• Informacje na temat:

    temperatura karkówki

Przepisy na temat: temperatura karkówki
  • Talarki z karkówką pod serową pierzynką

    Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 kg ziemniaków 2 średnie marchewki 30 dag chudej karkówki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2/3 szkl. bulionu drobiowego 3-4 gałązki majeranku 5 dag żółtego sera (np. goudy) sól czarny pieprz Sposób przygotowania: 1Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie...

  • Kombinacje czasem się udają...

  • Marynowana karkówka

    Składniki: - 1,5 kg karkówki z kością, - 1 cebula, - 4 gałązki rozmarynu, - ząbek czosnku, - 10 ziarenek pieprzu, - 2 łyżki oliwy, - 4 łyżki soku z cytryny, - 250 ml bulionu, - 1 l białego wytrawnego wina, - zioła prowansalskie, - 15 dag szalotki, - 40 dag cukinii, - 50 dag mrożonej mini-marchewki Przygotowanie: 1. Mięso opłukać. Cebulę pokroić na cząstki, czosnek na połówki...

  • W żadne Święta nie może na Naszym stole zabraknąć pieczystego. Szczególnie Karkówki tak pysznej i aromatycznej. Połowa zawsze znika jak jest jeszcze ciepła, reszta trafia na zimny półmisek w postaci przepysznych plastrów.

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...i z odpowiednią temperatura minimalizujemy wszystkie złe substancje, które możemy zjeść przy okazji jedzenia. Wszystko różni się formą obróbki i temperaturą, którą musimy dobrać do mięsa, np. delikatnego...

  • Nie za bardzo przepadam za karkówką, bo jest dla mnie zbyt tłustym mięsem, ale w tym wydaniu nie jestem w stanie się jej oprzeć- gyros z karkówki.

  • Składniki: - 1,2 kg karkówki bez kości, - łyżka miodu, - 2 łyżki ostrego ketchupu, - łyżka musztardy, - 2 ząbki czosnku, - łyżka oliwy, - sól, - 20 goździków Przygotowanie: 1. Przygotuj(...) minut. W trakcie skrapiaj gorącą wodą. Gotową karkówkę podaj z zieloną sałatą i ziemniakami. 4. Pyszny sos do mięsa uzyskasz, jeżeli do garnuszka przecedzisz wywar z karkówki, który powstał w trakcie...

  • bardzo łatwe

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

  • Szukacie mięsnych dań z piekarnika na jednorazowe szamanie?!? Wbijajcie i delektujcie się!

Artykuły na temat: temperatura karkówki
  • Sezon na grillowanie

    Przypieczona fest karkówka, kiełbasa, kaszanka… Mniam mniam! Letni grill na biwaku czy na działce to jedna z największych przyjemności. Ale coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno to dla nas takie dobre.

  • Czas na piknik!

    Grillowanie stało się letnią tradycją. I choć rozum podpowiada, że zamiast karkówki i kiełbasy lepiej wybrać chude mięso, ryby i warzywa, nie zawsze uda się to wprowadzić w życie. I dlatego trzymaj się choć kilku zasad zdrowego grillowania.

  • Weekend na działce. Jak szybko posprzątać po rodzinnym grillu

    Nadeszła wiosna, a wraz z nią cieplejsze dni i sezon wypadów na grilla. Na świeżym powietrzu nic nie smakuje tak dobrze jak kiełbasa prosto z rusztu, dobrze przyrządzone szaszłyki czy karkówka. Aby wszystko znakomicie się udało, warto pamiętać o należytym zapakowaniu przygotowanych wcześniej potraw, a także zaplanowaniu późniejszego sprzątania, tak żeby nie zabrało zbyt wiele czasu.

  • Zasady zdrowego grillowania

    Najważniejsze, aby zachować umiar. Grill  i piwko co tydzień?  Wtedy nic nie pomoże!   Zdrowo, czyli jak?  Postaw na chude mięso. Zamiast karkówki i kiełbasy, przygotuj kurczaka, indyka i ryby(...). Grilluj na tackach lub w aluminiowej folii. Chronią one żywność przed płomieniem i powracającymi z dymem rakotwórczymi związkami (WWA). Mięso zjedz z sałatką. Zamiast sięgać po chleb do karkówki, wybierz...

  • Miażdżyca nie popsuje nam lata

    ...relaksu np. na ogrodowym tarasie. Pogoda też daje się we znaki. Najbardziej niekorzystne są: wysoka temperatura (powyżej 23,3 st.), duża wilgotność powietrza, ciśnienie poniżej lub powyżej 1016 hPa(...) rybę zamiast karkówki i kiełbasy. Zjadamy je z dużą porcją surówki lub sałatki ze świeżych warzyw. 4. Nie rezygnujemy ze spacerów, marszy i gimnastyki na świeżym powietrzu. Codziennie znajdujemy na...

  • Choroba wieńcowa w porę powstrzymana

    ...i gwałtownego wyziębiania organizmu (prowadzi do skurczu tętnic i wzrostu ciśnienia). Temperatura rośnie, upał daje się we znaki? Zbadano, że dla układu krążenia najlepsza jest temperatura 23,3º C. Wyższa (ale(...) odmówić sobie karkówki, kiełbasy czy kaszanki, postaraj się chociaż o mniejszą porcję (najlepiej 1 kawałek). Ogranicz też częstotliwość takich biesiad, np. grilluj czy pal ognisko nie częściej niż raz...

  • Grill w wersji fit

    ...kiełbas. Są nasycone saletrą, która pod wpływem wysokiej temperatury przekształca się w związki rakotwórcze, tj. nitrozaminy. Ograniczajmy jedzenie tłustych żeberek i karkówki oraz niezbyt wysokiej...

  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ...szkodziło zdrowiu, ważne są następujące parametry: temperatura, czas trwania obróbki oraz ilość wody. Przed włożeniem mięsa na ruszt osuszamy je ręcznikiem papierowym. Nadmiar wody zaburzy proces(...) kuchni używają specjalnych termometrów do mierzenia temperatury mięsa podczas grillowania (koszt. ok. 30 zł). I przestrzegają, że temperatura nie może przekroczyć 150 stopni C! Wówczas rozpoczynają się...

  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    Wino – nic tak dobrze nie podkreśla smaku potrawy. Nie wystarczy jednak go tylko zaserwować, by magia zadziałała – należy starannie dobrać gatunek wina do konkretnej potrawy. Jak to zrobić?