• Informacje na temat:

    tarta z brokuł i ciastem francuskim

Przepisy na temat: tarta z brokuł i ciastem francuskim
  • Quiche z bekonem i brokułem

    ...i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto. Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku...

  • Wytrawne tarty z warzywami

    ...francuskie rozwałkuj. Żaroodporną formę (16 na 30 cm) posmaruj tłuszczem (ew. wyłóż pergaminem).  Spód i brzegi formy wylep ciastem. Na cieście ułóż różyczki brokułów oraz pomidory. Warzywa zalej masą(...) piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 25-30 minut. Udekoruj.  Brokułowo-pomidorowa Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 25 minut, aż...

  • Walentynkowe menu

    ...ziemniaków, - mały ząbek czosnku, - jajko, - 150 ml mleka, - sól, pieprz, - tarta gałka muszkatołowa, - 30 g parmezanu, - 2 połówki suszonych pomidorów z oliwy, - 2-3 łyżki koziego twarożku(...) brokułów i gratinem w kształcie serca Składniki na 2 porcje: - 500 g ziemniaków, - 100 g śmietany, - 150 ml bulionu warzywnego, - sól, pieprz, - 30 g tartego parmezanu, - 400 g brokułów...

Artykuły na temat: tarta z brokuł i ciastem francuskim
  • Francuska tarta z szynką

    ...1. Brokuły dzielimy na różyczki i płuczemy. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ser ścieramy na tarce. Jaja dodajemy do śmietany i miksujemy, żeby składniki się połączyły(...) boki z każdej strony. Układamy różyczki brokułów i plasterki szynki. Zalewamy połową śmietany z jajkami, posypujemy serem i pieczemy 10 minut w 220ºC. Następnie zalewamy pozostałą śmietaną i pieczemy...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Tarta z warzywami

    Przygotowanie:    Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.  Brokuł (podzielony na różyczki), groszek oraz marchewkę (pokrojoną w kostkę) zblanszuj. Pomidorki przekrój na pół. Na rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Jajka wymieszaj z mlekiem i serem. Dopraw solą...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon Ciasto Kruche 145g masło 100g cukier puder 40g mąka migdałowa 2g sól 60g jaja 300g mąka T450 25g mąka ziemniaczana Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.   Opaska z czekolady 300g biała czekolada Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C. Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...