• Informacje na temat:

    tarta z ciasta francuskiego z serem białym

Przepisy na temat: tarta z ciasta francuskiego z serem białym
  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    ...śliwkami i białym serem Składniki dla 6-8 osób: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 jajka 1 łyżka stołowa cukru 1 szklanka mleka 1 szczypta soli Masa: 200 g śliwek(...) i zalać wywarem. Posypać porcje posiekanym czosnkiem i jeśli ktoś jest bardzo głodny, dołożyć kromkę chleba posypaną tartym serem gruyere.   Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...:  ●25 dag wędzonego boczku ●0,5 l zakwasu na żur ●2 ząbki czosnku ●4 łyżki ugotowanych, startych buraków ●śmietana do zup ●30 dag ciasta francuskiego ●żółtko ●kminek i majeranek ●olej Sposób(...): Składniki: ●2 puszki tuńczyka w sosie własnym ●4 jajka na twardo ●jajko surowe ●żółtko ●dymka ●natka ●10 dag ugot. ryżu ●4 łyżki ketchupu ●10 dag masła ●50 dag mroż. ciasta francuskiego ●sól, pieprz...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • Walentynkowe menu

    Składniki na 2 porcje: - 2 blaty ciasta francuskiego, - 3 łyżki chudego twarożku, - żółtko, - łyżeczka bułki tartej, - 2 łyżeczki mielonych migdałów, - 2 łyżki cukru, - skórka starta z jednej(...) krain rozkoszy Propozycje dań głównych: Roladki cielęce nadziewane suszonymi pomidorami i kozim serem oraz ziemniaczany gratin z parmezanem Składniki na 2 porcje: - 600 g mączystych...

Artykuły na temat: tarta z ciasta francuskiego z serem białym
  • Dynia dla początkujących i zaawansowanych

    ...składnikami, np. masłem i szałwią; gałką muszkatołową i białym winem; serem pleśniowym i śmietanką. Dynię najlepiej upiec w kawałkach z różnymi warzywami, czosnkiem i masłem. Można posypać ją świeżymi(...). Odciśnij, wymieszaj z cukrem i przyprawami, dodaj jajka, masło i resztę mleka. W formie, na płacie ciasta francuskiego, rozsmaruj nadzienie dyniowe i zakryj drugim płatem. Upiecz. Dla zaawansowanych...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Tajniki idealnej tarty

    Ta prosta potrawa o francuskim rodowodzie, podawana na ciepło z sałatą, może być porządnym daniem na kolację. A kiedy indziej pysznym deserem.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...