• Informacje na temat:

    tajska zupa z curry

Przepisy na temat: tajska zupa z curry
  • Zupa tajska z kremowym serkiem

    Sposób przygotowania 1. W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. 2. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut. 3. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się...

  • Zupa tajska z kiełkami bambusa

    ...mięsa, kiełki fasoli, przypraw sosem sojowym, startym imbirem, curry,solą i pieprzem, gotuj jeszcze 5 minut, przed podaniem, wymieszaj z liśćmi sałaty. Do zupy możesz dodać pokrojoną cykorię, kawałki...

  • Zupa tom yum - ulubione danie kuchni tajskiej Pascala Brodnickiego

    Ulubionym daniem kuchni tajskiej kucharza Pascala Brodnickiego jest zupa tom yum. "Azjaci korzystają ze świeżych, lokalnych produktów" - mówi PAP Life Brodnicki.

  • Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

    Sposób przygotowania Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do...

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...smaków, jej wizytówką stało się sushi. W Japonii często uznawane za lokalny fast food. Tajska zupa tom yam goong, która znalazła się w pierwszej piątce najsmaczniejszych dań, to ostra zupa(...) posiekane piórka zielonej, chrupiącej papai. Pierwszą dziesiątkę najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań zamykają: dim sum, japońska zupa ramen, kaczka po pekińsku i massaman curry. Dopiero na...

  • 3 najlepsze zimowe zupy odchudzające

    ...rozpadać. Miksujemy na gładko, doprawiamy. Zalety: Porcja to tylko 140 kcal (duży talerz); skarbnica potasu, wapnia, wit. A i E.  Tajska Składniki zupy sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej! Składniki na 3 porcje: 1 szkl. mleczka kokosowego, 1/2 l bulionu, 1 chili, 2 pędy trawy cytrynowej, 30 dag piersi kurczaka, kawałek imbiru (3 cm), 1 łyżka soku z limonki, 1 ząbek czosnku, curry, 1 łyżeczka...

  • Ma być nie tylko szybko, ale zdrowo i smacznie

    ...użyję. I tak ta zupa może być np. na sposób marokański, śródziemnomorski czy hinduski. Mając taki niezbędnik w szafkach, wystarczy jedna wizyta w warzywniaku by móc ugotować z tego coś dobrego(...), jak i puree. Ziemniak może być dodatkiem do czegoś, a może być głównym składnikiem, np. curry. Też, jeżeli w przepisie mamy "upiecz trzy buraki" to warto upiec ich choćby dziewięć, żeby jeszcze...

Artykuły na temat: tajska zupa z curry
  • Tajska zupa z wieprzowiną

    Tajska zupa z dodatkiem żeberek to wspaniałe urozmaicenie obiadu- jest sycąca i zachwyci twoich domowników!

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Poznaj dary natury - curry

    Jest to mieszanka przypraw lub liście rośliny zwanej bergera, które nazywane są liśćmi curry i wchodzą w skład mieszanki.

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

  • Z Dalekiego Wschodu

    Chińska, japońska, tajska... Te kuchnie podbiły świat! Sprawdź dlaczego.

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...i pokrojone ziemniaki oraz dodatki (np. śmietana) i pyszna zupa gotowa. Zupy Kuchnia Świata WINIARY– doskonały dobór składników pozwoli na szybkie i łatwe przygotowanie zup znanych z kuchni tajskiej(...) WINIARY – ok. 3,49 zł Zupy Kuchnia Świata WINIARY – ok. 1,99 zł Rodzinne Zupy WINIARY – ok. 2,29 zł Chłodniki WINIARY - ok. 1,89 zł   Obiad bez zupy to nie obiad, ale zupa to także idealna...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Orientalna podróż

    .... Danie podawaj z ryżem lub makaronem soba albo udon. Tajska zupa z kurczakiem Składniki na 4 porcje: 30 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 1 strąk ostrej papryczki(...) kukurydzy konserwowej, 2/3 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki), po szczypcie curry, mielonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki, kurkumy...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...