• Informacje na temat:

    tani żurek

Przepisy na temat: tani żurek
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Tani , szybki i smaczny

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...wymieszać go z jogurtem w proporcji 1:1. Do smaku warto dodać odrobinę musztardy, wówczas jogurt przestanie być mdły, a całość zrobi się bardziej wyrazista. Wybór mięs  - pieczona wieprzowina, która często(...) uwagę wytrawne czerwone wino, ewentualnie wódkę. Alkohol warto popijać wodą. Biała kiełbasa - nie powinno się na niej oszczędzać. Tania, niskiej jakości, zawiera przeważnie ogromne ilości soli, do...

  • proste, pyszne:)

  • Dobra zupa

  • Pyszny żurek jak u babci

  • Jeden z moich sposobów na żurek

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

  • Podam wam dziś przepis na zupkę jakiej mi się zachciało a mianowicie zupa żurek. Dodam że zupę gotowałam z żurku w torebkach, tak wiem zaraz będą zbędne komentarze jak na Facebook że to sama chemia, że fuj, że nie dobre. Tylko powiedzcie tak szczerze w czym teraz nie mamy chemii? Jest we wszystkim nawet jak wstawiam mięso ze swoich kur, gęsi czy kaczek również piszą mi fuj, ale już przestałam się tym przejmować po prostu dzielę się przepisem jeśli komuś nie pasuje niech robi według siebie...

Artykuły na temat: tani żurek
  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...się kwasu chlebowego. Pierogi z kolei są ewidentnie azjatyckie, to chyba Chińczycy wymyślili ciasto na pierogi. Można je spotkać wszędzie - od Pragi po Pekin. Je się je w Uzbekistanie, na Ukrainie(...) w Polsce, na Węgrzech - tak. A co, pani zdaniem, jest cechą charakterystyczną polskiej kuchni? - Dla mnie odkryciem była kwaśność. Kwaśny smak. My tego w Stanach nie mamy. Kwaśne zupy, jak żurek, albo...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • To już nie obciach, to jest supertrendy!

    ...najsmaczniej No właśnie - polskie jedzenie! Prawdziwe odkrycie ostatnich lat. Barszcz, żurek, bigos, leniwe, oscypki i inne rodzime specjały to niekwestionowany hit, który zepchnął na dalsze miejsca(...) odbędzie się ciekawa wymianka. Prócz otwartych imprez modne są też spotkania w mniejszym gronie. Tanio i zdrowo Oszczędzamy na ciuchach, ale i przestajemy bezmyślnie wydawać pieniądze na żywność...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • ...3  grosze.. Przerazona jestem lekko.    Nie powie że potrzebuej pomocy tylko stoi nade mna i jeśli nie domysle sie bedzie tak     stac. nie powie prosze zrob mi herbate tylko stanie i stoi..  i tak jest ze(...) przychodzi słucha i wsadza swoje na ten temat. nie tak ułożony gary na suszarce, za długo leża w zlewie..  Planuje na świeta zrobic rodzicom żurek , upiec baby,sernik z melonem i kajmak.. to juz gadanie że za...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...