• Informacje na temat:

    tarte ogórki w słoikach

Przepisy na temat: tarte ogórki w słoikach
  • Lekkie sałatki z pomidorami

    ...tuńczyka, ogórkiem i pomidorkami, ułóż na fasoli.  3. Schładzaj 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj!). Udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Dania z jajek I. Kolorowe jajka z różnymi farszami Za 25 zł: Składniki:  ●14 jajek ●sól ●pieprz ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●2 ogórki kiszone ●1/2 papryki ●2-3 cebulki maryn. ●koperek; farsz(...) dag piersi z kurczaka ●po 1/2 puszki groszku i kukurydzy ●po łyżce musztardy i koncentratu pomid. ●majeranek, sól, pieprz, cukier ●2 jajka ●szkl. bułki tartej ●olej ●2 ząbki czosnku ●2 łyżki sezamu...

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    ...mielonego, - 2 łyżki bułki tartej, - 3 łyżki śmietany 36 proc., - jajko, - sól, pieprz, - 2 ogórki sałatkowe, - łyżka masła, - łyżka wytrawnego białego wina, - 2 gałązki koperku, - 8 łyżek(...) je na blasze i dopiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15 minut. Ogórki przeciąć wzdłuż, nasiona wybrać łyżką. Poprzecinać jeszcze raz wzdłuż i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Ogórki...

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    ...świeżym ogórkiem i szczypiorkiem. Liście mają te same wartości odżywcze i smakowe, co korzenie. Możemy przetworzyć je również na oryginalną marynatę, którą można będzie zimą zaserwować gościom. Przepis...

Artykuły na temat: tarte ogórki w słoikach
  • Księga smaków: Ser feta

    Wyczarujesz z niego pyszne przekąski - wyśmienicie smakuje solo, jak i z innymi składnikami. Jest słony i miękki. Oryginalny łatwo się kruszy i topi w wysokich temperaturach, nadaje się więc do zapiekania, ale dobrze smakuje też w sałatkach. Lubi się z pomidorami, ogórkiem, papryką, cebulą, oliwkami i szpinakiem. Zdrowe menu Sałatki z serem feta to idealna propozycja dla osób o słabych...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    Koniec sierpnia był dawniej sygnałem do rozpoczęcia przygotowywania przetworów na zimę. Na początku XXI wieku ta tradycja zaczęła zanikać. Od kilku lat jednak ponownie przygotowywanie przetworów staje się modne.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Fabrycznie nowa

    „Polski Manchester” jest coraz mniej przemysłowy, a coraz bardziej pomysłowy. Ubywa kominów, przybywa festiwali i murali. Łódź dogania swoja przedwojenną reputacje miasta bardziej awangardowego niż stolica. Pomimo kontrowersyjnej publikacji brytyjskiego tabloidu "The Sun" trzeba przyznać, że miasto należy do najszybciej rozwijających się, przyszłych metropolii kraju. Zresztą - sprawdźcie sami!

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Wiem, ze komentarze znikaja, wiec czynie wpis, by podziekowac za ciekawe ''polsko-angielskie'' kuchenne spostrzezenia. I muzyczne tez. Ubolechowskiej...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...pietruszki i sok z połówki cytryny. Ogórki obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy pestki. Połówki solimy i układamy wydrążoną stroną do spodu na ściereczce albo papierowym ręczniku. Łososia siekamy(...) i przygotować imprezowy przebój, czyli - boeuf Strogonow . Składniki to 50 dag wołowej polędwicy, szklanka kwaśnej śmietany, ok. 30 dag pieczarek, 1-2 cebule, szklanka tartego żółtego sera, kilka łyżek...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...