• Informacje na temat:

    tarta z leczo

Przepisy na temat: tarta z leczo
  • Ziemniaczane łódeczki

    Ryż, kasza, makaron nie zdołały go zdetronizować. Oto nasz królewski ziemniak.

  • Moja ulubiona wersja leczo,polecam:)

  • Jednogarnkowe dania z pulpecikami

    .... W tym czasie brokuły i cukinie oczyść, opłucz, pokrój na spore kawałki. Warzywa wrzuć do garnka z klopsikami. Danie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 10 minut.  Leczo po...

  • Szybkie, pożywne leczo. Któż nie zna, któż nie lubi. :)

  • Cytryna – owoc uniwersalny

    Cytryna zrobiła karierę po 1720 roku, kiedy stwierdzono, że jest skutecznym antidotum na siejący spustoszenie wśród marynarzy szkorbut. Dziś trudno wyobrazić sobie jadłospis pozbawiony cytryn. Sok z cytryny potrafi nas uratować z niejednej kulinarnej opresji. Jakie atuty ma cytryna?

  • Leczo jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Danie obowiązkowo musi być pikantne. Super smakuje i przygotowuje je nawet w środku lata :) ;

  • Patison. Z czym się go je?

    ...jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po...

  • Pyszne, zdrowe i sycące leczo z kiełbaską. W sam raz na chłodne dni.

  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    ...włoskiej i duszone potrawy warzywne - w tym różne odmiany leczo. Drobno posiekana, dodana do mielonego mięsa sprawi, że nie będą to zwyczajne mielone. Ponieważ nie jest tak ścisła, możemy przygotować...

  • Leczo w troszkę mnie tradycyjnej odsłonie:)

Artykuły na temat: tarta z leczo
  • Tarta bezglutenowa z borówkami

    Borówki są idealne do wypieków nie tylko świeże, lecz także mrożone. Warto zrobić ich duży zapas!

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Tarta Tatin ze śliwkami

    Przepis Jamiego Oliviera.

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Nie tylko z bułką tartą. Kalafior na pięć sposobów

    Pyszna, aromatyczna zupa, którą możemy przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). W wersji bez chili zasmakuje także dzieciom.  >>> Zobacz przepis

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Kwiaty na talerzu

    ...siatkówkę oka przed promieniowaniem UV, wzmacniając nasz wzrok. Świeże płatki świetnie komponują się w sałatkach, ale też i potrawach mięsnych, rybnych, tartach czy w zupach. Mogą stanowić dodatek do ryżu...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Ziemniak też leczy

    ...żołądka. Odwarem z owoców z miodem leczono odrę. W tybetańskim lecznictwie ludowym napar z liści stanowi środek stosowany przy neurastenii, neurozach, ostrych i przewlekłych infekcjach. Porzeczka...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...