• Informacje na temat:

    tatar wolowy

Przepisy na temat: tatar wolowy
  • Pora na tatara

    Klasycznego tatara przygotujemy z polędwicy wołowej. To, że składniki dania podawane są najczęściej oddzielnie, wzięło się z XVIII-wiecznej Francji, gdy w dobie niskiej higieny kuchennej, chciano udowodnić, że wykonane jest z ono najlepszych produktów.

  • Jak przyrządzić pysznego tatara?

    Dobrego tatara nie tak łatwo przyrządzić. Oprócz świeżej polędwicy wołowej potrzebny jest jeszcze szereg dodatków. Jakich - wyjaśnia PAP Life prawdziwy "tatarowy" ekspert, kucharz Tomasz Marcinkowski.

  • Tatar - najlepiej grubo siekany i z małą liczbą dodatków

    ...- Dla mnie tatar musi mieć konsystencję i wyczuwalny smak mięsa - mówi PAP Life szef kuchni David Gaboriaud. Dlatego przygotowuje go z grubo siekanego mięsa i z jak najmniejszą liczbą dodatków, a podaje go z grzanką z bagietki na maśle.

  • Grzanka z tatarem

    Składniki na 1 porcję: - kromka pieczywa tostowego, - ząbek czosnku, - 10 dag polędwicy wołowej, - żółtko, - cebulka, - smalec, - 2-4 grzybki marynowane, - przyprawy (sól, pieprz, papryka) Przygotowanie: Polędwicę zemleć, dodać żółtko, dokładnie wymieszać. Mięso przyprawić do smaku. Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z tatarem. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu...

  • Lody nie tylko dla ochłody

    ...spróbować naszych trzech bestsellerowych pikantnych lodowych kompozycji. Są to sorbet paprykowy, lody o smaku foie gra oraz lody o smaku kawioru - serwowane z leszczem, stekiem i tatarem z tuńczyka ze...

Artykuły na temat: tatar wolowy
  • Tatar dla koneserów

    Szykujesz przyjęcie? Przygotuj mięsny lub rybny befsztyk tatarski. Warunek powodzenia jest tylko jeden: mięso musi być superświeże.

  • Czy to prawda, że można mieć uczulenie na mięso?

    To rodzaj białka, który występuje w mięsie wołowym i cielęcym. Na szczęście traci ono większość uczulających właściwości pod wpływem obróbki termicznej. Lepiej więc unikać tatara! Dobrze też, mimo wszystko, nie jadać zbyt dużo wołowiny, nie warto jej także zastępować jagnięciną, bo na niektórych może działać podobnie.  Objawy uczulenia dotyczą głównie układu pokarmowego. To wymioty, biegunka, ból...

  • Na surowo

    Wraca moda na jadanie surowych mięs. Coraz częściej podajemy sushi lub carpaccio, a obok tradycyjnego tatara z mięsa, pojawia się też rybny.

  • „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”

    Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian...

  • ​Kulinarne uczty na Chopoku

    ...edycji Culinary Weekend będą serwowane takie potrawy jak: tatar z łososia, nowoczesne nigiri, polędwica wołowa czy... jajo smoka. - To duża atrakcja nie tylko dla amatorów białego szaleństwa, którzy...

  • Wyjątkowa podróż do lat 20

    ...okazję. Wśród przystawek na uwagę zasługują " Małże św. Jakuba, kaszanka, burak, topinambur, jabłko, czarna rzepa", czy chociażby "Tatar z jelenia, skorzonera, jeżyna, chrzan, burak Chiaggia(...) nowoczesnych metod. Gotowanie w niskiej temperaturze, wykorzystywanie wyjątkowych ziół i przypraw oraz serwowanie takich przysmaków, jak wędzona we własnej wędzarni pierś z kaczki, czy tatar z polskiej...

  • Weź się za wołowinę!

    Szef Adam Chrząstowski poleca Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami Składniki:  400 g rostbefu sezonowanego, oczyszczonego z powięzi 4 żółtka 120g ogórka kiszonego, posiekanego 120 g podgrzybka marynowanego, posiekanego 120 g cebuli posiekanej 2 łyżki oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca  sól pieprz Wykonanie: Mięso przymroź by lepiej się kroiło. Posiekaj. Przed podaniem...

  • Od zasmażki do fusion

    ...postumencie z kopytek. Pasztet otulony serową kołderką w koleżeństwie sosu tatarskiego. Gęsie żołądki zażywające kąpieli w sosie śmietanowym. To przykłady barokowego nazewnictwa dań w polskich(...) i lorneta", gdzie można napić się czystej wódki i zakąsić. Modne są domówki jak u cioci na imieninach. Sałatka warzywna, tatar, jajka w majonezie, nóżki w galarecie i śledzik (bo jak śpiewał Wojciech...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...w 150 ml niegazowanej wody. Pij 30 minut przed posiłkiem. Długość kuracji zależy od tempa poprawy twojego samopoczucia. Tatar: Brakuje ci sił? Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej dostarczy...

  • Co można jeść, a czego lepiej unikać

    ...kubek jogurtu. Sporo wapnia znajduje się też w suszonych morelach i szprotkach. Surowe mięso - NIE Dania, takie jak tatar czy krwisty befsztyk, mogą zawierać drobnoustroje, które wywołują...

Wideo na temat: tatar wolowy
  • Tatar z polędwicy wołowej

    W tej odsłonie swojego vloga "Kocham Gotować", Piotr Ogiński przedstawił przepis na idealny tatar. Przystawka z polędwicy wołowej z odrobiną pietruszki, cebulką, ogórkiem kiszonym i świeżo zmielonym pieprzem zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta.