• Informacje na temat:

    tajska krewetkowa

Przepisy na temat: tajska krewetkowa
Artykuły na temat: tajska krewetkowa
  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

  • Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy

    ..., aromatyczny galangal, trawa cytrynowa, orzeźwiająca zielona kolendra, migdały, pasta krewetkowa, liście kaffiru - to tylko niektóre składniki past bumbu. Każda restauracja, hotel, gospodyni domowa ucierają...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Tajlandia to jeden z najciekawszych azjatyckich kierunków na wakacje. Państwo nazywane Krainą Uśmiechu zachwyca wyjątkowymi krajobrazami, pięknymi plażami, ciepłymi wodami, w których kryją się rafy koralowe, a także wyśmienitą kuchnią. Fot. 123RF/Picsel Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza lokalne dania, które znacząco różnią się od posiłków, jakie na co dzień jada się w Polsce. Jakich potraw warto spróbować w Tajlandii? Podstawa tajskiej kuchni - phad tai i tom yam W Tajlandii obowiązkowo...

  • Masz dość monotonnych potraw, ale brak Ci pomysłów jak urozmaicić codzienne posiłki ? Weź udział w konkursie i wygraj jedną z trzech książek Darii Ładochy „W mojej tajskiej kuchni” Fot.123rf   Książka „W mojej tajskiej kuchni" odkrywa przed nami tajemnice Azji. Niecodzienne przyprawy, zaskakujące dodatki, wielość kolorów wprowadzają nas w świat egzotyki i tajskich przygód. Dzięki 90 przepisom zawartym na stronach książki Darii Ładochy będziesz mógł poeksperymentować w kuchni i przygotować...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, do których powędruje wspaniała książka autorstwa Darii Ładochy "W mojej tajskiej kuchni" oraz torba na zakupy Smaker.pl. Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, jakie do nas przesłaliście. Miło wiedzieć, że tak wiele osób odżywia się w sposób świadomy, zgodnie z filozofią "jesteś tym co jesz". Spośród wszystkich Waszych propozycji wyłoniliśmy trzy. A oto zwycięzcy: Pani Aneta Filozofia gotowania Darii Ładochy sprowadza się do tego, by szybko łączyć...