobniej obecność serników na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Święta za pasem, a ty nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie ciast? Mamy dla ciebie kilka ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcesz przygotować smaczne ciasta na święta, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. Niezwykle efektowne ciasta możesz przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy, którym w przedświątecznej krzątaninie trudno...