• Informacje na temat:

    tartaletek

Przepisy na temat: tartaletek
  • Spody do babeczek i tartaletek

    Kremowe babeczki na kruchym spodzie to cukiernicza klasyka. Zobacz, jak możesz przygotować te ciastka. Gwarantujemy, że efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednego łasucha!

  • Pijane tartaletki

    Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków.

  • Tartaletki z truskawkami i pokruszonymi orzechami nerkowca

    Sposób przygotowania Twaróg przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem. Miksując całość, stopniowo dodajemy śmietankę. Truskawki myjemy i kroimy na pół razem z szypułką. Korzystając z rękawa cukierniczego, przekładamy krem sernikowy do tartaletek. Dekorujemy połówką truskawki i posypujemy pokruszonymi orzechami nerkowca. 

  • Kruche krążki z cebulowym farszem

    Sposób przygotowania: 1. Ciasto: połącz składniki, dosypując po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Ciasto podziel na 4 porcje, każdą rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Placuszkami wylep 4 foremki do tartaletek (o śr. ok. 12 cm). Wstaw je na 15 minut do zamrażalnika, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piecz ok. 13 minut.  2. Cebule obierz, każdą przekrój na pół i potnij w plasterki. Por...

  • Przysmaki z sera

    ...lodówki na ok. 40 minut. Po wyjęciu rozwałkuj na placek  o grubości 3-4 mm i wykrawaj z niego szklanką kółka, a następnie wylep nimi natłuszczone foremki do tartaletek. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez ok. 10 minut rozgrzanym piekarniku. Odstaw do ostudzenia. Buraczki pokrój w cienkie plasterki. Kozi serek dopraw solą i pieprzem i nakładaj go do tartaletek. Następnie nałóż plasterki...

  • Szybkie tartaletki

    ...1. Z 2 szkl. mleka, 3 łyżek cukru, 1 op. proszku budyniowego ugotuj budyń. Nałóż go do ok. 12 spodów do tartaletek. 2. Na masie ułóż jagody. Jeśli chcesz, by owoce pięknie błyszczały, posmaruj je tężejącą galaretką np. z owoców leśnych.

  • Tartaletki pistacjowe

    .... Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

  • Świąteczne tartaletki razowe z ricottą i łososiem

    Sposób przygotowania 1. Mąki przesiej, dodaj masło, sól oraz żółtko. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera. Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń folią i przełóż do lodówki na 30 minut. 2. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki. 3. Foremki z ciastem wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na nie ryż lub kulki ceramiczne. Podpiecz tak przygotowane ciasto przez...

  • Babeczki z łososiem

    ..., pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przełóż do wypieczonych tartaletek. Piecz jeszcze około 10 minut do momentu, aż ciasto będzie rumiane. 

  • Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską

    Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10

Artykuły na temat: tartaletek
  • Tartaletki z borówkami

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę, masło, cukier puder oraz jajko i szczyptę soli zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Foremki do tartaletek (8 o średnicy 10 cm) smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto i wyklejamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy ok. 10 minut w 180°C.  2. Żółtka ucieramy...

  • Czekoladowe tartaletki

    Herbatniki rozkrusz na proszek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i powstałym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze 100 ml kremówki.  Masę zostaw do ostygnięcia, ale musi pozostać płynna. 300 ml kremówki ubij na sztywno. Stopniowo dodaj czekoladę, miksuję. Na końcu wlej letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masą wypełniam tartaletki i wstawiam na...

  • TARTALETKI Z POLENTY Z MUSEM OWOCOWYM

    Kaszę kukurydzianą ugotować w podwójnej ilości wody (cały czas mieszając), a następnie dodać stevię i wymieszać. Foremki wyłożyć folią spożywczą, przełożyć do nich kaszę formując kształt tartaletek- odstawić do stężenia. Zblendować wszystkie owoce wraz z suszonymi morelami i wypełnić tartaletki. Podać z odrobiną jogurtu naturalnego.

  • ​Quiche na cieście francuskim

    ... Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej mleko, i gotuj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Rybę pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Pokrojony fenkuł obsmażaj 2-3 minuty. Do ostudzonego sosu oddaj posiekany koperek i 3 jajka. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkuj i wyłóż nim cztery posmarowane tłuszczem formy do tartaletek (15 cm...

  • Jagodowo-jeżynowe tartaletki

    ...1. Jagody i jeżyny rozmrażamy na sitku, aby odsączyć nadmiar płynu. 2. Do przesianej mąki dodajemy masło, jajo, cukier, wiórki kokosowe, siekamy nożem, a następnie zaganiatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 3. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy. Dodajemy owoce i odstawiamy w chłodne miejsce. 4. Formy do tartaletek...

  • Tartaletki borówkowo-malinowe

    ...1. Mąkę łączymy z 75 g cukru, cukrem waniliowym, jajkiem, masłem i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. 2 jajka, 40 g cukru, śmietankę miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny i otartą skórką. Dodajemy 75 g owoców i mieszamy. 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy 10 kół o średnicy ok. 10 cm i wykładamy nimi formy do tartaletek...

  • Tartaletki cytrynowo-imbirowe

    ...1. Imbirowe ciastka rozkruszamy prawie na proszek. Imbir obieramy, odkrawamy 3 plastry i je drobno siekamy. Ciastka i imbir łączymy z masłem, aby powstało w miarę gładkie ciasto. Wykładamy nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 3. Do miski wlewamy skondensowane mleko, jajko i żółtko, sok...

  • Tartaletki jabłkowo-morelowe

    ...6 kół o średnicy 14 cm. Wykładamy nimi foremki do tartaletek, łącznie z bokami. Widelcem nakłuwamy spody, które smarujemy marcepanową masą z żółtkami i likierem. Dość ścisło układamy jabłka, aby...

  • Tartaletki z karmelem

    ...i mieszając podgrzewaj aż całość zacznie wrzeć. 3. Przestudzoną masę wylej na spody. Piecz 30-40 min w temp. 140°C. Wystudzone tartaletki włóż na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzchy tartaletek...

  • Kruche rumowe tartaletki

    ...1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 50 g cukru, jajo i 100 g masła, siekamy, a następnie krótko zagniatamy, żeby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Orzechy laskowe siekamy. 2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim osiem foremek do tartaletek, łącznie z bokami. Na dnie robimy dziurki za pomocą widelca. Foremki ustawiamy na...